Vi snabbreser norrut på Sveriges ostkust

Vi har lämnat Kristianstad och kör in i Blekinge. Vädret är fortfarande mulet och lite trist, men Blekinge har flera sevärda städer utmed kusten. Vi vet inte riktgt var vi ska stanna för en övernattning, tyvärr märker vi att flera av de städer vi gärna vill se mer än välfyllda av sommargäster som till exempel i den fina staden Karlskrona som vi tänkt stanna till i för en natt.

Visst hade vi väl också kunnat trängt in oss bland alla andra men jag tappar alltid intresset när det blir för mycket folk och bilar. Innan vi anländer Karlskrona besöker vi två lite mindre städer, Sölvesborg och Karlshamn, inte länge, men vi får i alla fall en glimt av de bägge innan vi pinnar på norröver.

Sölvesborg

Sölvesborg känns som en liten idylliskt småstad som även har härliga stränder inte långt från centrum. Jag har varit här en gång tidigare för många år sedan när jag hälsade på en kompis som bodde alldeles utmed havet. Jag minns de långgrunda vita stränderna, med små holmar och skär. Idag är det tyvärr inget strandväder så vi nöjer oss med en liten stadstur innan vi fortsätter mot Karlshamn.

Sölvesborg stadskärna går i färgskalan ljusgult, vanilj, aprikos, tegelrött, rosa och kanske några stänkt i milt grönt. Runt torget är det medeltida gatunätet bevarat och här ligger även St Nicolai kyrka som är stadens äldsta byggnad. En bit bort från själva centrum ligger Sölvesborg slott och slottsruin. Innan vi lämnar Sölvesborg kör vi dit för en snabbtitt.

Ett litet besök utanför Sölvesborgs slott.

Karlshamn

Men alltså, jag har i princip i hela mitt liv velat att åka till Karlshamn. Det är något med namnet som känns  så intressant och såklart dess läge vid havet.

Men varför har vi inte åkt hit tidigare? Jag har inget bra svar alls annat än att det helt enkelt inte har blivit av. Nej, våra besök på den ostliga sidan av södra Sverige har inte varit så många under årens lopp. Det måste tydligen till en pandemi för att vi ska ha möjlighet att besöka till Karlshamn, och då blir bara ett kort och ynkligt besök trots att det är ett så hett efterlängtat.

Karlshamns vackra rådhus.

En Karlshamsbulle – tack!

Mitt på torget står en vagn som säljer bakverk. Ett måste är såklart att köpa Karlshamns egen bulle – Karlshamnsbullen. Den smakar gudomligt och jag ångrar mig att vi inte köpt ett helt gäng och slängt in i frysen när vi kom hem, eller ännu bättre, ätit upp flera under dagens ganska långa bilresa.

Carl Gustafs Kyrka mitt i Karlhamns stadskärna.

Snabbresa på östkusten

Vi lämnar Karlshamn och tar oss vidare norrut. Vi har planerat för flera stopp, men när vi anländer Karlskrona känns det lite som luften går ur oss. Nästan alla parkeringsplatser är upptagna och det känns lite för tidigt att stanna för kvällen. Vi kör runt i Karlskrona ett par varv men bestämmer oss för att återkomma en annan gång. Vi fortsätter istället mot Kalmar och börjar fundera på Öland. Vi hittar dock inget boende som passar för en övernattning men tänker att Kalmar kan bli trevligt att stanna till vid, särskilt nu när solen åter har kommit fram och vi vill ju gärna äta upp våra Karlshamnsbuller innan det är dags för middag.

Kalmar slott ligger så mäktigt och vackert alldeles vid Kalmarsund. 

Vi tar en välbehövlig promenad runt slottet. Slottet är öppet för visningar men tar endast in en begränsad mängd besökare. Vi hoppar över eftersom jag inte vill trängas med andra och tiden känns lite knapp för en guidad visning. Solen har dessutom kommit fram, det gäller att passa på att fånga varenda solstråle.

 

Ölandsbron

Innan vi åker vidare norröver på Sverigeresa passar vi på att köra de dryga 6 kilometerna på Ölandsbron tur och retur. Det är alltid lite kul att åka på häftiga broar och kanske kan vi ta av mot Borgholm, men när vi kommer av bron inser vi att det är den 14 juli, en dag som inte är en lämpad att åka till Öland. Även om kronprinsessan inte firar sin födelsedag som vanligt nu under coronapandemin, känns det som om alla boenden är betydligt dyrare än vad som är brukligt och det mesta är dessutom slut. Vi vänder tillbaka till fastlandet men kan ändå njuta lite av vyn över Kalmarsund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 15 =