BlekingeSveriges 290 kommuner

Sölvesborg, Olofström och Karlshamn – Tre kommuner i Blekinge

Vi befinner oss i Blekinge. Ett mycket fint landskap med många trevliga platser både vid havet och lite in i landet. I Blekinge finns det bara fem kommuner och idag besöker vi tre av dem – Sölvesborg, Olofström och Karlshamn.

________________________________________________________________________

Sölvesborg

Vi börjar i Sölvesborg där vi endast har varit några enstaka gånger under årens lopp. När vi bodde i Skåne hade vi ett par bekanta som hade sin sommarstuga i Sölvesborg och när vi besökte dem upplevde vi en helt fantastisk skärgård. Härliga vita och långgrunda stränder, även om det var ganska kallt i vattnet.

Sölvesborg är tätort och centralort i Sölvesborgs kommun i sydvästra Blekinges län nära den skånska gränsen. Kommunen har cirka 17 500 invånare.

Nu är vi här på kommunbesök och det första vi tar sikte på är kommunhuset.

Lite historia

I det dåvarande Danmark anlades Sölvesborg. Den första borgen byggdes förmodligen under 1200-talet. Den var strategiskt placerad och i skydd av borgen växte staden Sölvesborg fram under tidigt 1300-tal. De äldsta bevarade stadsprivilegierna utfärdades 1445 av Kristofer av Bayern och var en förnyelse av tidigare privilegier.

Genom freden i Roskilde 1658 blev landskapen i Skåne svenska provinser. Samma år upphörde Sölvesborgs slottslän. Länet omvandlas till ett grevskap och delades ut till framträdande personer som deltagit i fälttåget mot Danmark 1657-1658, vilket mynnade ut i att Blekinge blev svenskt landskap.

Under 1700-talets senare del fick Sölvesborg en betydande roll för sin handsk- och hattillverkning. Under 1800 – talet växte nya industrier fram, bland annat inom brännvinsexporten. År 1801 förstördes stora delar av centrum. Ett nytt rådhus stod färdigt år 1805. Huset fungerade som stadens styreshus fram till 1985 då det nuvarande kommunhuset invigdes.

Kommunvapnet

Alla kommuner har ett kommunvapen och Sölvesborgs kommunvapen grundar sig på det äldsta kända sigillet för staden, det som användes 1535. Sigillet innehåller ett kors samt fyra S-liknande figurer. Figurerna har kunnat tolkas som stadens initial, men en annan teori var att de skulle föreställa ålar, något som inte är osannolikt i en ort vid kusten där fiske alltid har varit en viktig näring.

S:t Nicolai kyrka i Sölvesborg

Den enda kvarvarande medeltida byggnaden i Sölvesborg är S:t Nicolai kyrka.  Kyrkan kan byggnadshistoriskt dateras till slutet av 1100-talet men omnämns först på 1400 – talet. År 1486 skänkte kung Hans kyrkan till karmelitorden som började bygga ett kloster i anslutning till kyrkan. Vid kyrkans norra sida, mellan kyrkobyggnaden och muren kan fortfarande vissa stenar ses som markerar de gamla väggarna från klostret.

Vi var aldrig in i kyrkan men det ska finns medeltida målningar som hittades vid en restaurering 1906. Målningarna hade kalkats över under reformationen.

Sölvesborg har en välbevarad stadskärna med gammal bebyggelse som har växt fram i skydd av Sölvesborgs slott, den medeltida danska riksborgen som under senare år i folkmun också benämns slott på grund av att danska kungligheter ofta vistades här.

Med sin ovanliga utformning och spektakulära ljussättning är Sölvesborgsbron ett givet besöksmål i Sölvesborg.

Dagens Sölvesborg

Våra besök i närtid i Sölvesborg gjordes sommaren 2020 och vintern 2023. Det är lika vackert bägge gångerna även om sommaren är att föredra.

Vid hamnen hittar vi den imponerande hängbron som är en av de längsta i Sverige. Kvällstid lär den lysa i läckra färger. Vid årsskiftet 2012-2013 stod Sölvesborgsbron klar. Den är 760 meter lång och ska vara en av Europas längsta gång- och cykelbroar. Bron binder samman Sölvesborgs stadskärna med halvön Listerlandet.

Sölvesborgs slott

Det finns även andra sevärdheter och bland annat Sölvesborg slott, en av de bäst bevarade medeltida borgarna i Sverige. I dag är slottsruinen och slottsparken väl värda ett besök. Det gamla slottet var en av de viktigaste medeltida befästningarna i Danmark och skapade förutsättningar för en omfattande handel. År 1332 förlorade Danmark de skånska landen till Sverige. Danmarks Valdemar Atterdag samlade åter landet under centralmakten och 1360 kom Sölvesborg än en gång i det danska väldet.

Idag står en “ny” byggnad som benämns som Slottet. Byggnaden uppfördes 1802 och är byggnadsminnesförklarad.

Olofström

Vi tar oss vidare och lämnar kusten.  Cirka tre mil något nordväst ligger Olofström. Resan mellan Sölvesborg och Olofström tar knappa halvtimmen med bil. Att vi aldrig tidigare besökt Olofström är kanske inte så konstigt då kommunen inte ligger utmed några av de vägsträckor som vi passerat genom åren.

Olofström har vuxit upp kring Petrefors bruk, kom senare att bli Olofströms bruk. Det var ett järnbruk som anlades 1735. Bruket var dock inte så lönsamt och övertogs senare av Olof Ohlson (1725-1804). Han lät uppkalla det efter sig själv och 1763 lät han anlägga ett manufakturverk här.

Järnvägens ankomst 1901 innebar en expansion av verksamheten. När Volvo startade sin verksamhet började man leverera karossdelar i tunnplåt, senare även hela karosser. 1928 började man tillverka hushållsprodukter i rostfritt stål. År 1969 köpte AB Volvo bruket och blev då Volvo Olofströmsverken. Bruket är idag Blekinges största företag.

Kommunhuset i Sölvesborg

Vårt besök i Olofström

Det är en tidig vårdag när vi besöker Olofström. Orten ligger tyst och ödsligt, de flesta av de 13 159 invånarna är förmodligen på sina arbeten eller i skolan.

Se och göra i Olofström

När jag tittar in på VisitBlekinge är det främst sommaraktiviteter som erbjuds i kommunen. Olofströms kommun framhävs som en utmärkt kommun när det gäller att vandra, det finns fina vandringsleder i området. Eller varför inte hyra kanot och göra en övernattning vid Blekinges största sjö Halen. I kommunen finns det sjöar med några av Sveriges bästa fiskevatten.

Nåväl, det behöver inte vara sommar för att vistas i naturen, att vandra vår eller höst verkar vara toppen i den fina naturen som finns runt om här i Blekinge. Personligen dras jag till havet, men håller med om att vandringslederna verkar intressanta.

Klockstapeln vid Olofströms kyrka.

Det märks att Olofström är en gammal bruksort. Än idag kan man se spår av vattnets betydelse för Olofströms bruk.

Dannfeltska gravkapellet

Innan vi lämnar Olofström ser vi en spännande byggnad utmed vägen. Den vill vi gärna se lite mer av och vi tar oss dit. Det visar sig vara det Dannfeltska gravkapellet. När den tyskfödde översten Carl Christopher Herman Börrien von Dannfelt övertog år 1811 herrgården  Lilla Holje , lät han uppföra detta lite speciella gravkapell, 1836. Här vilar Dannfelt och hans familj.

Runt det lilla kapellet finns det fyra konstgjutna grindar, mittgrinden pryds av stjärnor samt en sol. Här uppifrån har man fin utsikt över delar av Olofström.

Karlshamns rådhus vid Stortorget i centrala Karlshamn, stod klart år 1900. Det är byggt i en blandning av jugend och holländsk renässans. En omfattande renovering och tillbyggnad stod klar 1995.

Karlshamn

Vi tar oss tillbaka mot kusten och kommer snart fram till en mysig kommun, Karlshamn. Här har vi gjort ett kortare stopp tidigare och då var det sommar. Vi stannade till här för att köpa fikabröd, den supersmarriga Karlshamnsbullen, inga dåliga grejer det inte!

Då blev vi mycket förtjusta i den mysiga skärgårdskommunen och nu när vi stannar här är det tidig vår. Karlshamn är kanske lite kallare idag men lika mysig som vi upplevde staden sommartid.

Siffrorna på rådhuset 1899 betyder att det var då byggnaden skulle vara klart. 

Lite historia

En gång i tiden kallades Karlshamn för Bodekull och fungerade som en dansk utskeppningshamn. Efter freden i Roskilde 1658 besöktes Bodekull av svenska kung Karl X Gustav, som gav order om att anlägga en stad och flottbas. 1664 tilldelades Bodekull stadsprivilegier och två år senare 1666 fick staden sitt nuvarande namn, Karlshamn.

Danskarna hade dock svårt att släppa Karlshamn och 1678 fick staden en ny påhälsning av danskarna från landsidan, Staden stacks i brand och cirka 20 hus lades i aska, däribland rådhus och skola. Man lyckades mota bort fienden, men ännu en gång år 1710 intogs staden återigen av danskarna. Efter det att svenskarna betalade en stor brandskatt lämnade danskarna staden för gott. Men redan året därpå drabbades Karlshamn av pest. Halva stadens befolkning, cirka 900 personer beräknades ha strukit med.

Under en kort period i början av 1800 – talet medförde Napoleonkrigen en blomstrande tid för staden. Kontinentens hamnar spärrades av för den engelska handelsflottan och med hjälp av den engelska krigsflottans hjälp smugglades det varor till Europas fastland i stor skala. En av de största smuggelhamnarna var Karlshamn.

Vad är Karlshamn känt för?

Karlshamn är kanske mest känt för sin sprittillverkning och främst för sin punsch. Men även snus tillverkades och uppskattades långt utanför Sveriges gränser. Idag fins ett punschmuseum i Konsthallen byggnad och även ett snus och tobaksmuseum på Museigården.

Så småningom blev spritfabriken ett sockerbruk som numera ägs av Karlshamns AB, vilka är kommunens största industri med cirka 900 anställda. Här bedrivs även norra Europas vegetabiliska oljefabrik och delar av den gamla spriförädlingsfabriken finns kvar.

Kändisar i Karlshamn

Några andra kända personer som har bott och levt i kommunen är bland annat Christopher Schröder. Han var en riktig mångsysslare som riksdagsman, rådman, tullinspektör, borgmästare och läkare. Han tog även initiativ till att bygga rådhus, kyrkor samt engagera sig i skolväsendet.

En annan av Karlshamn kändisar är Alice Tegnér som föddes här i staden år 1864.

Besöka kommunhuset

Kommunens administration finns i rådhuset. Jag brukar om det är möjligt kika in de kommunhus vi besöker vid våra kommunbesök. Eftersom det är vardag är det bara att knalla in och jag möts av en riktigt tjusig entré. Kommunhuset eller rådhuset blev för litet och en tillbyggnad gjordes och stod klart hösten 1995. De 32 216 invånare som är bosatta i Karlshamns kommun kan vara stolta över sitt vackra kommunhus.

Carl Gustafs kyrka

Även den centrala kyrkan i Karlshamn Carl Gustafs kyrka är vacker både inuti och utanpå. Kyrkan, började byggas på 1680-talet och invigdes 1702, med namn efter stadens grundare Karl X Gustav.

Se och göra i Karlshamn

Att det finns mycket att se och göra i Karlshamn råder ingen tvivel om. Förutom att strosa runt i den mysiga stadskärnan där det finns flera museum är den fina skärgården säkert perfekt när det är sommar.

Om jag fick välja ett sommaräventyr skulle jag besöka Tärnö. Det är den största och yttersta ön i Hällaryds skärgård som tillhör Karlshamns kommun. Här kan besökaren vistas i  en skärgårdsidyll med möjlighet till övernattning. Under sommaren går reguljära båtturer till Tärnö från Karlshamn.

Det finns säkert ännu fler aktiviteter året om och vi blev riktigt förtjusta i Karlshamn. Det känns som en kommun att återkomma till i framtiden. Om inte annat för den mumsiga Karlshamnsbullen.

Följ oss på  “Vi besöker Sveriges 290 kommuner” 

Antal kommuner 172 – 174 / 290

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × två =