Celle – En av Tysklands charmigaste städer med eget slott och korsvirkeshus

Charmiga, historiska och vackra korsvirkeshus möter oss i en av de mest pittoreska städer vi besöker under en bilresa genom Tyskland. Husen i den äldre delen av stadskärnan är från 1500- och 1600 – talen och det är nästan en overklig känsla att ströva runt bland dem

Mitt i staden tronar ett sagolikt, stort vitt och mycket vackert slott med sina fyra torn tillsammans med en slottspark. Här på slottet bor prinsar och prinsessor som lever lyckligt i hela sitt liv…

Nja, det är nog inte riktigt sant. Några prinsar och prinsessor finns inte här på slottet, men slottet sätter igång fantasin och en gång i tiden byggdes slottet till en hertig och hans familj. En och annan drottning har till och med suttit fången här på slottet, kanske inte särskilt angenämt under 1700 – talet.

Det är förstås inte bara slottet som får mig att drömma mig bort. De många vackra byggnaderna i fina färgnyanser ger också känslan av en annan tid. Det är nog bara bilarna som förstör bilden av sagovärld.

Celle – Lite historia

Staden grundades på 1290 – talet och var residens för hertigarna av Braunschweig-Lüneburg från 1300-talet fram till 1705. Redan under 980 – talet  hade det byggts ett torn för att bevaka floden Aller som ligger intill Celle. År 1292 byggdes tornet ut av Otto II av Braunschweig – Lüneburg. Källarvalvet och de nedre våningarna av klocktornet ligger kvar här än idag under dagens teater.

Det finns även ett stort antal välbevarade korsvirkeshus från 1500- och 1600 – talen. Dessa hus klarade sig mirakulöst under andra världskriget.

Historische Ratskeller

I Celle kan man både äta och drick gott. Här på Ratskeller finns en genuin och mysig restaurang nere i byggnadens källarvalv. Här serveras bland annat schnitzel och öl förstås.

Strosa runt i Celle

Att promenera runt i Celle är en fröjd om man gillar de pittoreska korsvirkeshusen som ligger i den äldre delen av Celle. Gågatan som sträcker sig genom området är fylld med små butiker, caféer och restauranger.

På flera ställen lägger vi märke till de gulliga människoliknande statyerna som står lite här och där.

Den medeltida stadskärnan är intressant och mycket pittoresk.

I Celles inre stadskärna finns många butiker inhysta i gamla hus från både 1500-  och 1600 – talen.

Utanför kyrkan står nunnorna och ser nästan levande ut.

Muséet är tyvärr stängt.

Gulliga invånare här i stan.

Schloss Celle

En av Celles största sevärdheter är det vackra barockslottet som ligger alldeles intill stadskärnan och floden Aller. Det är inget osynligt slott precis. Den vita lysande fasaden syns ordentligt där slottet ligger på en liten höjd och tronar över sin stad.

Runt slottet leder en liten parkväg och nedanför ser man slottsträdgården som ser trevlig ut men kan inte riktigt skryta med någon överdåd av blommor som vi blev lite bortskämda vid både slottet Mainau och Bergpark Wilhelmshöhe som vi precis besökt.

Det ska gå att besöka slottet kan vi se på slottets webbsida men när vi är här är det stängt, kanske har man inte riktig kommit igång den här sommaren.

Vi kan ta oss en titt på slottsteatern. Här på den inre slottsgården finns även läktare till publik för utomhus föreställningar.

Lite slottshistoria

Slottet som från början bara var ett vakttorn byggdes under slutet av 1300 – talet började slottet att byggas ut allt mer. På 1400 – talet anlades en vallgrav som förbands med floden och mellan åren 1471 – 1478 byggdes slottet ännu mer på order av hertig Fredrik II ” Den fromme” av Braunschweig-Lüneburg.

På 1530 – talet lät Ernst I ” Ernst Bekännaren” av Braunschweig-Lüneburg bygga om slottet till renässansstil och en rektangulär innegård med fyra torn.

Under 1600 – talen genomgick slottet en rejäl restaurering till ett mer barocklikt utseende. Det var hertig Georg William som var mycket förtjust i stilen och han lät även bygga en barockteater på slottet. Efter Georg Williams död 1705 upphörde hertigarnas styre och furstendömet Lüneburg övergick till kungadömet Honnover.

Celles slott är riktigt tjusigt och pampigt.

Herrn och Frau Schloss

Korsvirkeskvarteren

I den äldre delen av Celle finns det många vackra korsvirkeshus och det är ju något visst att gå runt här och njuta av de välbevarade och gulliga husen.

Här ligger ett par konditorier där vi inhandlar lite goda mackor till dagens lunch. Det är lite för tidigt på dagen att äta lunch, men bra att ta med på vägen.

Vad tyckte vi om Celle?

Det är alltid roligt att bli överraskad över en stad som vi inte visst något alls om innan vi kom hit. Staden är betydligt mer sevärd än vad vi trott och att vi kom hit överhuvudtaget är nästan en slump.  Vi hade lite tid över och då jag sökte efter sevärdhet i närheten av Kassel dök Celle upp lite i skymundan, jag var jag först lite tveksam till om Celle skulle ha något alls att erbjuda.

Det visar sig att Celle är en av de sötaste och finaste städer som vi besökt någonsin under våra resor i Tyskland. Absolut sevärd och vi hade gärna gjort en övernattning i staden och testat några restauranger och kollat in alla vackra korsvirkeshus mer noggrant.

2 svar på ”Celle – En av Tysklands charmigaste städer med eget slott och korsvirkeshus

 • november 26, 2021 kl. 5:43 e m
  Permalänk

  Celle har jag dessvärre bara svischat förbi många gånger.
  Så synd.

  Svar
 • november 26, 2021 kl. 7:59 e m
  Permalänk

  Celle är en helt fantastisk härlig stad om man jag gillar korsvirkeshus och vita slott. Mycket sevärd som vi rekommenderar varmt.
  Christina

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva − 3 =