Bilresa i SpanienSpanien

Sitges – En charmig blandning av stad och strand

Härligt att vakna i Spanien en söndagmorgon i april och äta frukost på en uteservering. Vi har en hel dag  framför oss i den trevliga orten Sitges som bara ligger ca 30 km eller en knapp halvtimme söder om Barcelona, helt perfekt att besöka så här lite “off season”.

Som alltid är vi trots att klockan passerat nio på morgonen nästan bland de första att ta oss ut på morgonpromenaden. Som gammal hundägare känns det lite som i senaste laget men här i Spanien är vi ganska ensamma när vi stegar ut på den fina strandpromenaden Passeig Maritim. Lite småkyligt känns det till en början men ganska snart kommer solen fram och både jacka och tröja åker av.

Den fina strandpromenaden sträcker sig flera kilometer utmed staden och de fina stränderna. Vi väljer att ta oss till stans mest synliga sevärdhet kyrkan Iglesia de Sant Bartomeu, den syns som nästan överallt i Sitges. På vägen dit passerar vi en del tjusiga hus och svajande palmer som pryder strandpromenaden.

Solbäddarna finns på plats.

Iglesia de Sant Bartomeu 

Museum och skulpturer utmed promenaden

Kyrkan är dock stängd men vi står en stund och beundrar utsikten innan vi strosar vidare mot de närliggande gränderna som skiljer de bägge stadsstränderna åt. Här finns det välkända museet Palau Maricel och alldeles intill ligger poeten, dramatikern och målaren Santiago Rusinols egna studio Cau Ferrat där det visas färgsprakande mosaik och konst från olika tidsepoker.

Ett annat känt museum i Sitges är Casa Bacardi där man får veta allt om familjen Bacardi som är kända för spritdrycken med samma namn –  Bacardi. På strandpromenaden ståtar en skulptur Monumento a Bacardi som skapats för familjen Bacardi den är  svår att missa då den ligger väl synligt vid strandpromenaden och ska ses eller fotas ut mot havet.

Platja Sant Sebastián

Vi strosar runt i kvarteren kring Paulau de Marciel kom vi fram till en ny playa, strandpromenaden fortsätter en bit till även åt detta håll. Här ligger restauranger och barer vägg i vägg men denna tidiga söndagsförmiddag är allt lugnt och stilla, det enda som hörs är vågornas långsamma rullningar. Vi stannar till vid havet och gottar oss lite av den tomma stranden, vi tror att kanske till eftermiddagen kan det nog bli perfekt att lägga oss på en strandfilt för att få lite sol och hav. För stunden får solandet vänta för vi har mycket kvar att upptäcka så vi tar oss istället in mot husen. Här finns många spännande gränder och när vi tittar närmare här i stan får vi lite feeling för att kanske någon gång i framtiden kunna bo så här i en lägenhet med balkong utmed havet.

Gränder med massor av butiker och restauranger

Vi lämnar havet och tar oss in mot Sitges många och lite spännande gränder. Förmiddagen har övergått till dag och nu väller det fram folk, lite så man tror att det är mitt i sommaren. Butikerna har öppnat och det finns mycket att titta på, men när det är för många affärer kan jag inte riktigt fokusera på det jag vill köpa, jag har ett par saker som jag ville shoppa men hittar inget. Däremot hittar maken både byxor och skjorta så till viss del känns det som vi ändå har en bra shoppingdag i Sitges.

Mat & Dryck

Förmiddagen har övergått till eftermiddag och vi börjar bli hungriga. Det visar sig att den längsta kön för att luncha leder till vårt hotell, (La Santa Maria) så självklart glider vi in lite bakvägen för att få ett passande bord på den populära uteserveringen och äntligen få äta en trevlig lunch. Resten av dagen fortsätter vi promenera utmed strandpromenaden fast då västerut.

Tyvärr börjar kyliga vindar svepa in över Sitges så något solande på beachen blir det inte.  Vi fortsätter dock ihärdigt vårt promenerande genom stadens alla gränder och butiker för att lite utmattade stranda på vår hotellbalkong mot baksidan av strandläget. Ja, det gör absolut ingenting eftersom solen kommer fram vid artontiden på kvällen och värmer oss en stund innan det är dags att gå ut och äta middag.

Utbudet av restauranger är stort i Sitges och det är faktiskt lite svårt att välja vad som skulle passa oss bäst. Vi har ätit en stadig lunch ganska sent så någon större portion behövdes inte. De allra flesta restauranger serverar givetvis tapas men även mer stadiga måltider. Trots att det är lite småkyligt är alla uteserveringar öppna men något rökförbud råder inte på dem vilket jag tycker är irriterande när man äter mat. Vi väljer till sist ett större matställe inomhus, en kombinerad tapas och hamburgerkrog som verkar omåttligt poppis då det lite senare uppstod kö för att få ett bord. Trots svag krona gentemot euron känns det som att priserna generellt är ganska humana för mat och dryck här i Spanien.

Och vad vi tyckte om Sitges

Det är svårt att inte gilla Sitges, trots att orten är lite väl turistisk. Här finns allt man kan önska, trevliga människor, fin strand, mysiga gränder, många restauranger och småbutiker, perfekt för en mysig semester under ett par dagar. Närheten till Barcelona är bonus såklart, men att stanna någon längre tid som att till exempel köpa en egen bostad just i Sitges känns inte aktuellt, men vi kommer gärna tillbaka någon annan gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − 1 =