Möjliga roadtrip i Europa

Under våren brukar jag sitta som bäst och planera sommarresan. I år har jag inte riktigt kommit igång, lite beroende på vår gamla hund som har det lite jobbigt med både det ena och det andra. Våra barn har alltid ställt upp som hundvakt men nu har alla tre flyttat hemifrån och har egna liv och kanske inte alltid vill semestra i föräldrahemmet. Dessutom vill jag inte lämna min gamla golden för länge till någon annan då hon kräver en en hel del omvårdnad.

Känner jag mig själv rätt kommer jag nog få ihop en resa på ett eller annat sätt ändå och resedrömmar finns det gott om. Efter att ha tillbringat fyra somrar på de amerikanska vägarna har jag börjat få lite längtan till det europeiska vägnätet.

I flera år har jag gått och tänkt på en roadtrip som jag snart bara måste få göra eftersom jag längtar så. Den ser ut i något förenklad version så här:

Start från Stockholm med färja till Tallin i Estland och köra mot Riga, Vilnius och Warszawa, självklart med övernattningar i flera av dessa städer. Fortsätta vidare ner till Budapest i Ungern, Sofia i Bulgarien, eventuellt in i Rumänien och så genom några länder på Balkan för att landa nere i Albanien. Jag har ju läst och hört att det ska vara klart värt att besöka Albanien både för stränderna och prisläget. Tillbaka till Sverige skulle jag vilja köra via Montenegro, det hade varit kul att stanna till i Dubrovnik och upptäcka mer av hela kustremsan i Kroatien. Det skulle bli många nya länder att se för min del.

En annan resa som jag går och drömmer om är en roadtrip som vi till viss del redan har gjort men som skulle kunna göras om med en del nya destinationer, som till exempel Nederländerna och delar av Spanien och Portugal som vi ännu inte besökt.

För tretton år sedan gjorde vi en rejäl biltur från Stockholm via Tyskland och Belgien. Vi stannade till några dagar i Paris och Biarritz och körde sedan söderut till Algarvekusten. Vi fick några härliga baddagar i orten Carvoeiro som ligger mellan Lagos och Albuferia innan vi fortsatte mot Sevilla, Gibraltar och upp på den spanska solkusten. Vi besökte Alhambra i Granada och njöt av sol och bad i flera trevliga semesterorter som Benalmadena, Malaga, Almeria och Calpe.’Vi stannade till på flera fina platser i Tyskland innan vi åter anlände Sverige. Det blev en oförglömlig resa och jag skulle mer än gärna göra om denna resa men med mer fokus på franska västkusten som till exempel Normandie.

Kanske skulle man koncentrera sig enbart på Frankrike och norra delarna av Portugal och nordvästra delarna av Spanien, allt känns lika spännande men tyvärr tror jag inte denna resa blir möjlig under sommaren 2018.

Däremot kan sommarens resa kanske komma att se ut så här och då får jycken helt enkelt följa med. Det får bli norröver, kanske upp mot Abisko och sedan ner genom inlandet mot den svenska fjällvärlden. Det hade varit kul att besöka Åre och kanske även Funäsdalen och de orter som ligger där omkring. Ja mycket återstår innan vi vet hur det kommer att gå.

Att resa med hund har vi gjort tidigare och det är allt annat än lätt, särskilt nu när vår trettonåriga hund kanske inte alls orkar sitta i bil mer än ett par timmar åt gången. Vi måste helt klart anpassa en sådan resa som om vi hade småbarn igen. Ja sommaren 2018 ser inte riktigt ut som våra somrar brukar.

Filippa och jag i Vardö Norge 2012.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 5 =