BloggEuropaUSA

Roadtrip i Europa eller USA?

Efter flera år på de amerikanska vägarna var vi i somras iväg på en lite kortare roadtrip i Europa. Kanske hade vi glömt hur det kan vara att ligga i köer eller så har det blivit betydligt värre de senaste åren, jag kan inte riktigt minnas att vi tidigare tillbringat så många mil i vägarbeten som just i år. Trots att jag är överförtjust i att bila kände jag hur irritationen växte för varje kilometer vi tillbringade i långsamtgående och oändliga köer. Det är sånt man nog ska räkna med om man bilar under sommarmånaderna, men som jag inte upplevde var lika påtagligt i USA.

Visst satt vi i köer även där men det var mer vid storstädernas infarter i rusningstrafik. Resplanerna inför sommaren 2019 är redan i fullgång men frågan är: Ska vi göra en roadtrip i USA eller Europa? Våra samlade erfarenheter från Europa och USA gör planeringen lite svår eftersom det finns både för- och nackdelar med bägge kontinenterna.

Starten på roadtripen – USA

Att resa över Atlanten kostar en slant och beroende på hur och när man tar sig över till staterna kan priset variera ganska kraftigt. Vi brukar ha god framförhållning och har köpt flygresa redan 4 – 8 månader innan avresa och då kommit ner i pris, jämfört med om man bokar någon månad innan avresa. Själv föredrar jag direktresa och vi har testat Arlanda / Newark och JFK i  New York samt Los Angeles med SAS respektive Norweigan,  jag gillar SAS bäst, men det är förstås en smaksak. Det finns naturligtvis många olika flygbolag att använda sig av, en del med mer eller mindre bra destinationer för en mellanlandning. Har man gott om tid kan det bli lite billigare att ha ett eller två stopp för sin flygresa över Atlanten, men det blir förstås en betydligt längre resa.

Inför vår nästa roadtrip i USA är den stora frågan var i USA vi ska bila. Kanske skulle det kunna bli de norra delarna med utgångspunkt från Chicago, det skulle bli en fin roadtrip i några av de nordligaste delstaterna.

Bäst i min test:  SAS, men strax därefter Norwegian!

Starten på roadtripen – Europa

Att bila med sin egen bil eller hyrbil i Europa startar förstås också med en utresa från Sverige och beroende på var man bor i landet finns det ganska många alternativ att ta sig ut i Europa. För oss som bor i Stockholm finns ett par bra alternativ som vi ännu inte har testat, men som absolut ska testas i framtiden. Det är att ta färjan  Stockholm / Tallinn eller Riga, eller om man väljer Kapellskär /Paldiski (ca 4 mil sydväst om Tallinn). Visst ligger Baltikum en bit från Centraleuropa så ett närmare alternativ kan istället vara att ta färjan från Nynäshamn eller Karlskrona till Gdansk i Polen. På dessa färjor finns möjlighet att åka över natten vilket jag tycker är smart eftersom man tillbringar många tråkiga timmar ute till havs sovande och kommer fram utvilad för att möta en ny dag en bra bit ner i Europa.

Vårt mest beprövade sätt för att ta oss ner i Europa har varit att köra E4:an från Stockholm till Helsingborg eller fortsätta till Trelleborg. Många av våra bekanta brukar alltid säga, “usch, vad tråkig den där sträckan ner till Skåne är”, eller “jag hade gärna bilat i Europa om det inte hade varit för den där långa vägen genom Sverige”.

För mig däremot gör det absolut ingenting att bila genom Sverige eftersom vi har våra rastställen, E4:an är i gott skick och man kan köra fort, nästan aldrig några köer eller poliser. För att få tiden att gå kan man sitta och drömma om vad som komma skall inom en snar framtid, men självklart förstår jag att barnfamiljer har en helt annan uppfattning om njutningen i detta.

Många färjor för överfart till kontinenten

Väl i Skåne finns ett flertal utmärkta alternativ att ta sig till Tyskland. Vi har provat färjan Trelleborg / Travemünde, samt Sassnitz. Det har känts bra att komma utvilad till Travemünde för att sedan köra så fort som möjligt ned mot södra Tyskland, där vi haft ytterligare en övernattning för att fortsätta mot Medelhavet.

Numera vill vi nog stanna längre i Tyskland för att lära känna detta trevliga land som har så mycket mer att erbjuda än autobahn. Ett bra sätt att ta sig över till Tyskland för att kanske göra en weekend på ön Rügen. Då kör man på båten i Trelleborg och endast fyra timmar senare är man framme i Sassnitz, det testade vi påsken 2014.  Det är ju inte direkt gratis att resa med nattfärja men å andra sidan får man ju både bil, vila och hotellnatt på köpet. När det gäller destination för oss att göra en eventuell roadtrip i Europa känns det som om Balkanländerna blir alltmer intressant.

Andra möjligheter för färjor är Göteborg och Varberg som tar resenärer till Danmark och Jylland och därifrån är det ganska nära till nordvästra Tyskland, detta kan vara ett alternativ om man till exempel ska bila till Holland.

I år när vi reste till Tyskland testade vi Helsingborg / Helsingör och körde de knappa 20 milen till Rödby för färjeöverfart till Puttgarden med ett pris på 1395:- enkelresa i högsäsong. Inte att förglömma är Malmö / Travemünde eller Malmö och Öresundsbron för vidare färd antingen till Rödby eller via Stora Bält (bro) till Jylland och Tyskland.

Vägar i USA

USA är ju som gjort att köra bil i, för det mesta är vägarna mycket bra. De är breda och det är väl skyltat, trafiken är lugn och ganska hjälpsam. Det finns dessutom gott om parkeringsplatser som är tillräckligt stora för alla sorters bilar. Oavsett färdväg tyckte vi att vägarna höll god kvalitet och vi hamnade sällan i köer orsakade av vägarbeten däremot var det en hel del köer på grund av en hel del infartstrafik till de större städerna. Ofta står polisen utmed vägarna och detta håller ner hastigheterna en del, även om det kan gå undan här och där.

Vägar i Europa

Många vägar är väldigt bra även ute i Europa. Autobahn håller på många sträckor hög kvalitet även om det ofta är många mil med vägarbeten, men när dessa väl blir klara så blir det säkert bättre, men förmodligen är det dags att börja om och gräva upp någon annan vägsträcka. Den fria farten på vissa sträckor i Tyskland kan kännas obehagligt då man blir omkörd i extrema hastigheter, en minsta obetänksam bilist som inte ser sig ordentligt i backspegeln kan ge ödesdigra konsekvenser. På landsvägar gör hastighetsbegränsningarna trafiken lite seg och långsam, men å andra sidan hinner man se en del av landskapen.

I både Österrike och Schweiz är trafiken lugnare med fina vägar i vacker miljö. I Italien finns fina motorvägar där trafiken är hyfsad sansad men vid städerna kan det vara ganska jobbigt att köra bil, där det både är mycket bilar och ganska aggressiva bilister och mängder av mopedister. Tyvärr är det inte bara i Tyskland som köerna känns som en normalt inslag i en bilresa, de flesta europeiska länder har sina vägarbeten.

Boende i USA

Är man ute på en äkta roadtrip i USA ska man självklart bo på motell utmed färdvägen, det är ofta ett bra boende för en övernattning och priserna är humana. Rummen består av ett litet skrivbord med stol, fåtölj och sängar av varierad kvalitet. Badrummet är enkelt med dusch eller badkar, det finns handdukar i olika storlekar, samt olika typer av hygienartiklar. Rummen brukar vara utrustade med kylskåp, strykjärn och ishink och det bästa av allt, bilen har parkering precis utanför rummet och ofta ingår en sockerrik frukost i priset.

Naturligtvis finns det det även bättre och finare hotell att välja på, men jag tycker inte att det är så stor skillnad på två och trestjärniga hotell när det gäller kvalitén. Väljer man fyrstjärnigt blir däremot skillnaden större. Det är lätt att hitta boende och det är sällan några problem att få tag i ett rum för två personer.

Boende i Europa

Det finns mängder av olika typer av boende i Europa, allt från enkla motell, hostels, vandrarhem, bed & breakfast, pensionat till dyrare hotell. Jag använder booking.com eller hotels.com och har jag inte bokat hemifrån är det lätt att boka via mobilen samma dag man anländer. Reser man som familj och behöver extrabäddar till rimliga priser kan det vara idé att boka innan avresa, särskilt under skolloven. Jag minns att när vi gjorde bilresor runt om i Europa med våra barn fick man ofta ett bättre pris om man bokade i god tid innan framkomst.

Sevärdheter i USA

För mig är det inte storstäderna som drar i USA även om det är härligt att besöka dem också. Jag gillar att åka långa sträckor och komma fram till lite udda platser som man inte kan hitta i några turistguider. Det är kul att slå sig i samspråk med en nyfiken lokalbefolkning som undrar hur vi hittat så långt hemifrån då de upptäckte vår New York – registrerade hyrbil någonstans i Texas. När det dessutom uppdagades att vi inte var från New York utan så lång bort som Sverige fick vi alltid några trevliga samtal med ortsbefolkningen.

Förutom udda platser finns det fantastiska naturupplevelser i USA, men kanske kan jag sakna de riktigt historiska sevärdheterna som medeltida byar eller städer och byggnader som det finns gott om i södra Europa. Samtidigt som längtan till stora delar av Kalifornien och även Florida kan få mig att välja USA. Nationalparkerna i USA är många och stora och vi har flera kvar att besöka. USA har i princip allt man kan önska och inom en ganska rimlig lång roadtrip kan man få både vackra stränder, varmt hav, mysiga städer, storstäder och fantastiska naturupplevelser.

Sevärdheter i Europa

Ja de är ju minst lika många som i USA, vi har sett många storstäder, men det finns lika många till som jag saknar på min resekarta. Kanske har vi kört lite väl snabbt genom Tyskland, Österrike och Schweiz för att nå Medelhavsländerna så snabbt som möjligt.

Jag skulle vilja stanna upp och upptäcka mer av platser som inte är så kända för turismen, eller bara åka omkring och se var vi hamnar. Stora delar av östra Europa är ännu ganska outforskade platser för oss och det skulle vara intressant att även se mer av  Ryssland, Ukraina, Tjeckien, Ungern, Bulgarien, Rumänien och de baltiska länderna.

Vad är bäst för plånboken – Europa eller USA?

Visst är själva utresan till USA betydligt dyrare än att ta sig till Tyskland med färja eller bro. Vissa delar av Europa är förhållandevis billigt att leva i jämfört med USA. Drivmedlet är något billigare i USA och några vägtullar mm är inte så vanliga i USA som i Europa. Har man en egen bil behöver man ju inte hyra bil om man väljer roadtrip i Europa, det blir ju nödvändigt i USA. När vi reste i USA var det ändå ganska bra priser per vecka beroende på bilmodell, men klart en extra kostnad, samtidigt som man inte sliter och slösar mil på den egna bilen.

Motell och hotellpriser är ganska lika beroende på hur populära platser man väljer för sitt boende. Priserna vid restaurangbesöken upplevde jag som dyrare i USA men det beror förmodligen på var man befinner sig och vad man äter. Klart att populära storstäder håller en högre prisnivå än övriga delar av landet eller delstaten. I USA tyckte jag att det kunde skilja ganska mycket i prisnivån på restaurangerna i de olika delstater. I Europa skiljer det sig naturligtvis också mellan länderna och jag blev överraskad när vi besökte Kroatien i somras att det var ganska dyrt där, men ju populärare landet är bland turister desto dyrare är det förstås. I bland annat Tjeckien är det betydligt billigare både vad det gäller boende och god mat.

Så vad blir det – USA eller Europa?

Ja det är fortfarande svårt att bestämma sig, bäst hade varit bägge, kanske en kortis i Europa och ett par veckor i USA. Något som faktiskt inte alls är så dumt är att göra en “fly & drive”, flyga till ett land, hyra bil och slippa den långa transportsträckan hela vägen från Sverige om man nu väljer ett land söderöver för sin roadtrip

Jag kan ändå tycka att en äkta roadtrip i Europa skall göras hemifrån med den egna bilen. Då kan man packa bilen med det man vill och behöver inte vara så nogräknad med vad man stoppar i bagaget eftersom man inte behöver tänka på vikt som vid flygresor, men givetvis gäller det nog inte om man bilar med en stor familj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × tre =