SödermanlandStockholmSveriges 290 kommuner

Haninge kommun – Vi besöker kommun i varierat landskap

Haninge kommun är belägen på ön, Södertörn i nordöstra delen av landskapet Södermanland. Det är även en förort till Stockholm. Haninge kommun utgörs till största del av skärgård. Det finns många öar i Haninge kommun där de största är Ornö, Utö och Muskö.

__________________________________________________________________________

En söndagseftermiddag i slutet av juli månad beger vi oss till Haninge för att göra kommunbesök. Besöket är en del i vårt projekt “Besöka Sveriges 290 kommuner”.  Och vad passar inte bättre än att besöka Haninge just en sommardag även om vädret är lite ostadigt.

Haninge  kommunhus

Vi startar besöket i kommunen vid kommunhuset i centralorten Handen, vilket ligger nära Haninge centrum. Här tas de obligatoriska bilderna på kommunhuset och sedan fortsätter vi mot Haninge centrum, ett stort inomhuscentrum med de flesta butikskedjorna representerade.

Runt centrum finns ganska många flerfamiljshus men Haninge ska vara mycket mer än en bostadsort. Kommunen skryter lite med att Haninge erbjuder sina invånare hög livskvalitet i form av möjlighet till en aktiv fritid med närhet till badklippor och sandstränder, urskog, landsbygd och ett rikt skärgårdsliv. Lägg till, att det endast är 20 minuter till Stockholm city, då är det förmodligen lätt att gilla Haninge kommun.

Kommunen har en god tillväxt när det gäller befolkning och idag har kommunen nära 98 000 invånare.

Haninge kommunhus

Vårt besök i Haninge kommun

När vi står vid kommunhuset i Handen konstaterar vi att kommunen är ganska stor geografiskt sett och vi vill ju gärna se några av Haninges alla fina platser. Vi väljer ut några som vi kan tänka oss hinna med under en eftermiddag. Vi dras förstås till havet nu när det är sommar och hamnar vid Årsta havsbad.

Årsta havsbad

Årsta havsbad ligger vackert placerat vid Horsfjärden. Orten är en sommarstad som bildades 1929 på initiativ av HSB. Här byggdes det stugor åt “vanligt” folk på 1930 – talet. Visionen var att folk med små inkomster skulle få möjlighet att förvärva en sommarstuga till förmånliga ekonomiska villkor. Idag finns det cirka 850 småstugor, några av dem har förstås blivit permanenta bostadshus.

Vi tar oss en titt på stranden och tittar in i glassbaren innan vi far vidare mot hamnen där man kan ta båt till Utö ute i skärgården. Tyvärr är alla parkeringsplatser avgiftsbelagda oavsett veckodag. Jag har viss förståelse för det, men alltså, kan man inte bara få stå en liten stund gratis någonstans i Stockholmstrakten idag?

Årsta slott

Finns det ett slott i kommunen vill jag givetvis se det också. Bara ett par kilometer från Årsta havsbad hittar vi Årsta slott. Intill slottet ligger även en stor golfklubb men slottet ligger lite för sig själv och har till och med gratis parkeringsplatser. En söndagseftermiddag är Årsta slott ett populärt besöksmål, här finns en mysig restaurang och café. Dessutom är det möjligt att gå på guidad visning i slottets museum.

Lite historia om slottet

Det nuvarande slottet uppfördes på 1660 – talet av Barbro Åkesdotter Natt och Dag. Hon var änka efter amiral Claes Hansson Bielkenstierna.

På utsidan ser slottet likadant ut som det gjorde för över 360 år sedan. På insidan fick det en omfattande renovering på 1910 – talet då telefonmiljonären och äventyraren Gustaf Teodor Cedergren tagit över slottet. Han skapade ett luxuöst hem med dyrbar inredning av material och konst.

Dessförinnan, år 1805 hade slottet köpts av Carl Fredrik Bremer som var far till den världsberömda författarinnan Fredrika Bremer. Familjen spenderade sina somrar på Årsta slott. Trots nya ägare återvände Fredrika genom hela sitt liv till Årsta och hon avled här på slottet på nyårsafton 1865.

Bägge statyerna föreställer Fredrika Bremer

Runt slottet ligger en stor golfanläggning. 

Österhaninge kyrka med ett häftigt kyrktorn – och ja, det lutar!

Dalarö

När vi gör kommunbesök vill vi passa på att se så mycket som möjligt av kommunen men ibland är det svårt att hinna med allt som finns. I Haninge får vi välja en av alla öar som finns inom kommungränsen. Fört tänker vi Muskö, men det skulle bli för långt att köra idag. Vi väljer istället Dalarö som ligger inom rimlig tidsspann.

Dalarö har som ort anor tillbaka till 1630-talet då det första tullhuset inrättades. Så småningom växte ett samhälle upp kring tullhuset. Dalarö ligger vid stora farleden söderifrån in emot Stockholm. Under stormaktstiden fanns en garnison förlagd till den närbelägna Dalarö skans. Garnisonen lades ned 1854, och istället etablerade sig Dalarö som en exklusiv badort med hotell, restauranger och småbåtshamn. År 1849 öppnade ett kallbadhus och ett par år senare ett varmbadhus.

Att Dalarö är en mycket populär sommarort att vistas i märker vi av när det är stört omöjligt att hitta parkeringsplats. Vid ICA är det närmast kaos på parkeringsplatsen. När sedan buss och mötande bilar från färjan Ornö ska trängas på de smala gatorna på Dalarö blir det endast en snabbglimt av orten.

Vi hinner ändå känna den trevliga atmosfären och sniffa oss genom huvudgatan där ortens många restauranger ligger med utomhusserveringar. Ja, det är inget dumt ställe, Dalarö!

Vad gillade vi Haninge kommun?

Nu är vi långt ifrån klara med Haninge kommun. Men att Stockholms södra skärgård har många fina pärlor är vi överens om. När vi tänker efter om vi varit i Haninge tidigare slår det oss att visst har vi det. Vi besökte Tyresta nationalpark för bara två år sedan och då mötte vi ett helt annat landskap än skärgårdsliv. Minst sagt är Haninge en kommun med variationsrik natur och många intressanta sevärdheter.

Här är mitt inlägg om Tyresta nationalpark.

Följ oss “Vi besöker Sveriges 290 kommuner” 

Antal kommuner 175 / 290

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × ett =