Sveriges sydligaste udde och charmiga Ystad – Bilresa genom södra Sverige

Från Abisko via Pajala och rätt igenom Sverige är vi till sist framme vid Sveriges sydligaste punkt – Smygehuk.

Sverige – ett långt land

Hur lång är egentligen Sverige? Från Treriksröset ned till Smygehuk är Sverige 1572 kilometer, eller 157, 2 mil långt. Nu kom vi inte till Treriksröset i år men vår resa från de mer körbara destinationenrna räknar jag alltså Abisko och Pajala för att nu vara framme vid Sveriges sydligaste punkt, Smygehuk. Vår resa blev betydligt längre en bra bit över 200 mil fick vi ihop utan att ha räknat in alla sidospår som vi gjort under resans gång. Totalt sett blev hela Sverigeresan över 750 mil och då har vi ändå inte fått med allt.

En hel del sicksack har vi kört men vi har långt ifrån hunnit besökt alla de platser som vi planerat göra på resan genom Sverige. Tiden tickar oroande snabbt, semestern börjar lida mot sitt slut och när vi anländer Smygehuk behöver vi skynda på lite för att hinna göra hela östra Sverige för att slutföra resan genom Sverige.

Smygehuks fyr

Strax väster om Smygehuk ligger fyren “Smygehuk”. Vi har stannat där tidigare men aldrig varit uppe i fyren, men idag har vi tur. Fyren är öppen och vi är helt själva, alltså perfekt för att göra ett besök.

Fyren är 17 meter hög och byggt i järn. Den stod klar 1883 och togs ur drift 1975. Efter initiativ från bland annat Trelleborgs kommun kunde den återtändas i april 2001. Fyrljuset alstrades till en början med fotogenlampa men elektrifierades 1931, då fyren försågs med en glödlampa på 1000 W. Ljusstyrkan var 180 000 Hefnerljus. Den roterande linsen av 3:e gradens ordning spred ljusstrålarna i rätt fördelning. “hvar femte sekund en blänk omväxlande röd och vit”.

Idag roterar inte linsen längre, man har endast en glödlampa på 60 W. Trots det låga watt-talet når den ändå cirka 15 kilometer ut på havet och vägleder båttrafiken i rätt riktning.

Vi stegar upp i fyren och förutom att det är häftigt att besöka en fyr är det en fantastiskt vy som möter oss häruppe.

Ystad

Vi lämnar Sveriges sydligaste punkt och kör ett par mil till mysiga Ystad. Om det nu bara kan låta bli att regna är vädret i det närmaste perfekt för en liten stadspromenad. Vi parkerar bilen och går genom de pittoreska kullerstens prydda gatorna med sin charmiga bebyggelse. Utanför nästan varje litet hus växer stockrosor eller andra färgglada blommor.

Historia

Redan på 1100 – talet fanns det invånare i Ystad. Från 1200 – talet omnämns Ystad när Sankta Maria Kyrka byggdes samt det vackra klostret Gråbrödrarklostret som grundades 1267. Under 1300 – talet präglade Hansatiden livet i staden och Ystad tillhörde periodvis svenska riket. Under 1400 – talet kom flera av korsvirkeshusen till och några av dem finns kvar än idag. 1532 nåddes Ystad av reformationen och frasiscermunkarna kastades ut ur klostret. Klostrets västra och norra länga revs och klostret blev ett sjuk- och fattighus. 1599 fick Ystad privilegiebrev vilket fastslog Ystad som exporthamn för oxar.

På 1600 – talet blev Ystad exporthamn i stor skala för oxar. Oxarna lastades på fartyg från Packtorget vid nuvarande Hotell Continental. Ystad blev en svensk stad 1658 och hade då 2000 invånare. Under 1800 – talet innebar Napoleons Östersjöblockad ett stort uppsving för Ystad handel genom smugglingen. Många köpmän blev rika vilket man visade med att bygga stora privata hus. Sandskogen planterades för att hindra sandflykten och som även gjorde Ystad till en bakort vid sekelskiftet. Järnvägen byggdes ut och den så kallade Grevebanan Ystad – Malmö invigdes 1874.

1907 bildades Ystads Fornminnesförening då klostret räddades åt eftervärlden. I mitten av 1900 – talet fick Ystad färjetrafik till danska ön Bornholm och Swinoujscie i Polen. 2000 – talets Ystad har staden etablerat sig som filmstad. 2004 startade Ystad Studios med ett av landets tre filmcentrum.

Torget i Ystad.

Lunch

Innan vi tar oss an klosterområdet behöver vi äta en bit lunch. Vi hittar ett trevligt trädgårdskafé som är helt perfekt om det inte hade börjat regna. Nåväl vi hinner springa in på kaféets inomhuslokaler och äta upp och precis lagom till vi ska titta närmare på klostret slutar det att regna.

Klostret i Ystad

Mitt i de centrala delarna av Ystad ligger ett stort kloster med tillhörande trädgård. Ett trevligt område att besöka och hade det inte varit för corona-eländet hade vi gärna besökt klostret och museet. Vi passar oss för att trängas med andra turister inomhus, även om museet är öppet skippar vi alla sådana besök.

Gråbrödraklostret, grundades i mitten av 1200 – talet av bröder från fraciskanorden. Klostret byggdes i tegelgotik, en vanlig arkitekturstil inom Östersjöområdet mellan 1260 – 1520.

Klosterdammen framför klostret.

Rosenträdgården

Norr om S:t Petri Kyrkan och strax väster om klostret ligger rosenträdgården med 91 både gamla och nya rosarter eller sorter. Här kan man som besökare bekanta sig med vackra gamla kulturrosor samt moderna busk, rabatt och klätterrosor. Rosorna växer i buxbomkantade kvarter. I trädgårdens mitt finns ett blommande rosentak och under den finns en brunn.

Promenera på Ystads kullerstensgator

En förmiddag och eftermiddag springer snabbt iväg när vi besöker mysiga och trevliga Ystad. Trots att staden ligger precis vid havet är det inte havet som vi kommer att minnas. Ystad är en riktigt promenadvänlig liten stad med alla sina vackra korsvirkeshus, kyrkor och inte minst klostret som vi får titta närmare på en annan gång.

Havet med sandskogen och de vita stränderna är såklart värt ett besök men vi har siktet inställt på en annan strand, Sandhammaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 1 =