Österlen – Sandhammaren och ett besök hos Karl Fredrik på Eklaholm

Utmed stora delar av Sverige ligger fantastiska sandstränder. Från norra Sverige utmed ostkusten, runt södra Sverige och upp mot västkusten har vi stränder nästan i världsklass. Inte alltid så lätta att nå, beroende på var man bor förstås. De senaste åren har våra besök på Sveriges stränder varit ganska sparsamma eftersom vi inte alls rest så mycket hemmavid förutom vid några enstaka tillfällen när vi besöker Skåne. Men årets resa genom Sverige har gett oss så många fina strandupplevelser och den kanske allra bästa är nog Sandhammaren.

Sandhammaren med parkeringsplats

När vi rundat Sveriges sydligaste udde och vänder upp på den östra sidan mot Österlen, ekar bara en enda sak i huvudet; Vi måste stanna vid Sandhammaren, men så är det vädret. Strunt i vädret tänker jag och ganska bra är det ändå, för till en början ser det ut som regnet tänker komma in på bred front. Det är ju mitt i sommaren och skulle solen skina hade vi inte fått någon parkeringsplats här, inte ens i närheten. Nej, vid bra väder måste man vara här riktigt tidigt på förmiddagen om man är beroende av bil. Kanske kan man hitta parkeringsplatser på någon närliggande ort, men då får man nog ändå vara ute i god tid.

Nu är himlen oroande mörk och det är ju lite både och. Lätt att hitta parkeringsplats nästan längst fram där vägen tar slut, så nära att vi bara behöver ta ett par skutt så är vi ute på den vita silkeslena stranden.

Sandhammaren med sina mjuka sanddynor där man kan få lite avskildhet men ändå vara mitt på stranden.

Jacka på stranden

Sverige alltså, att behöva stå med byxor och jacka mitt i självaste juli. Men bara en liten stund senare spricker himlen upp och solen börjar värma oss. Vi kastar oss ner i en sanddyna, det blir allt varmare och vi får någon timme med strålande vackert väder och kan riktigt känna Sandhammarens storhet. Stranden som år efter år är utnämnd som Sveriges bästa.

Bada försiktigt

Även om vattnet ser inbjudande ska man vara försiktigt om man badar eftersom vissa väderförhållanden kan skapa starka undervattenströmmar. En god idé sägs vara, att gå ut och simma in. Trots att solen kommer fram kan jag inte tänkta mig att bada, det känns iskallt och det är väl just det som är det trista med Sverige. Det är aldrig varmt när det ska vara det och när värmen äntligen dyker upp, ja, då är det för det mesta dags att börja arbeta igen. Suck!

 

Stranden sträcker sig från Skillinge i norr till Löderup i söder. Det är en sagolikt mjuk och vacker strand och jag kan inte förstå att vi inte varit här förut. Men nu är vi här.

Sommar på Österlen

Sommar på Österlen kan vara absolut underbart men det kan även vara ganska jobbigt att vara här när turisterna fullkomligt väller in. Egentligen skulle vi inte alls vara här i högsäsong men pandemin gör att vi i år är lyckliga att vi åtminstone kan resa hemma i Sverige. Att resa hemma gör de flesta under sommaren 2020 och klart att Österlen är populärare än någonsin.

Eklaholm i Löderup

Vi lämnar Sandhammaren och kör ett par kilometer norrut på Österlen. Jag kommer på att här i trakterna borde ju tv – kändisen Karl Fredrik på Eklaholm ligga. Mycket riktigt, precis när jag googlat fram adressen ser vi att vi är väldigt nära och ju närmare vi kommer desto mer bilar. Vi har nog tur, vi lyckas klämma in oss bland husbilar och mängder av andra bilar och hittar överlyckliga en parkeringsplats vid trädgården Eklaholm i Löderup.

Karl Fredrik på Eklaholm

Karl Fredriks trädgård är full av överraskningar. Det hade förstås varit roligt att träffa Karl Fredrik själv, men han håller sig undan. Vi känner igen oss väl från tv – programmet, växthusdelen, trädgården, huset med tillhörande tomt.

Under våren var jag en stor entusiast av tv – serien “Karl Fredrik på Eklaholm”. För mig var programmet en  stunds avkoppling från vardagen men även inspiration till vår egen trädgård. Jag såg fram emot varje nytt avsnitt som gjorde min coronavår lite lättare. Att få bli inspirerad och njuta av vackra växter gör livet betydligt roligare och färggladare.

Tyvärr vimlar det av folk, alla gör så gott de kan för att hålla avstånd, men klart att det blir trångt och det finns mycket att se, både ute och inne.

Kaffe, bullar och lite annat smått och gott finns i serveringen utomhus. Till hösten tas serveringen in i ladan.

Olivträdet

Så imponerad jag var över det fantastiskt stora olivträdet som planterades i ett av avsnitten i tv – programmet. Kommer det att överleva vintern? Hemma har vi haft många olivträd under åren, det känns alltid så sorglig när de dör av kylan när sommaren är över.

Varje år gör vi nya försök att övervintra både oliv- och citrusträd, utan att lyckas men förmodligen saknas ett växthus med värme för att klara träden i vårt klimat. Kanske ska man låta bli att övervintra växter som inte hör hemma i de nordiska trädgårdarna, men jag är lite svag för medelhavsväxter.

Ett sådant otroligt fint olivträd vill jag också ha.

Marockanska bord

På Eklaholm finns mycket att titta på. Utomhus finns mängder av blommor och växter och inomhus finns många härliga prylar för både inom- och utomhusbruk. När jag hittar de marockanska borden kan jag inte slita mig. Tyvärr finns ingen personal tillgänglig och att flytta runt de tunga betongborden själv är inte det lättaste. Dessutom är det kö till alla kassor och stå i kö är inte min melodi.

Vi är både ute- och inomhus här på Eklaholm, men eftersom det är så mycket folk klickar jag bara några bilder på de underbara borden och hoppas få möjlighet att återkomma senare när semestrarna är ett minne blott.

På Eklaholm finns så många prylar att kika på. Förutom krukväxter och snittblommor finns vackert porslin och en hel del annan heminredning. Personligen tycker jag att det är lite rörigt, men väldigt charmigt.

Bordet blev mitt till sist…

Vi lämnar Eklaholm, och Löderup med en gnagande känsla. Jag måste ha ett marockanskt bord. Det hade passat perfekt hemma hos oss, och som på beställning lyckas vi göra en höstresa ett par månader senare och nu är ett av borden mitt. Lycka!

2 thoughts on “Österlen – Sandhammaren och ett besök hos Karl Fredrik på Eklaholm

 • november 11, 2020 kl. 6:56 e m
  Permalänk

  Vackert bord och fina fjäderfän.

  Svar
  • november 12, 2020 kl. 6:42 e m
   Permalänk

   Ja, jag gillar verkligen bordet, men det var svårt att välja färg. Det fanns flera riktigt läckra färger men det kanske kan bli flera bord någon annan gång.
   Många hälsningar
   Christina

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio + fem =