Weekend i Berlin – Dag 2

Under höstlovet spenderar vi en och halv dag i Berlin. Trots många resor i Tyskland har vi aldrig varit i landets huvudstad men vi gillar staden direkt. Vår första dag blir en eftermiddag och kväll i närområdet runt Alexanderplatz där vi bor på Radison Park Inn.

Vår andra dag i Berlin startar efter en stadig frukost. Redan klockan nio lämnar vi  hotellet med sällskap av ett vackert solsken.

Gryning i Berlin.

Stadig frukost innan vi lämnar hotellet för en heldag i Berlin.

Promenera runt i Berlin

Med vårt utgångsläge från Alexanderplatz tar vi oss smidigt till fots genom staden och flera av dess sevärdheter. När man besöker en storstad över knappa två dagar är det bra att bo centralt. Vi trodde först att vi skulle vara tvungna att använda kollektivtrafiken men börjar med att promenera och tänker att om vi inte orkar ta oss tillbaka finns både tunnelbana eller spårvagn.

Solen skiner så vackert även vår andra dag här i Berlin och en förmiddagspromenad kan ju inte skada. Det ser ganska nära ut på kartan men det är längre än vi tror att gå. Vår plan är att ta oss till Checkpoint Charlie och därifrån vidare mot Brandenburger Tor. Det ser ut att bli en rejäl promenad men en fullt genomförbar plan i det strålande solskenet. Lagom varmt men ändå ingen svettig historia.

Gendarmenmarkt

Vi promenerar i rask takt utmed gatorna men sevärdheterna är många och när vi blickar in mellan ett par huskroppar ser vi ett spännande torg. Det var tur att vi stannar upp lite annars hade vi nog missat besöket här. Gendarmenmarkt är ett vackert torg och har faktiskt utropats som ett av Europas vackraste. Det kanske man ska låta vara osagt, men ett par mycket fina byggnader finns här på det stora torget. Kanske är det ändå Berlins vackraste torg. På den arkitektoniska triangeln finns bland annat den franska katedralen som ursprungligen uppfördes till de franska hugenotterna. Katedralen används fortfarande som kyrka och det finns också ett museum om hugenotterna intill.

På motsats sida ligger den tyska katedralen där det är fri entré till en utställning om demokrati. Mitt på torget finns Schinkels konserthus. Alla byggnaderna har en mycket imponerande arkitektur.

Torget brukar vara en given plats för kulturella evenemang, konserter och julmarknader. Det har även spelat en viktigt roll i Berlins historia. Det var här den så kallade “Potatisrevolutionen” ägde rum då den tyska befolkningen 1848 -49 gjorde uppror mot de stigande matpriserna.

Checkpoint Charlie

Innan vi reste till Berlin nämnde många att vi måste besöka Checkpoint Charlie. Det gör vi givetvis och när vi kommer fram ser vi en barack där en liten kö av människor samlats. Alla som står i kön vill förstås ha en bild på sig själv vid platsen.

Checkpoint Charlie var en av de mest kända gränsövergångarna mellan Öst- och Västberlin under Berlinmurens tid mellan 1961 och 1989.  Checkpoint Charlie låg vid den enda passagen genom Berlinmuren som kunde användas av anställda vid de allierades militärorganisationer. Diplomater och andra utländska medborgare fick också passera här.

När den östtyska ledningen försökte inskränka de allierade västmakternas rättigheter stod i oktober 1961 under Berlinkonfrontationen sovjetiska och amerikanska stridsvagnar med skarp ammunition mittemot varandra vid Checkpoint Charlie.

Efter murens fall har Charlie blivit en symbol för uppdelningen mellan öst och väst under det kalla kriget. Idag står en kopia av baracken man behövde ta sig förbi för att passera gränsen.

Intill ligger Mauermuseum. Museet har dokumenterat några av de spektakulära flyktförsöken från öst till väst och berättar om murens historia. Under åren försökte 5075 människor fly från öst till väst, men endast 4067 överlevde.

Terrorens topografi

Vi promenerar vidare och plötsligt ser vi en bra bit av Berlinmuren utmed Niederkirchenerstraße. Här har man sparat en cirka 200 meter lång del av Berlinmuren. Vi blir lite nyfikna och tar oss över vägen och går in i “Topographie des Terrors” som finns bakom muren. Här fanns en gång i tiden högkvarteret för bland annat den tyska underrättelsetjänsten, säkerhetspolisen och den hemliga polisen Gestapo.

Här finns en gratis utställning om andra världskriget i Tyskland. Strax intill finns även ett museum där man som besökare får veta mer om de institutioner och förbrytelser som skedde här. Mycket obehagligt, men viktigt att bevaras för eftervärlden.

Det känns onekligen så konstigt att man delat på en stad genom att bygga en mur. Det är bara drygt trettio år sedan som muren revs och jag minns det fortfarande så tydligt. Politik och folks protester ledde till sist till något bra.

Postdamer platz

Vi fortsätter vår vandring genom Berlin och kommer fram till den stora knutpunkten, Potsdamer Platz. Under senare år har stadsdelen byggts ut och är idag ett ultramodernt stadscentrum. Tyvärr passerar vi bara snabbt förbi och hinner inte se så mycket av torget.

Förintelsemonumentet

Så småningom kommer vi fram till Förintelsemonumentet, “Monument över Europas mördade judar” som är en mycket speciell plats. När vi närmar oss platsen ser vi först ett stort antal betongklumpar, men när vi tittar lite närmare ser vi att dessa betongblock är av varierad storlek. Minnesmärket består av 2711 olika höga betongpelare och mellan dem finns det en cirka meter bred gång.

Förintelsemonumentet sträcker sig över en yta på 19 000 kvadratmeter mitt i centrala Berlin, nära Brandenburger Tor. Arkitekten Peter Eisenman började rita monumentet år 2003, och den 10 maj 2005 invigdes det för allmänheten.

Vi strosar runt här en bra stund. Det är en vacker plats som samtidigt känns kuslig på många sätt. Minnesmonumentet tacklar till mig, det var inte länge sedan som miljoner människor miste sina liv i förintelsen.

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor

En av de mest populära sevärdheterna i Berlin är förmodligen Brandenburger Tor. Vi har givetvis sett många bilder från platsen men att få se den i verkligheten är försåts kul.

Brandenburger Tor är Berlins stadsport, kanske stadens viktigaste symbol och ligger vid Pariser Platz. Det är numera den enda återstående av flera stadsportar som tidigare ledde in till Berlin. Porten ligger i slutet av den kända gatan Unter den Linden. Det var Fredrik Vilhelm II som lät bygga porten mellan åren 1778 till 1791. Byggnaden är  i nyklassicistisk stil och var inspirerad av ingången till Akropolis i Aten. Porten är 65,5 meter lång och 11 meter bred och mäter 25 meter på höjden.

Riksdagshuset

Det är alltid lite irriterande att vi inte har kollat upp innan vad som måste bokas när man vill besöka en plats. Så är det med riksdagshuset som är gratis att besöka men man måste boka in sig. Glaskupolen på taket vill jag gärna besöka men när vi ser den långa kön till vad? Ja, kanske för dem som inte bokat in sig blir vi lite trötta och struntar i att ens försöka.

Döner Kebab

Ingen annanstans smakar en Döner Kebab så gott som i Berlin blir vi rörande överens om när vi äter lunch en bra bit in på eftermiddagen. Vi letar lite förstrött efter den så omtalade Mustafas Gemüse Kebap, där den absolut bästa kebaben serveras. Köer är dock inget för mig så vi travar vidare och hittar en fantastiskt god kebab och blir så mätta att vi inte tänker på mat förrän sent på kvällen.

Shopping

Tyskland har blivit ett av mina favoritländer för att shoppa kläder. Det finns många varuhus och stora klädkedjor med bra pris och mycket att välja på. Eftersom jag sällan handlar kläder hemma blir jag lite som besatt när vi kommer ut i affärer. Det blir ett par nya skjortor och lite vinterkläder den här gången.

East Side Gallery

Förmiddagen har sedan länge gått över till eftermiddag och vi tar oss tillbaka till Alexanderplatz och gör ett litet stopp vid hotellet där vi fräschar upp oss inför nästa strapats.

Jag har läst att den forna Berlinmuren också kan ses vid East Side Gallery, en konstutställning utomhus där konstnärer från hela världen har smyckat muren genom att skildra de politiska stridigheterna under det kalla kriget. East Side Gallery ska vara den mest imponerande delen av Berlinmuren.

Vi drar dit trots att fötterna börjar skrika av trötthet men jag tänker att tre kilometer ytterligare denna dag inte gör så mycket. Dock tänker jag inte på att vi även måste gå tillbaka. Så aj, aj blir det vår andra och sista dag här i Berlin.

East side  gallery ligger i närheten av järnvägsstationen Berlin Ostbahnhof vid floden Spree i stadsdelen Friedrichshain. På murens östra sida finns 160 målningar av olika konstnärer från hela världen. Målningarna kom till i början av 1990-talet och visar olika konstnärernas syn på de politiska förändringarna i Tyskland.

När vi kommer fram ser vi att det finns målningar på bägge sidorna av muren och vi tittar först på den sida med graffitti gjord av folket. Sedan går vi över till den sida där konstnärssidan har smyckat muren med riktigt häftiga och kanske lite provocerande målningar.

Och en sista schnitzel

Är man i Tyskland smakar schnitzel med tillbehör allra bäst. Vi hittar en liten mysig restaurang som vi får köa en kort stund för att få ett bord. Det är det värt, maten smakar gott och efter dagens måltid lär det dröja ett tag innan det ligger en schnitzel på tallriken.

Hemfärd

Vi sover gott efter två härliga dagar i Berlin och lovar oss själva att komma tillbaka. Morgonen därpå är det lite mörkt och dystert, när vi lämnar Berlin börjar det regna. Men det gör ingenting, nu när vi har fått njutit av Berlin i absolut bästa höstväder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 5 =