Bilresa i SpanienSpanien

Vi kör söderut mot Benidorm

Två nätter i Sitges känns precis lagom. Vi bestämmer oss för att köra söderut. Vi är lite osäkra på var vi ska stanna härnäst och hur länge, kanske kan det vara bäst att stanna på ett enda ställe resten av veckan och göra utflykter därifrån. Nja vi kan inte riktigt bestämma oss utan improviserar istället lite, jag tänker att Calpe, Alicante eller eventuellt Benidorm kan vara en lagom körsträcka på en ca 45 mil från Sitges.

Benidorm för längesen

Vi är väl lite tveksamma till Benidorm dit jag rest sommaren 1975 tillsammans med mina föräldrar. Jag minns lyckan när jag som fjortonåring lyckades övertala min mamma att Benidorm verkligen var det absolut häftigaste man kunde resa till. Inte nog med att mina föräldrar lyckades få barnvakt till mina yngre bröder så skulle även min bästa kompis resa dit med sina föräldrar och lyckan var förstås total. Som vi älskade Benidorm och när vi väl var hemma igen var vi de häftigaste tjejerna i hela kvarteret som varit i detta paradis. Det var då och hoppsan var åren ändå pinnat på, nu 44 år senare bestämmer jag mig med viss tvekan att resa tillbaka till Benidorm med sitt något skamfilade rykte. Skulle jag minnas någonting av det Benidorm jag upplevt sommaren 1975?

Vi gjorde ett litet stopp i den mysiga staden Calpe med “Calpeklippan” som skjuter upp ur havet.

Benidorm idag

Vi bestämmer oss till en början att inte köra motorvägen utan att ta kustvägen genom stad efter stad. Detta tar naturligtvis alldeles för lång tid så vi är tvungna att gå ut på motorvägen igen för att komma ikapp tiden. Ja är det inte stressigt hemma så blir det definitivt det på semestern. Jag bokar hotell smidigt via mobiltelefonen och tänker att boendet ska vara på Levante- stranden, den strand som verkar vara mest livad och såklart där jag tillbringade hela två veckor i juni och juli 1975.

Lite mållösa blir vi när vi glider in med bilen genom statsporten i Benidorm från den norra sidan och ser alla  ganska fula höghus från en obestämd tid. Jag minns att det redan på 70 – talet fanns en del högre hus men inte alls som nu när de flesta husen här är höga, fula och ser lite läskiga ut.

Vi checkar in på ett hotell som ligger lite mitt i smeten men nära stranden Levante, vi lyckas hitta parkeringsgaraget ett par kvarter norröver och kan äntligen ta oss ut på Playa de Levante.

Stranden ser inbjudande ut och denna eftermiddag är solig och varm.

Trevlig strandpromenad med fin vy utmed havet

Fina stränder med tillhörande strandpromenader

Det finns två ganska stora stadsstränder och ortens centrum ligger mitt i mellan de båda stränderna Playa de Levante och Playa Poniente. Levante – stranden är känd som “partystranden” fullpackad med folk särskilt sommartid, Poniente – stranden är längre men anses vara lite lugnare och är lokalbefolkningens favoritplaya.

Trots att vi bara är i  aprilmånad är många solsängar redan utställda  på den fina stranden men här i Benidorm är det solläge hela 11 månader om året. Strändernas läge ligger relativt skyddat och gör så att solen stannar ända fram till solnedgången, det blir många soltimmar oavsett årstid.

Playa de Levante känns den här påskveckan inte alls överbefolkad utan är hyfsad fräsch. Och javisst känner jag igen mig lite grann från forntiden. Den trevliga strandpromenaden Paseo Maritimo hade nog fixats till sedan 1975 för att passa dagens gångtrafikanter och endast bilar med tillstånd får köra här.

Stranden Levante är ca 2 kilometer lång, här finns barer, restauranger och kafét och mycket folk som flanerar lite lojt och njuter av solen.

Balcón del Mediterráneo

Vi promenerar in mot den äldre delen av staden och själva centrum som skiljer de bägge stränderna åt. Jag minns att det ska ligga någon form av utsiktsplats och ganska snart hittar vi Balcón del Mediterráneo med tillhörande torg Plaza Santa Ana. Därifrån får man en bra vy över orten, man kan se långt bort mot Playa Poniente eller strax nedanför mot marinan där även en lite mindre strand kan skymtas. När man spanat klart kan man sätta sig på caféet här uppe och njuta lite av den fina utsikten. Ja, det är precis det vi själva gör.

Centrum och shopping

Vi beundrar den vackra utsikten uppe på Balcon del Mediterraneo en stund och går vidare in mot centrum och de lite äldre stadsdelarna. Här myllrar det av folk, restauranger, barer och butiker. Jag som är intresserad av lite sommarkläder skulle kunna gå här i timmar i alla trevliga småboutiquer och andra större klädbutiker, men vi är tvungna att skynda vidare för att hinna se så mycket som möjligt att Benidorm. Lite kort stannar vi ändå till och kan konstatera att priserna är lite billigare här i Benidorm än uppe i Sitges.

Det finns en hel del snygga lädervaror som skärp och skor till schyssta priser, men som alltid när urvalet blir för stort kan jag inte riktigt bestämma mig och ledsnar och går vidare. Självklart ångrar jag mig när jag kommer hem igen, man skulle ändå ha slagit till på några skärp kan jag tycka.

Boende med halvpension

När jag gjorde bokningen för kvällens övernattning tittade jag endast på priset, en natt på fyrstjärnigt hotell med frukost för 69 euro tyckte jag var väldigt billigt. När jag sedan läser lite mer noggrant på bokningen visar det sig att även halvpension för  två personer ingår i priset.

Det finns givetvis mängder av restauranger i Benidorm och skulle vi inte haft någon middag i hotellpriset hade vi förmodligen knallat in mot de äldre delarna av stan där vi sett flera mysiga restauranger. Nu känns det ändå lite skönt att sätta sig i hotellets matsal för att testa deras buffé. Kanske inte mat i världsklass men förhållandevis god med både fisk, kyckling och annat smått och gott. Särskilt efterrätterna är riktigt bra så vi var känner oss riktigt nöjda med dagens budgetfynd. Dryck får man köpa till och ett helt fyllt glas hyfsat vin för 1,5 euro tycker vi är prisvärt.

Vad vi tyckte om Benidorm?

Visst är det kul att återvända till denna charterstjärna från 70 – talet. Mycket har förstås förändras men stranden med den lilla klippan som sticker upp en bit ut i havet minns jag tydligt. Att det numera åtminstone på Levante – sidan ser ganska förskräckligt ut är inget jag minns som tonåring. Nu är den stora publiken i Benidorm inte tonåringar längre utan istället röjer gladeligen en hel del partysugna medelålders till något överförfriskade äldre pensionärer natten igenom. Kul för dem. men inget för mig(tråkmåns).

Nej, vi vill nog inte komma tillbaka till just Benidorm men inte alls så långt härifrån finns flera trevliga orter som Calpe och Altea. På närmare håll norr om Benidorm ligger i  början av naturparken Sierra Gelada där det ska finnas badvikar utöver det vanliga. Kanske är det något som vi kommer stanna till vid om vi kommer tillbaka.

Vi lämnar Benidorm

Det är tisdagsmorgon och bara fem dagar kvar innan vi åter ska stå på Barcelona flygplats men trots den lite snäva tiden vi har kvar så tänker vi att vi ändå fortsätter söderut och vi vill inte stanna kvar i Benidorm mer än nödvändigt. Vi hoppas hitta något trevligt ställe i närheten av Malaga, men vet inte riktigt var vi ska stanna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 + fjorton =