Bilresa på Balkan

Vi befinner oss med egen bil genom Europa och har tagit oss genom östra Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern och vidare ned mot Balkan.

Vi har besökt Sarajevo och Mostar men värmen har gjort att vi varit tvungna att ändra lite i färdplanen. Det känns mer rätt att ta oss ned till havet istället för att besöka flera av de städer som ligger på upptäckarlistan runt om på Balkan.

Det blir lite efterlängtat vila med två dagar på ett och samma hotell. Bada och ta det lite lugnt behövs efter en dryg vecka i ett intensivt tempo med grymt höga temperaturer.

Även om det är skönt att vaggas in i semesterlunken när man bor på en typiskt semesterort är känslan att lämna alltid stor. Jag ledsnar snabbt på sköna dagar men trista i längden.

Efter ett par härliga baddagar lämnar vi Bosnien och Hercegovina och tar oss vidare till Montenegro. Vägarna är betydligt smalare men det är fantastiskt vackert här. Och det tar betydligt längre tid att köra här än vad man kan tro. Både Gps och Google maps anger en alltför optimistisk tidsplan.

Efter någon timmes bilkörning lämnar vi Bosnien och kör in i Kroatien för en kort stund. Passen måste visas och även bilens orginaldokument, allt tar sin tid vid gränskontrollerna.

Vi stannar till ovanför Dubrovnik och tänker att vi borde köra in i  staden men det känns inte så smart med tanke på att det är den äldre delen av stadskärnan vi är ute efter. Vis av erfarenhet när det gäller populära städer och att ta med egen bil, vet vi att det rimmar illa. Vi kör förbi men bestämmer oss för att återkomma senare på den här resan.

Vi kör kuststräcka ned mot Montenegro och tar den snabbaste färdvägen med färja för att ta oss till den Unesco listade världsarvsstaden Kotor.

Det har redan hunnit bli eftermiddag när vi kommer till Kotor, temperaturen ligger på nära 38 grader och ett kryssningsfartyg ligger i hamn, det fullkomligt vimlar av turister.

Kotor får vänta, vi vänder om och beslutar att göra Kotor på tillbakavägen också. Så småningom kommer vi fram till Budva och hinner med en eftermiddag vid havet.

Fint boende i Budva. 

Egentligen känns det ganska lagom att stanna här i Montenegro och sedan vända uppåt. Men vi är ju så nära Albanien att vi naturligtvis måste ta oss ned en bit in i landet.

Vi beslutar oss för att åtminstone försöka ta oss till Durres som ligger utmed kusten.

Vägen är till en början inte särskilt olik den i Montenegro. Men av någon anledning älskar Gps:n den närmaste vägen och visar in oss på en läskigt smal väg. Allt går smidigt så länge vi inte får möte vilket vi får titt som tätt. Ganska svettigt tycker jag som sitter bredvid att bilfärden är. Du kan väl blunda, säger maken till mig när jag beklagar mig över den usla vägen.

Färden tar till sist slut och vi kommer fram till Durres helskinnade. Vi hittar hotellet som jag bokat under dagen.

Eftersom värmen tydligen tänker stanna kvar är det badorter som gäller.

Durres ligger inte så långt från landets huvudstad Tirana. Då får man förstås räkna med mycket folk som kommer hit för bad och uteliv.

Vi får trots alla andra semesterfirare ännu en skön eftermiddag med bad och häng i solstolen.

När kvällen kommer äter vi hyfsat bra och känner oss nöjda över vårt beslut att ta oss ända till Albanien med egen bil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

tolv − tio =