DalslandLandskapstopparSverige

Dalslands högsta punkt – Baljåsen 301 m.ö.h

Andra gången gillt får vi ändå säga när vi kommer fram till Dalsland och tänker göra en liten vandring till landskapets högsta punkt – Baljåsen. Redan förra året stod vi på parkeringsplatsen men kom inte längre än så eftersom vi inte hade rätt skor med oss i det blöta vädret.

____________________________________________________________________________________________

I år har vi naturligtvis tagit med oss kläder och skor efter väder och vi har taggat till ordentligt för att besöka så många av Sveriges 25 landskap högsta punkter som möjligt. Vi är på väg västerut mot Bohuslän och passar på att göra en 3 kilometer lång vandring i  uppförsbacke för att nå toppen av Baljåsen.

Baljåsen ligger knappa 2 mil väster om Åmål. Vi kör på väg 164 mot Bengtsfors och tar av till höger vid Edsleskog och kör dryga 2 kilometer ytterligare till vi kommer fram tills en skylt väl markerad med Baljåsen samt parkering. Perfekt, bara att parkera bilen, sätta på oss vandringskängor och stoppa lunchen i ryggsäcken.

Vi följer den vandringsled som är markerad med 3 kilometer trots att det ska finnas en kortare väg, men den kan vi inte hitta i vår iver att komma iväg innan det börjar regna.

Till en början är det en lätt och bred stig att vandra på, men ju högre upp vi kommer desto mer kuperat blir det. Det är ändå ganska lättforcerat även om det går uppför, en hel del mygg får vi tampas med så här i juni, men det är inget att göra så mycket åt. Myggsprayen ligger kvar i bilen i den stora ryggsäcken, men snart har vi lärt oss att det alltid kan vara bra att ha myggspray med oss när vi vandrar i skog.

Utmärkta markeringar utmed vandringsvägen är alltid uppskattat, här behöver vi inte gå vilse eller leta mer än nödvändigt efter toppen.

Friskt källvatten passar bra för den törstiga. 

Vi når efter en stunds vandring och en aning kämpande upp till toppen av Baljåsen. Här möts vi av en mycket fin vy över stora delar av landskapet.

Härligt – Ännu en landskapstopp och det firade vi med god räkmacka och vatten. Det är inte alltid så lätt att hitta landskapstopparna, men Dalslands högsta punkt är lätt att hitta och som också är en topp med fin utsikt.

Klart att vi är värda en räkmacka som trots lite guppande i ryggsäcken har klarat sig riktigt bra.

En mysig värmestuga finns på toppen och även en gästbok för besökaren att skriva en liten hälsning i. Det är alltid trevligt när det är välordnat som det är här vid Baljåsen.

Dalslands högsta punkt: Baljåsen 301 m.ö.h

Plats: Väster om Åmål

Svårighetsgrad: Lätt till medelsvår

Hitta hit: Kör väg 164 från Åmål mot Bengtsfors. Vid Edsleskog, ta av norrut mot Pettersborg och Baljåsen. Kör dryga 2 kilometer tills skylt visar “Baljåsen”. Parkera och vandra ca 2,7 kilometer efter väl markerat spår.

Alla hittade landskapstoppar:

Läs mera: Blekinges högsta punkt

Läs mera: Medelpads högsta punkt

Läs mera: Ångermanlands högsta punkt

Läs mera: Härjedalens högsta punkt 

Läs mera: Bohusläns högsta punkt

Läs mera: Östergötlands högsta punkt

Läs mera: Södermanlands högsta punkt

Läs mera: Västergötland högsta punkt

Läs mera: Skånes högsta punkt

Läs mera: Ölands högsta punkt

Läs mera: Upplands högsta punkt

2 svar på ”Dalslands högsta punkt – Baljåsen 301 m.ö.h

 • Vackra nejder på armlängds avstånd.
  Kan vi vara mer priviligerade?

  Vart bär det av till helgen?

  Svar
  • Dalsland är vackert och ganska outforskat av oss, men absolut ett landskap att se mer av.
   Till helgen tar vi nog en sväng upp mot Uppsala och vidare mot Västmanland. Jag behöver en dag helt ledig och då är det bara bilresa som gäller.
   Hoppas ni får en fin första advent!
   Christina

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × ett =