En kvällspromenad i Göttingen

Att hitta trevliga övernattning i Tyskland är inte svårt. Varje stad har sin charm och efter vårt besök på den fina utsiktsplatsen i Bergpark Wilhelmshöhe passar det bra att stanna för en övernattning i Göttingen som överraskar oss med sin mysiga stadskärna och fina hus.

Vi hittar ett trevligt boende på ett hotell i italiensk stil, som ligger fint alldeles intill den äldre delen av stadskärnan. Det börjar bli ganska sent när vi anländer men vi vill gärna testa hotellets egen italienska restaurang. Vi har tur det finns ett bord kvar för två personer. Det smakar bra och vi sitter kvar alldeles för länge och njuter tills vi får fart och tar oss ut på stan.

Lite planlöst tar vi oss en promenad som blir till en sightseeing runt stan. Det visar vara en trevlig liten stadskärna som vi får ta del av.

Bästa kebaben i stan?

Göttingen – Lite fakta

Staden är delstaten Niedersachsen största stad med över 120 000 invånare. Namnet Niedersachsen kommer av att delstaten befolkades av saxare och Nieder betyder nedre Sachsen och här fanns tidigare flera olika furstendömen, hertigdömen och grevskap.

Redan på 850 – talet nämndes staden vid namn. Under 1100 – talet växte den och fick stadsrättigheter och utvecklades kraftigt både politiskt och ekonomiskt.

Under 1400 – talet tog de goda åren slut då konkurrens från utlandet gjorde att stadens ekonomi inte längre blomstrade. Även det trettioåriga kriget påverkade staden som blev både plundrad och belägrad.

Under 1700 – talet började staden ändå återhämta sig och det var framför allt textilindustrin som kom att blomma upp. En stor orsak till staden återigen kom att bli en mäktig var att man år 1737 grundade universitet i Göttingen. Hit drogs de bästa av dåtidens lärare och några av de namnkunnigaste lärarna som fanns inom naturvetenskapen, vilket har renderat universitet i Göttingen flera nobelpris i både kemi och fysik. Till de välkända storheterna hör bröderna Grimm mest kända för sina sagor med de var också framstående språkforskare.

Rådhuset och Gänseliesel

En av Göttingens kända sevärdheter är det gamla rådhuset vid torget med ursprung från cirka år 1270 och som runt år 1400  kom att utvidgas.

Rådhuset ligger mitt i stadskärnan och här finns idag en restaurang som verkar populär. Utanför rådhuset står stadens mest kända staty, den lilla Gänseliesel, “Gåsalisa”, som sedan 1901 står som kännemärke för Göttingen.

En känd tradition i staden är att universitets förstaårsstudenter skulle kyssa statyn som skulle vara en slags manlighetsrit. Detta förbjöds dock av polisen men traditionen fortlever ändå än idag hos nyutexaminerade doktorer.

Spännande namn finns ingraverade på några av gatstenarna som vi passerar.

S:t  Jacobi kyrka

Det finns flera kyrkor i Göttingen men en av dem blir vi mer intresserad av. Det är en riktigt vacker kyrka som ligger i stadsmitten. Kyrkan S:t Jacobi är byggd mellan åren 1361 – 1459 . Den är tyvärr stängd när vi är här men dess utsida är riktigt vacker.

Det finns flera kvarter med vackra korsvirkeshus som ger staden ett romantiskt skimmer.

Korsvirkeshus

När vi går genom staden ser vi många vackra korsvirkeshus. Dessa är ju ganska vanliga här i Tyskland. Korsvirkeshusen i Göttingen är byggda mellan 1400- och 1700-talen. Ett av de äldsta daterade husen är från 1495.

Hotellfrukost i överdåd men efter sommaren alla hotellboende börjar jag längta efter filmjölk och knäckebröd utan pålägg. Hur trist det än låter…

Boende i Göttingen – Hotel Eden

Vi bor precis vid den äldre delen av staden. Det är ett äldre hotell som känns ganska fräscht med bra rum och en mycket trevlig frukostbuffé som har allt man kan önska. Dessutom har hotellet en trevlig restaurang i italiensk stil, även personalen är av italienskt ursprung vilket ger den italienska stilen mer trovärdighet.

Boende håller med gratis parkeringsplats inom hotellets område vilket alltid är skönt.

Vad tyckt vi om Göttingen?

Vi har kört förbi staden ute på autobahn många gånger. Någon gång har vi stannat till för att köpa lunch vid det stora köpcentrumet som ligger alldeles intill motorvägen.

Det är så intressant att stanna till en stund i de städer som bara är ett namn på en skylt när man kör söder eller norrut.

Det blev ett kort besök som gav mersmak. Det ska finnas en botanisk trädgård som vi faktiskt hittade när vi promenerade runt staden, men den var tyvärr stängd så pass sent på kvällen. Det finns förmodligen mycket mer att utforska i den här staden.

2 svar på ”En kvällspromenad i Göttingen

 • november 26, 2021 kl. 5:40 e m
  Permalänk

  I Göttingen stannade vi för en kort lunch. Minns att jag gärna hade sett mer av staden.

  Svar
 • november 28, 2021 kl. 7:13 e m
  Permalänk

  Det blev en snabbvisit även för oss. Kanske kan vi komma tillbaka någon annan gång.
  Christina

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − tre =