KalifornienUSA

Slottet Hearst Castle vid Highway 1

Highway 1 är full med fantastiska sevärdheter. En av dem är Hearts Castle, ett sagoslott högt upp med magisk utsikt över kullarna och havet. På vår roadtrip ned mot Los Angeles passar vi på att besöka tidningskungen William Randolph Hearst palats. Palatset kallade han själv för “the ranch”.

Guidad tur

Trots att jag hört att man absolut ska boka “tur” innan man kommer hit gör vi inte det utan chansar lite. Väl på plats vid informationscentret, finns det faktiskt platser kvar till oss och vi blir rekommenderade att ta “the grand rooms tour”, för 25 dollar per person. Då får man en guidad tur både utomhus och inomhus i  många av de stora sällskapsrummen, samt se en film om hur familjen Hearst levde under sin storhetstid under 1930- och 1940-talen.

Vi och ett gäng på cirka 25 personer hoppar på en buss som tar oss ett par kilometer upp genom ett storslaget landskap på ganska smala och lite slingrande vägar för att besöka William Hearst fantastiska hem.

Luften och utsikten är något alldeles extra här uppe.

Utsikt och underbar luft

Väl uppe vid Hearst Castle kan vi njuta av den underbara luften och solsken med utsikt över böljande kullar i det storslagna landskapet. Vi börjar den guidade turen i den magnifika trädgården och får veta att mångmiljonarvingen William Randolph Hearst som även gjort sig en egen förmögenhet genom att ge ut dagstidningar och andra tidskrifter och hade fått ärvt egendomen San Simeon när hans mor dog 1919. Han började bygga slottet och anlägga parken som en hyllning till modern.

William Hearst farfar till Patricia Hearst

William Hearst var en stor personlighet och var gift med artisten Millicent Willson. De hade tre söner och en av dessa var pappa till den kända kidnappningsoffret Patricia “Patty” Hearst, som blev kidnappad 1974 och anslöt sig till sina kidnappare och rånade en bank. Hon fick 35 års fängelse, men benådades efter en tid. Mycket har skrivit som Patty Hearst som är en intressant historia i sig.

Många av besökarna i vår grupp var väldigt intresserade av henne och guiden berättade att hon ofta var här på Hearst Castle under sin tidiga barndom.

En påkostad trädgård

Hearst förvandlade egendomen till ett underbart påkostat paradis. På den 51 hektar stora parken finns solfjäderspalmer, italienska cypresser och över 200 år gamla ekar som fraktades hit för enorma pengar. Vackra antika statyer pryder terasserna och några av de förnämsta är fyra statyer av en egyptisk krigsgudinna.

Tyvärr är den vackra och omtalade poolen under renovering. Det hade varit så fantastiskt att få se den påkostade och undersköna bassängen fylld med vatten.

Neptunus bassängen

Den så omtalade Neptunus bassängen är tyvärr under renovering när vi besökte Hearst Castle, men man kan givetvis ana hur vacker den är fylld med vatten. Marmorn i den 32 meter långa poolen kommer från Italien och det var viktigt att få den exakta nyansen nu när den ska renoveras. De grekiska tempelpelarna som pryder bassängen är hur häftigt som helst och man kan nästan se hur den rika amerikanska och europeiska kändiseliten som ofta kommer  och besöker Hearst ligger och slumrar i skuggan av tempelpalatset.

Ett mycket kostsamt bygge

William R Hearst bodde den första tiden med sin familj i en av de mindre villorna medan det stora huset Casa Grande byggdes. Hela bygget startade 1919 och byggdes i etapper fram till 1947, det ritades av arkitekten Julia Morgan som studerat i Paris. Hennes största problem med detta enorma bygge var att frakta upp allt material på de små smala vägarna som leder upp till egendomen och att Hearst själv ofta ändrade sina planer i sista stund. Materialvalet var för det mesta äkta vara och var enormt kostsamt.

Trädgården eller snarare parken är verkligen ett litet paradis, både luften och temperaturen känns perfekt. Lagom svalkande och betydligt soligare än nere vid havet ett par kilometer bort där dimman ofta gör vädret lite mulet och trist.

En park med extra allt

På residenset stora ägor anlade Hearst en 51 äktar stor park där förutom bassängen och tennisbanor även inrymde världens största privata zoo – Camp Hill, med plats för över 300 exotiska djur. Hearst älskade att vara ute i naturen, han lät anlägga en täckt ridväg så att han kunde rida i alla väder. På hans ägor hade det funnits både lejon, björnar, leoparder, giraffer som kunde röra sig relativt fritt.

När huset äntligen stod helt klart 1947 hade den över 8000 m2 stora byggnaden 165 rum, en 155  kvadratmeter stor inomhuspool, egen biograf samt en vinkällare på 800 kvadratmeter.

Slottet

Efter vår guidning utomhus får vi äntligen kliva in slottet. Man kan välja på sex olika guidade turer och vi gör den som man rekommenderar oss – De stora sällskapsrummen. Vi får bland annat se festsalen med sin franska eldstad från 1500 – talet. Den vackra matsalen med det långa renässansbordet och katedralstolarna där väggarna pryds med dyrbar konst.

Glamour och skulder

Hearst hustru hade lämnat egendomen ganska tidigt eftersom maken höll sig med älskarinna och det var här som Hearst levde med sin älskarinna skådespelerskan Marion Davies. Här höll paret hov i över trettio år med många av den tidens kändisar, det var glamour och de bjöds flott och överdådigt, vilket till sist resulterade att William Hearst hade stora skulder när han dog 1951. Redan 1947 drabbades Mr Hearst av dålig hälsa och lämnade Hearst Castle för att tillbringa sina sista år i Beverly Hills. Slottet med all mark donerades till den kaliforniska staten som en slags avbetalning på Hearst skulder. 1958 öppnades Hearst Castle för allmänheten.

 På 20-talet hade huset hela 200 telefonapparater.

Efter guidning på slottet blir det filmvisning med film från förr om hur familjen levde lyxliv tillsammans  med alla djur på de stora ägorna.

Pråligt och lite mörkt hem

Allt är otroligt påkostat med många dyra renässansmöbler, konstverk, vackra böcker och fantastiska salar. Kanske tyckte jag att Hearst slottet är väl pråligt och ett ganska mörkt hem. Nu hann vi inte se hela slottet och det kan ju tänkas att de mer privata delarna är ljusare. Efter visningen känns det skönt att komma ut igen och åter njuta av den ljuvliga trädgården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 2 =