Antwerpen – Bilresa i Belgien
Belgien är ett land med flera intressanta städer, men det är först vid fjolårets bilresa genom Europa som vi får upp ögonen för Belgien att turista i. För ganska många år sedan gjorde vi en övernattning vid genomresa till staden Liège i Belgien vilket vi tyckte var trevligt. Men vid förra årets besök i den vackra och underbara staden Brygge upptäckte vi att Belgien är ett riktigt härligt land och vi ville gärna se mer.
Under en bilresa nu i våras får vi tillfälle att besöka ännu en stad i Belgien. Följ med på vår lilla tur i mysiga Antwerpen.
Antwerpen är en hamnstad i norra Belgien, beläget vid floden Schelde. Staden har anor långt tillbaka i tiden, dess historia är rik och mytomspunnen. Enligt en folketymologi har staden fått sitt namn från en legend om en mytisk jätte vid namn Antigoon. Jätten krävde tull av dem som skulle över floden Schelde. De som vägrade fick sina händer avhuggna och kastade i floden.
En ung hjälte vid namn Brabo dödade jätten och högg av hans hand, som han kastade i floden. Därav kommer namnet Antwerpen, från nederländska “hand werpen” (att kasta en hand) . Idag är legenden om Brabo och Antigoon för evigt förknippad med staden och återfinns i både konst och arkitektur. Givetvis finns det även en ståtlig staty, Brabo-fontänen som står mitt på Antwerpens centrala torg, Grote Markt
Redan på 600 – talet omtalas Antwerpen som medelpunkt för transitohandeln med Tyskland. Man fick en militär befästning på 900 – talet och 1221 fick staden sina första privilegier.
Antwerpen fortsatte därefter att expandera och särskilt under slutet av 1300 – talet. Under den första delen av 1500 – talet blev Antwerpen, Europas rikaste handels- och industristad. När det Nederländska frihetskriget härjade drabbades staden dock hårt. År 1576 plundrades Antwerpen av spanska nederländska knektar och intogs 1585 av Alessandro Farnese, en av sin tids främsta fältherrar. Detta ledde till att de flesta protestantiska handelsmän flydde staden.
En ny blomstringstid fick staden när den 1714 övergick från spansk till österrikisk överhöghet och senare när Frankrike 1794 erövrat Antwerpen. Mellan åren 1800 – 1814 belägrades staden av Storbritannien, men de hade ingen större framgång.
Under första världskriget var Antwerpen starkt befäst och hit drogs sig den belgiska armén tillbaka, men det var också en skådeplats för omfattande strider. Under andra världskriget var staden ockuperat av Tyskland mellan 1940 -1944.
Idag kanske Antwerpen är mest känd för att vara centrum för diamanthandel och diamantförädling. Man har även ett gott anseende som modestad, Ett flertal belgiska designers kommer härifrån, och på Royal Academy of Fine Arts anses några av de bästa modeutbildningarna i Europa ges.
Floden Schelde flyter igenom Antwerpen.
Besöka Antwerpen
Att besöka Antwerpen lite så där apropå har både sina för- och nackdelar. Vi har ingen direkt koll på var man ska bo, men brukligt för oss är att vi gärna vill bo mitt i stadskärnan även om det brukar vara besvärligt med bilen.
Jag letar upp ett hotell som känns bra både för plånbok, bil och givetvis oss själva. Det ligger precis mitt emot centralstationen, ja från hotellrummet kan vi nästan ta på det. Centralstationen lär ju även vara en sevärdhet i sig och det känns ju ganska naturligt att vi tar oss dit när vi har parkerat bilen i superfräscht garaget och sedan går ett kvarter för att checka in på Hampton by Hilton. Här bor vi i dubbelrum med frukost för 1531 kronor. Garaget kostar 22 euro och det tar dryga 5 minuter att promenera dit. Förmodligen hade det varit lite billigare ifall vi i god tid hade bokat rum här men vi är hyfsat nöjda med vårt boende över en natt här ändå.
Rum med vy mot Antwerpens vackra centralstation.
Sevärdheter för en eftermiddag och kväll i Antwerpen
Vi är ganska trötta och väldigt hungriga när vi anländer Antwerpen i ösregn. De senaste gångerna på olika resor ute i Europa har vi haft lite otur med vädret, påsken 2024 är inget undantag. Regnet smattrar glatt när vi traskar ut från hotellet, men snart blir det ändå uppehåll, bättre sent än aldrig.
Centralstation
Eftersom vi bor precis vid centralstation är det dit vi går allra först. Kanske är inte en centralstation så rolig sevärdhet, men Antwerpens station visar sig vara något alldeles extra. Stationen är en storslagen byggnad med detaljrik arkitektur. Den byggdes mellan åren 1895 – 1905 under Leopold II av Belgiens regeringstid, stationen bär även kungens monogram på fasaden. Så småningom kom byggnaden att förfalla och under 1950 – talet diskuterades en rivning. Som tur var kom centralstationen senare att bli förklarad som byggnadsminne och restaurerades. 1998 startade en omfattande ombyggnation av stationen och den blev klar 2007.
Och visst är det en riktigt ståtlig byggnad. Det känns onekligen mer som ett palats än en centralstation när man ser de majestiska trapporna, de vackra fönstren och den pampiga kupolen.
Restauranger och mat
Efter ett sevärt besök på centralstationen tar vi oss med god aptit ut på stan för att leta efter lite middag. Vi behöver inte leta länge, det finns massor av restauranger runt hörnet.
Är det något som Belgien är känt för är de sina pommes frites. Kanske kan man tycka att pommes smaka pommes, men i Belgien är den så mycket frasigare än någon annanstans. Så har man möjlighet är det förstås någon maträtt med pommes att rekommendera.
Hungriga som vi är tar vi nästan första bästa restaurang och äter en god middag med både musslor, lax och därtill pommes frites, så klart. När vi är klara tar vi oss åter ut på stan och när dagens ihållande regnet till sist upphört kan vi skönja lite blått på himlen och en svag solstråle nu mot kvällningen.
Vi bor ju alldeles intill centralstationen och med tanke på att vi endast har en kväll här i stan behöver vi snabbt hitta ett par trevliga sevärdheter. Det rekommenderas att besöka Antwerpens äldre och historiska stadskärna och vi hittar Meier, en lång shoppinggata som tar oss vidare genom stan. Det är ganska lugnt och inte mycket folk ute trots att det är påskdag.
Snart når vi den historiska stadskärnan vilken består av många restauranger, barer och kaféer samt flera tjusiga byggnader. Det är en blandning av olika tidsepoker med en hel del 1500 – tals arkitektur.
Meier heter shoppinggatan i Antwerpen. Här finns allt att önska för den som vill shoppa.
Grote Markt
Ganska snart kommer vi fram till Grote Markt. Här finns förutom en del avspärrningar för uppbyggnad av en scen, en hel del små kaféer och barer. Grote Markt är även stadens största och viktigaste torg och omges av vackra hus från 1500 -talet och i mitten av torget står den mäktiga gröna statyn av Brabo, han som dräpte jätten som tog ut höga avgifter av folk som ville komma in i staden vattenvägen. Alltså Antwerpens mest mytomspunna figur. Statyn visar honom i det ögonblick när han kastar jättens hand i floden Schelde.
Stadshuset
En annan imponerande byggnad är stadshuset som ligger på den västra sidan av Grote Markt. Det magnifika huset är ett utmärkt exempel på renässansarkitektur och byggdes 1565. Byggnaden har drag av både italiensk och flamländsk stil. I de röda tegelvalven på bottenvåningen fanns en gång i tiden små butiker. Lite högre upp på byggnaden ger de bägge raderna av joniska kolonner en mer romersk känsla.
Här på torget finns även en hel del restauranger.
Vårfrukatedralen / Our Lady
Var vi än befinner oss här i Antwerpen är det den mäktiga Vårfrukatedralen som drar till sig den största uppmärksamheten. Det är ju inte så konstigt eftersom det faktiskt är Belgiens högsta kyrka med sina 123 meter vid sin högsta punkt. Kyrkan började byggas under medeltiden, (1352) och var nästan klar 1521, men har aldrig riktigt färdigställs. Katedralen är klassificerad som världsarv och rymmer hela 25 000 personer.
Även inuti ska katedralen vara mycket sevärd. Trots att det är påskdag är vi alldeles för sent ute för att besöka kyrkan. Den håller inte öppet kvällstid.
Slottet Het Steen
Finns det ett slott på rimligt avstånd är det självklart att vi besöker det. Egentligen är det en borg och det är också den äldsta byggnaden i Antwerpen. Förvisso har borgen byggts om sedan den första byggnaden stod på platsen år 645, men de äldsta stenarna i den nuvarande borgen är daterade till 1000 – talet. Den byggnad som står här idag är byggd på tidigare delen av 1200 – talet. Från början kallades Het Steen för Antwerpen Burg eller Antwerpen slottet, eftersom det var här som staden Antwerpen utvecklades.
Slottet har använts till bland annat fängelse, sågverk, förvaringsplats till fisk och museum. När det det historiska museet installerades restaurerades även stora delar av fästningen innan det öppnades i augusti 1864. När floden Schelde skulle breddad 1875 revs delar av fästningen och även en del av den äldre delen av stan. Borgen blev då betydligt mindre än tidigare. Under åren mellan 1952 – 2008 fungerade slottet som sjömuseum. Idag inryms ett välkomstcenter samt sjöfartsmuseum i slottet.
Floden Schelde
Precis intill slottet flyter den ganska breda floden Schelde. Vi tar oss en bit utmed floden på den stora promenaden som går jäms med vattnet här i Antwerpen.
Schelde är en viktig vattenväg och har gjorts navigerbar från sin mynning upp till Cambrai. Hamnen i Antwerpen som är den näst största i Europa ligger på dess bank. Flera kanaler sammankopplar floden med Rhen, Maas och Seine, och med industriområdena kring Bryssel, Liège och flera andra stora städer.
Överraskande trevlig stad
Antwerpen visar sig vara perfekt för att göra ett kort besök i, men kanske skulle vi nog överväga att stanna två nätter. Det finns naturligtvis mycket mer att se i Belgiens andra största stad och en kväll och lite av en förmiddag känns egentligen alldeles för lite. Vi besöker ju Antwerpen i slutet av mars vilket fungerar bra, de flesta restauranger har uteserveringar med infravärme och markiser. Många sitter gärna ute och blir det lite sol värmer det väldigt skönt så här tidigt på våren. Så oavsett årstid tror vi att Antwerpen har väldigt mycket att erbjuda besökaren.