Ovanåker och Ljusdal – Två kommuner i Hälsingland
Hälsingland är ett vackert landskap särskilt en solig höstdag. Vi har tagit oss lite norröver och besöker två av landskapets kommuner, Ovanåker och Ljusdal.
En vacker hösthelg i slutet av september månad är vi ute på en liten bilresa i Hälsingland. Vi har två kommuner att besöka, Ovanåker och Ljusdal kommuner, bägge kommunerna tillhör Gävleborgs län. Vi kommer söderifrån och börjar i Ovanåkers kommun.
Ovanåkers kommun
Innan jag blev lite besatt av svenska kommuner hade jag ingen aning om vad Ovanåkers kommun låg eller om jag ens hade hört talas om namnet. Men när jag började titta var kommunen låg, blev det ändå lite igenkänning när orten, Edsbyn dök upp. Det var inte alls så länge sedan vi var i trakterna, närmare bestämt sommaren 2021 när vi besökte Hälsingegårdar.
Ovanåkers kommun ligger i Gävleborgs län och en sådan här vacker höstdag får man ändå säga att landskapet är riktigt naturskönt ute på landsbygden med en hel del skogar, sjöar och små samhällen. Och kommunen är också känd för sin vackra natur och sitt rika djurliv, vilket gör den populär för friluftsaktiviteter som vandring, fiske och skidåkning.
Ovanåkers kommun har en stark tradition inom idrott, särskilt inom bandy och skidsport. Edsbyns IF är en framstående bandyklubb som är välkänd inom både svensk och internationell bandy.
Kommunen har också en rik kulturhistoria och bjuder på flera kulturella evenemang och aktiviteter under året. Det finns också många bevarade äldre byggnader, till exempel ett par vackra hälsingegårdar som återspeglar områdets historia.
Ovanåkers kommun har ett blandat näringsliv, med både jordbruk och industri, och ligger med viss närhet till större städer som Gävle och Bollnäs.
Lite historia
Edsbyn, som är Ovanåkers kommuns största ort och centralort, har en intressant historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Namnet Edsbyn tros härstamma från det fornnordiska ordet ”Eds” som betyder en plats vid en väg eller samlingsplats och byn betyder ju by. På medeltiden var Edsbyn en lantbruksbygd som bestod av mindre gårdar och jordbruk.
Under 1800 – talet började orten utvecklas i samband med industrialiseringen. När järnvägen kom till Edsbyn i slutet av 1800 – talet blev det lättare att transportera varor och människor, vilket ökade handeln och kommunikationen med andra delar av Sverige. Det gjorde att träindustrin fick möjlighet att växa i Edsbyn. Så småningom blev Edsbyn känd för sin sågverksindustri och bygden växte och blomstrade allt mer. Det skapade också ett behov av arbetskraft och Edsbyns befolkning började växa.
Idag är Edsbyn en modern bygd som har bevarat mycket av sin historiska charm, samtidigt som den har utvecklats till ett viktigt centrum för handel, service och kultur i Ovanåkers kommun. Staden har ett bra utbud av skolor, fritidsaktiviteter och affärer, och trots sin lilla storlek är den en viktig del av både den lokala och regionala ekonomin.
Höga stolen med skidorna
Precis utanför själva centrum ligger Edsbyverken. När vi kommer körande för att ta oss mot centrum ser vi den enorma stolen och skidorna som står vid infarten till Edsbyn. Självklart stannar vi till och tar oss uppför trapporna för att beskåda utsikten.
Den höga stolen ska förstås symbolisera Edsbyn som en möbelindustri. Företaget Edsbyverken grundades vid slutet av 1800 – talet och har bland annat tillverkat skidor till försvaret och har också varit en av de mest kända möbeltillverkare i Sverige. Den höga stolen ska således påminna om den lokala industrins betydelse och Edsbyns roll som ett centrum för möbeltillverkning.
Vad det gäller skidorna så tillverkade Edsbyverken skidor en gång i tiden men kanske ska de även representera Edsbyns starka koppling till vintersport. Skidåkning är populärt i regionen och Edsbyn med omnejd är idealiskt för vinteraktiviteter. Skidorna som står intill den höga stolen ska förmodligen påminna om den kultur och tradition som framför allt Edsbyn har inom idrotten.
Även om konstverket vill visa Edsbyn historiska traditioner har både industri och sport fortfarande en viktig funktion i Ovanåkers kommun. I kommunen bor det 11 525 invånare
Edsby kyrka
Mitt i Edsbyn ligger Edsby kyrka. Kyrkan byggdes mellan 1865 och 1867, och den är en av de yngre kyrkorna i Hälsingland. Byggnaden är i nygotisk stil, en stil som var populär under 1800-talet och kännetecknas av spetsiga valv, smala fönster och flera spännande detaljer som pryder kyrkan.
Precis intill kyrkan ligger ett fint klocktorn. Det byggdes något senare än själva kyrkan, kring 1912 stod tornet färdigt.
Edsbyn centrum
När vi tar oss till kommunhuset för att föreviga vårt besök kör vi igenom Edsbyn centrum. Trots att det är lördag är det inte mycket folk ute. Stadskärnan är liten och består av ett par mindre butiker, några restauranger och bibliotek. Vi hittar även kommunhuset, mitt på ortens huvudväg.
Edsbyn och Alfta är de största orterna i Ovanåkers kommun, men kommunen består också av flera mindre samhällen. Alfta ligger en bit väster om Edsbyn och är också betydande för kommunen med ett aktivt lokalsamhälle med skolor och affärer.
Voxnan
Mitt i Edsbyn flyter Voxnan och ger bygden en vacker inramning, men älven har också varit viktig för områdets industrihistoria. Under 1800- och 1900 – talet hade Voxnan stor betydelse för bland annat sågverket. Idag ger älven fina möjligheter till att uppleva både fiske och vandring längs med stränderna.
Voxnan flyter genom Edsbyn och är en del av det stora vattensystemet i Hälsingland som rinner genom både Edsbyn och Alfta. Älven har historiskt haft stor betydelse för både naturen och människorna i området
Intill Voxnan ligger ortens bibliotek och museum.
Hälsingegårdar – Ett Unesco världsarv
En av traktens stora sevärdheter är förstås Hälsingegårdarna. Förutom att köra Stora Hälsingegårdars väg finns en Hälsingegård mitt i Edsbyn. Vi besökte Häslingegården Mårtes sommaren 2021.
Läs mera: Hälsingegårdar och Stora Hälsingegårdars väg
Hälsingegården Mårtes är en av landets största hembygdsgårdar med vackra brokvistar och många unika väggmålningar. Sammanlagt består gården av 28 byggnader varav de äldsta är från 1600 – talet.
Ol Anders
Det finns ett par riktigt fina Hälsingegårdar att besöka i Ovanåkers kommun. En annan Hälsingegård som vi blev mycket förtjusta i är Ol Anders Hälsingegård. Det är en av de mest kända av Hälsinggårdarna och på gården kan man som besökare strosa runt och beundra de fantastiska väggmålningar och få en inblick i dåtidens festsalar. Hälsinggårdarna är dessutom ett av Sveriges Unesco världsarv.
Ol Anders Hälsingegård är ett utmärkt exempel på de traditionella hälsingegårdarna som präglade landskapet och kulturen i Hälsingland. Gården har en unik kulturhistorisk betydelse, och byggnaderna är välkända för sina imponerande utsmyckningar och hantverk.
Landskapet i Hälsingland präglas av mycket skog. Visst ser vi en del vattendrag här och där, men resan till Ljusdal går på en ganska enslig landsväg genom skogar.
Ljusdal kommun
En dryg timmes körning har vi att göra mellan Edsbyn och Ljusdal. Vi anländer först den lite mindre tätorten Färila utanför centralorten Ljusdal. Det är en söt liten ort med natursköna omgivningar. Inte långt därifrån kör vi in i Ljusdal som är betydligt större.
Färila är sött litet samhälle strax utanför Ljusdal.
Färila kyrka
Ljusnan
Vi passerar dagens andra älv, Ljusnan. Älven har spelat en viktig roll i Ljusdals utveckling. Under 1700- och 1800 – talet var Ljusnan en viktig transportled för trävaror från skogarna i Hälsingland. Den användes för flottning där timmer och andra trävaror flottades längs vattnet till bland annat Hudiksvall. Möjligheten att använda Ljusnan som transportväg var viktig för den tidiga industrialiseringen av Ljusdal.
Att Ljusnan än idag är en viktig naturresurs för området här i Ljusdal kommun är inte svårt att förstå. Ljusnan är känd för sina fina fiskeområden och ett populärt mål för sportfiske, särskilt vad det gäller lax och öring. Förutom fisket är Ljusnan omtyckt för att paddla kajak eller vistas vid dess stränder.
Ljusnan har länge varit en livsnerv för skogsbruket i regionen.
Fiske och olika vattenaktiviteter är populärt vid Ljusnan.
Ljusdal kyrka
När vi kommer fram till Ljusdal centrum är det Ljusdal kyrka vi lägger märke till först. Kyrkan ligger mycket vackert belägen centralt i Ljusdal.
Vi har tur, kyrkan är öppen och vi hinner göra ett kort besök. Det är en oerhört vacker kyrka och är en av de äldre kyrkorna i Hälsingland. Den började byggas 1664 och stod klar 1670. Ursprungligen var det en mindre träkyrka men har genom åren genomgått flera ombyggnationer. På 1700 talet brann stora delar av taket ned och senare genomfördes en större renovering på 1800 – talet. Men kyrkan har restaurerats flera gånger därefter, bland annat tillkom målningarna mellan åren 1914 – 15.
I mitt tycke är Ljusdal kyrka interiört en av de allra vackraste kyrkor vi besökt i Sverige.
Centralorten Ljusdal
En solig lördagseftermiddag är Ljusdal en mysig liten ort. På huvudgatan är det fullt med liv och rörelse och vissa restauranger har även sina uteserveringarna öppna.
På huvudgatan ligger tågstationen och vi hittar även kommunhuset där kommunen har sin administration för sina cirka 18 538 invånare.
Självklart finns det en grill i Ljusdal.
Ljusdalbygdens museum
Har man tid finns det ett museum där man kan ta del av nordvästra Hälsinglands kulturarv. Museet var inte öppet när vi var här men visar olika utställningar om bygdens kulturarv.
Utomhusservering är vad som gäller en skön lördagseftermiddag i september månad.
Vid tågstation pryder ett passande konstverk infarten.
Street art
Likt flera andra mindre centralorter vi besökt i genom våra resor i Sverige har även Ljusdal ett förhållandevis stort antal väggmålningar. Orten har under de senaste åren arrangerat flera street art – tävlingar och olika utställningar.
Kanske skulle vi ändå ha tillbringat en natt på stadshotellet här i Ljusdal.
Ljusdal kommunhus
Vi tar oss naturligtvis till Ljusdal kommunhus. Kommunen har ett stort tegelrött kommunhus mitt i den centrala delen av orten.
Järvsö
Man kan förstås inte lämna Ljusdal utan att ha besökt Järvsö. Cirka 17 kilometer söder om Ljusdal ligger Järvsö som är en mycket populär semesterort. Orten är bland annat känd för sin vackra natur och mångsidiga utbud av aktiviteter året runt. För mig är Järvsö alltid förknippat med artisten Lill-Babs.
Även om orten är liten finns det ett stort utbud av kaféer och restauranger. Här ligger Sveriges nordligaste champagnebar, men den är inte öppen när vi passerar.
Däremot kunde vi besöka det lilla kaféet som ligger i anslutning till champagnebaren. Vi behövde fylla på vårt sötförråd inför den långa hemresan mot Stockholm.
Stenegård
Vi är lite intresserade av att besöka Lill Babs – museum här i Järvsö. Museet ligger vid gården Stenegård någon kilometer utanför centrala delen av Järvsö. Det verkar vara en mycket välbesökt gård med tanke på den stora parkeringsplatsen som ligger i anslutning till platsen.
Stenegård har mycket att erbjuda året om. Vi är dock lite sena när vi väl kommer hit. Man håller på att plocka ihop sina varor från marknadsstånden men vi kan ändå ta oss en titt runt om på området.
Stenegård är en traditionell hälsingegård, och en av de mest kända i området. Här kan man strosa runt och få en inblick i den gamla byggnadstraditionen och livet på en hälsingegård. Här ligger också besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar.
Lill-Babs museum ligger också intill Stenegård. Tyvärr är det stängt, troligtvis för säsongen. Men för korrekta öppettider kan man gå in på Lill-Babs museums webbplats för mer information. Lite besvikna över det faktum att museet är stängt tar vi oss en titt runt gården där det finns både park, några småbutiker och café.
Efter en härlig och riktigt lång dag i Hälsingland är vi tvungna att köra hemåt. Vi är dock överens om att återkomma till landskapet för fler att uppleva mer av allt som Hälsingland har att erbjuda.
Läs mer om vår kommunbesök på sidan:
“Vi besöker Sveriges 290 kommuner”
Antal kommuner: 242 – 243 / 290