Belgien

Brygge i Belgien – Romantisk, pittoresk och charmig stad

Brygge är en stad jag länge längtat efter att besöka. Alla som har varit där beskriver staden som så romantisk, pittoresk och helt enkelt nästan sagolikt underbar. Det är sånt jag har lätt att falla för och såklart passar vi på att besöka Brygge när vi är ute på sommarens bilresa mot Frankrike. Brygge ligger i Belgien närmare bestämt i Flandern och  finns dessutom med på UNESCOs världsarvslista. 

_______________________________________________________________________________

Vi har lämnat Bremen i Tyskland, det är en bit att köra, nära 54 mil. Dessvärre, när vi nästan är framme i Belgien hamnar vi ett rejält oväder. Blixtar korsar himlen i flera timmar och när vi når Brygge öser regnet ned. Jag har försökt välja hotell med omsorg. Det ska vara nära till stan, alltså den historiska stadskärnan. Bilen ska ha parkeringsplats och vi vill gärna bo någorlunda bra. Dessutom är det viktigt att det finns frukost på hotellet så att vi slipper leta efter sådant när vi checkar ut.

Regn och rusk

Vi anländer Brygge i ett ordentligt regnväder och hittar vårt boende som jag lyckas boka in oss på under eftermiddagen. Det är inte helt optimalt att boka hotell endast någon timme innan vi anländer men i år kan jag inte bestämma mig alls när det gäller både färdväg och boende. Det är lite hipp som happ, minst sagt.

Kanske beror det på att jag faktiskt inte hunnit med att göra en ordentlig resplan för sommarens stora bilresa. Till Frankrike är det dock sagt att vi ska och sedan får det bli lite spontana färdvägar, problemet med detta är att inget alls är bokat och hotellpriser har en tendens att gå upp ju närmare man kommer avresa. Det kan bli väl dyrt har vi fått erfara, men pengar kommer,  pengar går…Inte alls likt mig måste jag ändå tillägga.

Vi hittar vårt hotell och får kasta oss in för att inte bli dyblöta. När jag påpekar att jag bokat parkeringsplats till bilen ser receptionisten lite frågande ut. Nej, det har ni inte, men vi löser det ändå, blir svaret. Det finns ett utmärkt parkeringsgarage cirka 10 minuters promenadväg från hotellet. Tackar för detta och efter att vi lassat ur bilen är det bara att leta upp parkeringshuset. I ösregn får vi sedan traska tillbaka till hotellet och invänta bättre väder. Tur att vi är utrustade med våra små paraplyer och även regnjackor har vi hittat långt ner i vår packning.

Strosa runt i regn

Regnet upphör en kort stund och vi ger och snabbt ut på stan. Vi bor utmed kanalen och det är bara att följa den så är vi snart inne i stan. Ganska snart kommer en nytt regnoväder in men då har vi tagit oss en bra bit in i den historiska stadskärnan. Vi får kasta oss in under de regnskydd vi får tag i. Och det är inte heller det lättaste att fotografera med paraply i en handen och kamera i den andra.

Inte lätt att fota med både paraply och kamera i händerna.

Kanalerna

För att se så mycket som möjligt av Brygge rekommenderas en kanaltur. Från båten kan man se många av de historiska platserna och byggnaderna i staden från ett annat håll och förmodligen få en annan upplevelse än att endast promenera runt. Tyvärr sätter regnet stopp för våra planer att se staden från kanalerna. Alla båtar ligger förtöjda dolda av presenning. Det är trots regnet så vackert att traska runt här över alla små broar som förbinder de olika platserna.

Brygge är en gammal handelsstad och det var på vattnet som de resande på medeltiden såg staden. Då fungerade kanalerna och flodsystemet som vägar, främst för handelstrafiken.

Oavsett väder är Brygge så otroligt romantisk stad, möjligen är den ännu vackrare i regn än i solsken.

Torget Burg

Vi har fått en liten karta på hotellet där receptionisten ringat in de sevärdheter som vi måste se. Och vi hamnar förstås vid det fantastiska torget Burg Square med de tjusiga byggnaderna som är svåra att se sig mätt på.

Det är kanske ett av Europas mest storslagna torg förutom rådhuset finns även den berömda basilikan “för det heliga blodet” Basilikan ska ha fått sitt namn för att den sägs innehålla droppar av Kristi blod.

 

I århundraden har Burg Square varit centrum för makten i staden. I det så otroligt vackra gotiska rådhuset från 1400 – talet. Idag är stadshuset en av de mest populära turistattraktionerna i Brygge och besöks av tusentals människor varje år.

Vid Burg som är vårt första stopp tilltar regnet igen men vi bestämmer oss för en tidig middag för att slippa det värsta regnet.

Från restaurangen har vi utmärkt utsikt mot torget och har även tak över huvudet. Tyvärr tar inte regnet slut i första taget, men så småningom minskar regnet något.

Godaste maten på länge!

Markt / Marknadsplatsen

En gata från torget Burg ligger nästa stora torg, Markt med sitt berömda klocktorn “Belfry”. Klockstapeln  Klockstapeln byggdes omkring 1240. Den åttkantiga övre delen av klockstapeln tillkom mellan 1483 och 1487.

Om man vill är det möjligt att mot en avgift knata upp de 366 stegen som leder till toppen av den 83 meter höga byggnaden. Den lär luta 87 centimeter i öster.

 Tinnar och torn, pryder flera av de mäktiga byggnaderna här på Markt. 

Katedraler

Förutom de medeltida byggnaderna som vi ser runt i stadskärnan finns också flera mycket imponerande kyrkor. Här och där sticker de mäktiga kyrktornen upp i kvarteren. De mest kända och magnifika måste vara  The Church of Our Lady och St Salvathor´s cathedral.  

Katedralerna upptar hela kvarter. De är arkitektoniska mästerverk och jag förundras alltid hur man en gång i tiden lyckades få till dessa palats med dåtidens enkla verktyg. Vilken tid och vilket slit, men även till nytta för eftervärlden.

Strosa runt i sol

Innan vi lämnar Brygge för den här gången tar vi oss en promenad genom stan igen. På Marknadsplatsen har veckans marknad startat. Här finns allt att köpa och det är alltid trevligt att se sig omkring bland blommor och olika livsmedel.

Häst och vagn är ett populärt färdmedel för att se sig runt i Brygge. 

Det är alltid härligt att vara uppe och ute tidigt på förmiddagen särskilt i städer. Det finns fortfarande ödsliga gränder och allt känns fräscht och friskt. Snart kommer staden invaderas av turister i mängder, men än så länge har vi Brygge nästan för oss själva.

Choklad i Belgien

Om man gillar choklad är Belgien en klass för sig. Landet är vida känt för sina chokladpraliner och här finns allt för finsmakaren men även för oss som bara vill ha en liten chokladbit. I Brygge finns både chokladmuseum och många små butiker som säljer allt vad som tänkas kan när det gäller chokladprodukter och lite annat godis.

Vad tyckte vi om Brygge?

Även om det inte är så roligt att det regnar när vi besöker Brygge är vi ändå tacksamma att vi varit här. Staden eller den historiska stadskärnan är verkligen så romantisk och pittoresk som jag föreställt mig. Här finns betydligt mycket mer att se och jag skulle nog rekommendera minst två övernattningar eller varför inte en weekendresa. Jag har hört att julmarknaden också ska vara sevärd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × tre =