Skånes högsta punkt

Det är dags att sätta fart om vi ska hinna besöka alla Sveriges 25 landskaps högsta toppar. Förra året läste jag i flera olika media om den möjligheten och jag blev helt såld. En riktigt rolig och trevlig idé tyckte jag och blev så inspirerad för att kanske göra dem alla. Det lät både spännande och äventyrligt, men det var innan jag visste var alla högsta toppar låg.

De allra flesta av landskapstopparna är inte alls så svåra att hitta och besöka, men någon som till exempel Lapplands högsta punkt, Kebnekaise, känns svår om man inte fuskar lite och tar helikopter, vilket borde vara möjligt. Även Jämtlands topp verkar vara tuff, så vi får väl se hur det hela kommer att gå.

Jag tycker att toppbestigningar ändå verkar vara en så himla rolig grej. Det är en ganska stor utmaning men som ändå inte är helt omöjlig att genomföra. Ett lite annorlunda sätt att besöka Sveriges landskap, med ett spännande mål att försöka hitta och en lite galen avbockad sevärdhet som blir till ett litet minne. Faktiskt riktig kul!

Tyvärr föll landskapstopparna lite i glömska, tills för ett par veckor sedan när vi är uppe på Söderåsen och jag börjar fundera över om inte Skånes högsta topp ligger i trakten. När jag bläddrar lite i min komihåg – lista ser jag att vi är ganska nära. Det är dags att återuppta fjolårets lite trevande start med endast en enda högsta punkt.

Av 25 möjliga landskapstoppar har vi besökt två stycken, Uppland förra året och för ett par veckor sedan besökte vi Ölands högsta punkt, när vi var runt där på en liten roadtrip.

Läs mer – Upplands högsta topp

Läs mer – Ölands högsta topp

Skånes högsta topp 212 meter över havet

När vi lämnar Söderåsens Nationalpark navigerar vi mot Magleröd som ligger västsydväst om Ljungbyhed. Vi är ute bland de skånska jordbruken, eftersom vi inte kört den närmaste vägen sett från Ljungbyhed passerar vi ett virrvarr av småvägar och småbyar. Det är lite svårt att orientera sig så papperskartan och google maps på mobilen åker fram som hjälp till bilens Gps som inte vill ta in Magleröd. Då tar det inte lång stund att hitta byn, men enligt beskrivningen ska man parkera längs vägen vilket inte känns så bra eftersom den är riktigt smal.

Vi kör istället fram på en gräsbevuxen skogsväg. Huruvida man får köra på den vägen är lite oklart, men ingen syntes till så vi tog risken för att ta oss fram till ett par telemaster. Dock syns det ingen äng som det står i beskrivningen men kanske beror det på från vilket håll man kommer. Vi tar oss istället lite förvirrade och trevande upp på en liten kulle och följer en liten och nästan osynlig stig. Vi går kanske en femtio till sjuttiofem meter och vips så ramlar vi nästan över skylten för Skånes högsta punkt som ligger 212 meter över havet.

Skånes högsta punkt: Magleröd 212 m ö h

Plats: Västsydväst om Ljungbyhed

Svårighetsgrad: Mycket lätt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + tolv =