Vi kör västerut – Bilresa genom södra Sverige

Planen för sommaren 2020 var att göra en bilresa genom hela Sverige. Det borde väl inte bli några problem, vi har ju hela fyra veckor på oss och så stort är inte Sverige. Kanske hade vi inte riktigt räknat med hur många fantastiska platser som finns i vårt avlånga land. Det tar betydligt längre tid att resa genom Sverige än vad vi trott.

Efter våra tolv dagar i norra Sverige är det nu dags för en roadtrip i södra Sverige. Vi har varit hemma några dagar för att fixa med ett däck på bilen, plockat lite på tomten och packat om. Vi har nästan två veckors semester kvar, och det ska bli härligt att komma iväg söderut. Vi har ju planerat att göra en bilresa på så många platser som möjligt i Sverige. Lite rådvill är jag dock, för när vi har gjort matsäck, packat bilen och är färdiga för att ge oss av hemifrån vet jag faktiskt inte alls vart vi ska börja. Det är inte alls likt mig att inte ha planerat och bokat i god tid.

Alltså får vi improvisera lite och se var vi hamnar. Vi vet att vi ska mot västkusten men det är en bit dit och  vill se mer än de stora motorvägarna. Vi får dock bestämma oss lite hastigt, ska vi köra via Essingeleden eller ska vi ta oss mot västerut mot Enköping? Vi väljer den sistnämnda vägen och under tiden gör jag upp en plan för dagen.

Örebro slott är ett riktigt pampigt slott och med sitt centrala läge mitt i stan är det inte det lättaste att hitta parkeringsplats, åtminstone inte i de värsta semestertiderna.

Ett kort stopp i Örebro

Vi passerar Enköping, Västerås och snart är vi i Örebro. Det är länge sedan vi var i Närkes trevliga huvudort, men när vi kör runt i centrum känns det som vi kört alldeles för kort sträcka för att stanna för natten. Vi tycker det skulle vara trevligt med en promenad runt slottet, men det är vi inte ensamma om att göra, semestrarna tycks ha kommit igång på allvar. Vi stannar en liten stund men sedan är vi tvungna att rusa tillbaka till bilen för att inte få parkeringsböter.

Inte så långt från Örebro ligger den pittoreska lilla staden Nora. Det passar oss perfekt att köra dit, jag har länge tänkt att vi skulle ta oss upp dit men inte riktigt haft vägarna förbi.

Nora

Bara en halvtimme från Örebro eller två och en halvtimme hemifrån oss i Vallentuna ligger mysiga Nora som även kallas för trästaden i Bergslagen. Trots att det är ganska mycket folk i farten lyckas vi hitta en parkeringsplats mitt i centrum. Vi tar en rejäl promenad runt de centrala delarna och vi kan bara hålla med alla de som säger att Nora är så trevligt.

I Nora ser många hus och gårdar likadana ut som de gjorde på 1700- och 1800 – talet. Staden är en välbehållen trästad med varmt målade husfasader och trivsamma gårdar. Staden är präglad av bergshanteringen med järnbruk, gruvor, smedjor och hyttor. Staden har stadsprivilegier sedan 1600 – talet. I Nora möttes de mäktiga bergsmännen för att göra upp planer och avsluta affärer.

Vi strosar runt i Nora på kullerstensgator och kan konstatera att mycket av det gamla fortfarande finns väl bevarat i Nora. Om man vill veta mer om stadens historia kan man passa på att ta en guidad tur eller göra en egen liten stadsvandring som vi gjorde.

Den välbevarade miljön gör Nora till medlem av Tre trästäder, tillsammans med Eksjö och Hjo.

Nora glass är vida känt. Jag skulle gärna ha testat en sådan glass, men kön är så lång, så lång. Nej, jag står inte i långa köer om jag inte måste!

Grythyttan

Efter en trevlig eftermiddag i Nora är det dags att köra vidare mot Grythyttan. Det är lite kul att se något nytt och Grythyttan förknippar jag med god mat. Här ligger Grythyttans Gästgiveri och Måltidens hus med restaurang och hotellhögskola.

Här hade varit okej att stanna för en natt men vi är ju här nu och då finns inget prisvärt boenden. Dagen är inte heller helt slut men jag bannar mig ändå lite, det där att resa lite improviserat är som jag trodde ingen bra grej.

På ett lättillgängligt sätt kan man utforska Grythyttan genom sin mobiltelefon. Inget som vi provar men det verkar inte vara så dumt.

Grythyttan är inte så stort, men är mysigt att strosa runt i. Vi köper en glass (ingen kö) och tittar in på ortens konditori, men det blir inget fikabröd idag.

Loka

Inte långt från Grythyttan ligger ju Loka. Jag tänker direkt på hälsosamma källor med Loka brunnsvatten i fokus. När vi ändå är i närheten måste vi åka dit för att kolla hur hälsosamt det egentligen är. Här i Loka kan man ta in på Loka Brunn Spa Hotell. Det ser trevligt ut men kanske aningens tråkigt. Ja, det beror väl förstås på vad man gillar att göra men spa känns inte riktigt som vår grej, åtminstone inte i år.

Området består av trähus i den trolska skogen med sjön som ligger fint nedanför anläggningen. Det känns rofyllt men om “luften är så klar att varje andetag känns som en inre rening” som hotellet påstår att man får uppleva om man vistas här är dock lite svårt att känna.

Karlstad

Bergslagen är vackert, det finns många vackra platser kvar att besöka. Vi återkommer gärna en annan gång för att se mera av naturen och stanna lite längre i någon av orterna i Bergslagen.

Vi börjar så smått fundera var vi ska stanna över natten och när vi närmar oss Filipstad i östra delarna av Värmland  tänker vi att vi kanske kan hitta ett boende för en övernattning här. Vi gör en kort sightseeing men vi hittar inget av intresse just denna sena eftermiddag men Filipstad känns riktigt mysigt och kan nog bli en kandidat för ett framtida besök. Nu fortsätter vi istället ytterligare sex mil och hamnar i Karlstad.

Boende i Karlstad

Eftersom vi inte bokar boende förrän knappa timmen innan vi anländer får vi ta vad som finns. Nu finns det ändå en hel del av att välja på. Vi satsar åter på Clarions halvpension, det vill säga i rumspriset ingår frukost samt middag. Vi har ju testat det konceptet tidigare upp i Umeå och även om det kanske inte var någon gourmémiddag är maten ändå helt okej och ibland när man har lite bråttom gör det heller inget om det går fort att äta. Ja, det låter förstås lite tråkigt men i kväll prioriterar vi hellre att se lite mer Karlstad och då hinns inte en sittning på finrestaurang med.

Clarion Collection Hotel Plaza ligger centralt i Karlstad nära stationen och gågatan. Vi kastar oss ned i restaurangen eftersom vi är så hungriga och gärna vill komma ut på stan innan de utlovade regnet är över oss. Middagen är lite bättre här i Karlstad än i Umeå där vi testade samma koncept, halvpension. Vi äter kycklingklubba, klyftpotatis och olika sallader, det enda som jag saknar är en smarrig efterrätt.

Karlstad torg med rådhuset i bakgrunden.

Klarälven flyter fint genom Karlstad

Museiparken

Vi kommer fram till Museiparken med sin vackra spegeldamm. Parken ligger framför Värmlands museum. Den äldre delen är ritad av arkitekt Cyrillus Johansson under 1920 – talet. Huset påminner lite om ett tempel. Innegården tillsammans med spegeldammen som är inspirerat av Taj Mahal i Indien ger en liten oas mitt i de centrala delarna av Karlstad

Liten sandstrand finns mitt i stan utmed Klarälven.

Staty av Sola i Karlstad

Karlstads koppling till solen är stark. I slutet av 1700 – talet levde en flicka som hette Eva Lisa Holtz (1739-1818). Hon ska ha arbetat på Värdshuset i Karlstad. Eva Lisa var vacker och mycket omtyckt. Tack vare sitt soliga och strålande humör fick hon smeknamnet Sola. Hon var även en driftig och ekonomisk kvinna som så småningom drev ett eget värdshus.

Idag står statyn “Sola i Kallsta” som är gjord av Herman Rejer vid Klarälvens strand  nära Karlstad stadshotell. Statyn kom på plats 1985 och har blivit en viktig symbol och ansiktet utåt för Karlstad

Fantastiskt nog klarar vi oss från regn under kvällens promenad i Karlstad även om de mörka molnen tornar upp sig på himlen. Under natten däremot blir det oväder med massor av regn.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × fyra =