Östergötland högsta punkt – Stenabo

Det har varit en ganska kall inledning på maj månad men under långhelgen Kristi himmelsfärd får vi ett helt underbart vårväder. Det är perfekt för en liten bilresa i södra Sverige när det är som allra vackrast i naturen. Vi har som vanligt många planer och nu när vi bestämt att försöka göra några toppbestigningar i kombination till nationalparker har vi fullt upp.

Det som är bra är att flera av topparna och nationalparkerna inte ligger så långt ifrån varandra så det är faktiskt möjligt att hinna med en hel del om man bara hittar rätt.

Stenabo i Östergötland höll vi dock på att bli lite trött av. Den vägbeskrivning som jag lite slarvigt sparat var kanske lite otydlig, men i beskrivningen angavs att man skulle köra mot ett par master. Vi såg masterna men hittar inte vägen dit och är man lite stressad är det inte alltid att man gör rätt vägval.

Egentligen är det inte alls så svårt att hitta men som alla andra dagar tickar klockan på alldeles för snabbt så även idag och vi har ganska många mil att köra till vårt förbokade hotell i Växjö samma kväll. En liten miss i min planering var att jag tänkte att Växjö bör ligga nästgårds. Det är väl inte så stort, Småland? Inte alls så nära, visar det sig, hela 13 mil har vi kvar att köra och klockan börjar närma sig middagstid och nu i pandemitider stänger restaurangerna redan vid 20.30. Då gäller det att ha hunnit hittat restaurang, beställt och ätit.

Efter några vändor på huvudvägen och en och annan skogsväg, och lite fula ord, hittar vi till sist avtagsvägen mot Stenabo. Vi förstår att vi hittat rätt när vi både ser en gård, master och jordbruksmark. Vi parkerar bilen efter given beskrivning och börjar gå tillbaka mot gården cirka 50 meter.

Vi följer beskrivningen och går över åkern lite på sidan och ser skogsdungen som instruktionen ger oss. Det ska finnas en trädkoja i dungen och det tar en liten stund innan vi ser spillrorna av den när några plankor ligger utspridda och vi förstår att vi hamnat rätt. Någonstans på marken ska det alltså finnas en triangelmarkering.

Vi traskar över bredvid åkern och ser skogsdungen. Härligt vi är på rätt väg.

Det är inte det lättaste att hitta, men vips så ser jag den lilla markeringen för Östergötlands högsta punkt och känslan är lättnad. Det hade inte varit kul att letat så länge utan att hittat punkten så en liten segerdans blev det där ute i skogen. Ha, ha vad löjligt, men så vansinnigt roligt!

Östergötlands högsta topp: Stenabo 328 m ö h

Plats: Sydost om Rydsnäs

Svårighetsgrad: Mycket lätt att nå, men lite svår att hitta.

Hitta hit: Kör åt sydost från Rydsnäs, mellan Eksjö och Kisa, till Axebo. Passera Aggarp, Malma och St. Gallarp. Sväng i norrut i Axebo, mot norr. Fortsätt cirka 800 m från vägskälet och sväng vänster (väster) mot Stenabo. Efter ca. 500 m nås en korsning vid bondgården i Stenabo. Kör genom gården mot vänster och radiomasten. Parkera i anslutning till masten. Gå tillbaka mot gården 50  – 75 meter. Gå över ängen till vänster, fortsätt mot dungen. I dungen ser man några plankor, därifrån började vi leta på backen och ganska snart hittade vi triangelpunkten.

Läs mera: Södermanlands högsta punkt

Läs mera: Västergötland högsta punkt

Läs mera: Skånes högsta punkt

Läs mera: Ölands högsta punkt

Läs mera: Upplands högsta punkt

Lyckan är total när vi hittar Östergötlands högsta punkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

4 × 4 =