Sand mellan tårna – Ett besök på stranden i Skanör & Falsterbo

Det finns nästan inget som slår Skanör och Falsterbo en varm sommardag. Den vita mjuka sanden, sanddynorna och det glittrande blå havet, gör stränderna här till en av Sveriges absolut bästa. Under våra nästan fyra år som Malmöbor älskade vi att tillbringa våra sommarhelger här ute. Jag minns att det då liksom nu var lite svårt att hitta parkering närmast havet, för bråttom var det att så fort som möjligt stampa av sig stadsdammet för att njuta av hav och sand innan det var dags att återvända till hem till Malmö igen.

Skanör Hamn

Trots att det är mitt i sommaren är det kyligt men ändå olidligt många bilar när vi kör igenom de centrala delarna av Skanör. Först försöker vi hitta tillbaka till vår gamla parkeringsplats som vi hade på tidigt 80 – tal, men den hittar vi inte alls så vi kör istället till ned hamnen och här hittar vi gratis parkeringsplatser för en maxtid på någon timme eller två. Det passar alldeles utmärkt för då hinner vi gå barfota en liten stund på den härliga, mjuka och vita stranden. Bada däremot, blir det inte tal om, nej det är det alldeles för kallt för, åtminstone för mig.

Nej, det är inte varmt trots att det är mitt i sommaren.

Solen kommer fram men det blåser kraftigt. I Skanör hamn finns ett flertal restauranger, barer, caféer och små fiskebodar som säljer fisk och skaldjur färdiga att äta eller ta med hem. Om det inte är läge att ligga i solstolen är det trevligt att ta en liten promenad i hamnen. Segelbåtarna ligger på rad o hamnen och vi undrar varför alla dessa båtar ligger i hamn en dag som denna när vinden måste vara perfekt för en segling runt Skånes kust.

Kanske är det inte strandliv som lockar mest idag. Restaurangerna nere i hamnen är ordentligt välbesökta denna kyliga söndagseftermiddag.

Vandra Skåneleden

I år har vi ju valt bilen som färdmedel men på flera ställen har vi blivit lockade av skyltar som informerar om Skåneleden. Personligen tycker jag att vandring hör till vår eller höstprojekt, men när vädret är lite kyligt som de veckor vi lyckas pricka in vårt besök i Skåne, hade det givetvis varit perfekt att göra en vandring här. Inga backar att tala om bara sand och lite asfalt, samt fin vy mot havet, bättre kan det nog inte bli.

Bebyggelsen på Skanör och Falsterbonäset består av en blandning av äldre bebyggelse och lite flottare villor.

Falsterbo

Ett par kilometer från Skanör ligger tvillingorten Falsterbo som kanske mest är känt för den stora hästshowen Falsterbo Horse show som anordnas varje sommar. Falsterbo har en underbar strand som är drygt fyra kilometer lång. Här finns också ett flertal restauranger, caféer och glassbarer.

Tyvärr är det bilar precis överallt och irritationen över att vi absolut måste ha semester samtidigt som resten av Sverige börjar ge sig till känna allt mer på resan genom södra Sverige. Men vi tycker ändå att det är ett måste att köra hit för kanske får även vi plats för stranden är stor och om vinden mojnar kan få lite, lite strandliv innan vi tar oss tillbaka till Malmö för vår nästa övernattning.

Idag ligger vinden på från nord och det känns som stranden här i Falsterbo ligger något i lä och då blir det betydligt varmare här. När vi dessutom med lätthet hittar parkeringsplats slänger vi oss ner i en sanddyna och kan äntligen njuta av sand mellan tårna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × fyra =