Bilresa EuropaSkåne

Bilresa med stopp vid sundets pärla – Helsingborg

Äntligen är det påsklov och ganska många dagars ledighet. Det innebär goda möjligheter för en bilresa i ett härligt och vårligt Europa. Vi förspiller ingen tid, redan min första lediga dag tar vi oss genom södra Sverige med ett första stopp i vår favoritstad Helsingborg. Därefter väntar vidare färd i Tyskland och Polen.

Genom åren har det blivit många hundratals resor på E4:an mellan Stockholm och Skåne. Tyvärr är det ganska många mil att köra (ca 59) och trots att vi älskar att åka bil känns motorvägen aningens trist tills vi når vår destination Helsingborg. Men det är alltid roligt när vi har lite tid över för att stanna till vid någon sevärdhet som ligger utmed E4:an. Under påskveckans resa mot Helsingborg, vårt första stopp på resan mot bland annat Tyskland, passar vi på att stanna vid en kyrkoruin som inte ligger lång från motorvägen.

Vi har ett par mil kvar när vi ser skylten Ingeborrarps kyrkoruin strax intill Rya trafikplats och eftersom vi börjar bli lite fikasugna kör vi av vägen. Vi kör någon kilometer parallellt med motorvägen tills vi ser kyrkoruinen på håll. En gammal lantväg tar oss de sista hundra meterna där vi kan parkera för att se oss omkring.

Ingeborrarps kyrkoruin

Ingeborrarps kyrkoruin ligger fint på en liten kulle med sin klockstapel strax intill. Den lilla kyrkan uppfördes troligen under slutet av 1100-talet eller början av 1200-talet och var en romansk stenkyrka med långhus och kor. Under 1400-talet försågs den med valv, kalkmålningar och ett vapenhus. Kyrkan övergavs dock 1875 när en ny kyrka invigdes i Eket, och den gamla kyrkan började förfalla. År 1876 hölls en offentlig auktion på kyrkans inventarier och tak, vilket påskyndade förfallet.

I närheten av kyrkoruinen ligger också Ingeborrarpsgården. Det är en hembygdsgård som representerar äldre byggnadstraditioner i trakten. Den hann vi dock inte besöka när vi stannar här för en bensträckare. Däremot tar vi oss en titt på den söta lilla kyrkan utan tak som faktiskt används än idag. Under sommarmånaderna är kyrkan populär för gudtjänster, bröllop och används även som vägkyrka. 

Helsingborg i vårskrud

Det är inte ofta jag har tur med vädret, åtminstone inte när jag är ledig, men idag när vi anländer Helsingborg är vädergudarna plötsligt snälla. Vi checkar snabbt in på hotell någon kilometer utanför själva stadskärnan för att ta en härlig promenad genom de centrala delarna av stan.

Helsingborg är som allra vackrast i sol förstås och särskilt en dag som denna när våren har tagit ett fast grepp om Skåne och all växtlighet fullkomligt exploderar samtidigt.

Solen har trängt undan alla mörka moln som vi mött under nedresan till Skåne, och när vi tar oss ut på stan känns det nästan som om sommaren är på väg att inta alla parker. Folk kastar sig ut och har picknick i det gröna och vid Furutorpsplatsen strax intill Södercity står de fina körsbärsträden. Här kan vi beundra den fantastiska blomningen som pågår för fullt.

Kullagatan och hamnområdet

En lördagseftermiddag är det mycket folk på stan och medan vi inväntar middagstid tar vi oss runt på Kullagatan där det finns ett stort antal butiker som fortfarande håller öppet. Några kikar vi in i, mestadels för att ögonshoppa. Vi går vidare ut mot sundet där det ligger flera hotell, med bland annat Elite Hotel Marina Plaza och Clarion Hotel Sea U.

För trettio år sedan låg järnvägsstationen intill det som idag har blivit ett trevligt promenadstråk. Här finns hotell och bostäder samt ett par restauranger med utsikt över sundet.

Middag

I Helsingborg finns det ett stort utbud av olika restauranger. Ett av våra favoritställen för en enklare middag är Café Meze. Restaurangen har en mix av olika rätter och särskilt de orientaliska rätterna är både goda och prisvärda.

Postbyggnaden

Vid foten av Helsingborgs medeltida torn, Kärnan, låg tidigare stadens centrala postkontor. Fastigheten är belägen på Stortorget och förvärvades av Postverket 1920 för 100 000 kronor, vilket var ett betydande belopp vid den tiden. Men sedan länge är posten nedlagd men högst upp står det fortfarande ”POST” i  stora guldförgyllda bokstäver, kanske som en påminnelse om postens betydelse för det gamla samhället.

Nostalgipromenad

Efter våra år som bofasta i Helsingborg är det förstås alltid roligt att nostalgipromenera genom staden. En av de allra vackraste platserna i Helsingborg är området kring Kärnan. Från stadskärnan tar man sig uppför massor av trappor  vilket belönas med den underbara utsikten mot sundet och Helsingör. På sundet händer det alltid något.

Färjorna mellan Helsingborg och Helsingör seglar vidare, år efter år, oavsett årstid. Sundet trafikeras även av annan båttrafik. Det är minst sagt händelserikt att kika ut över takåsarna uppifrån Kärnan.

Trapporna är många, men väl värda för vyerna uppifrån Kärnan.

Kärnan

Kärnan i Helsingborg är förstås ett av stadens mest ikoniska landmärken och även en av de bäst bevarade medeltida byggnaderna i Sverige. Tornet, som ursprungligen var en del av Helsingborgs slott, byggdes på 1300-talet under den danske kungen Erik Menved och stod klart omkring 1320.

Idag används Kärnan bland annat till lite olika utställningar. Under vår tid som boende i Helsingborg gick vi ibland uppför de 146 trappstegen i tornet för att njuta av utsikten utöver den danska kustlinjen.

Stortorget

På Stortorget ligger bland annat Elite Hotel Mollberg och Clarion Grand Hotel, samt på hörnan i det gamla bankhuset ligger Hotel The Vault. Både Mollbergs och The Vault är mycket trevliga hotell för övernattning när man besöker Helsingborg. Här kan dock parkeringsmöjligheterna vara lite utmanande men det brukar lösa sig om man är beredd att betala för att stå i garage.

Rosenträdgården

Strax söder om Kärnan ligger en fin park, Rosenträdgården. Kanske är det just den här vårkvällen i april en av de allra bästa när det gäller blomning av träd och vårlök De fantastiska magnolieträden är som allra vackrast med sina rosa sprickfärdiga knoppar. Under sommar månaderna är det framför allt rosor och annan sommarblomster som är ett sevärt besök.

Rosenträdgårdens historia sträcker sig tillbaka till medeltiden. Platsen var en gång i tiden en del av ett stort dominikanerkloster som grundades 1269, men förstördes efter reformationen 1536. På 1800-talet användes området av Apoteket Kärnan och kallades då ”Apoteksträdgården”. Senare blev det en plantskola innan parken omvandlades till Rosenträdgården mellan 1937 och 1939. I trädgården finns utsiktstorn, pergolor och en mängd olika växter, inklusive rosor och magnolior.

Landborgspromenaden

Även om vi ofta har besökt Helsingborg sedan vår flytt för snart 33 år sedan finns det platser vi ännu inte sett. När vi tar en ny riktning på vår kvällspromenad mot hotellet som ligger i södra delen av stadskärnan hittar vi en mysig promenadslinga som kallas Landborgspromenaden. Den lilla slinga vi tar oss vidare på är en del av en vandringsled som sträcker sig längs Helsingborgs landborg, en geologisk formation som fungerar som stadens ”ryggrad”. Hela leden ska vara intressant och variationsrik att vandra med fokus på historia, natur och den vackra panoramautsikten som kan ses på flera platser över staden och Öresund.

Landborgspromenaden sträcker sig från Raus kyrka i söder till Sofiero slott i norr, totalt cirka 14 kilometer. Leden passerar genom natursköna områden som Ramlösaravinen, Jordbodalen, Pålsjö skog och Ättekulla, samt genom centrala Helsingborg.

Godnatt Helsingborg, i morgon väntar ett nytt äventyr med resa över sundet och vidare till Tyskland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 + 19 =