HälsinglandSverige

Hälsingegårdar och Stora Hälsingegårdars väg

Under vår Norrlandsresa har jag planerat att besöka någon av de stora Hälsingegårdarna. Eftersom vi knappast besökt Hälsingland alls under våra bilresor vill vi lära känna landskapet mer. Visst har vi passerat flera av orterna och städerna på våra bilresor tidigare men aldrig stannat någon längre stund. Det är synd eftersom Hälsingland har en variationsrik och vacker natur.

Förutom fina naturupplevelser är kanske en av de största sevärdheterna de vackra Hälsingegårdarna. Gårdar som ägts av mäktiga och välbärgade bönder och som bevarats i mycket gott skick. Många av de gamla Hälsingegårdarna kan man besöka genom en guidad visning, och några är öppna för allmänheten där man kan strosa runt på egen hand med fri entré.

Vad är Hälsingegårdar?

Namnet “Hälsingegårdar” är ett samlingsnamn för en rik variation av äldre och välbevarade bondgårdar i Hälsingland. Hälsingebönderna började bygga stort och inreda påkostade rum för fest för över 400 år sedan. Under 1800-talet kulminerade husbyggen till ännu större hus och då kunde en enda gård ha upp till femton inredda rum, men till vardags användes endast ett par rum, resten användes till fest.

Det som skiljer en Hälsingegård från en “vanlig” storgård är att rummen i Hälsingegårdarna är rikt dekorerade i fantastiska färger och motiv. Dessutom är snickerier, tapeter och dekorationen försiktigt restaurerade och välbevarade till eftervärlden.

Varför byggdes gårdarna just i Hälsingland?

Landskapet består till stor del av skog och under mitten av 1800 – talet är det stor efterfrågan på virke vilket gav bönderna goda inkomster. I Hälsingland fanns ingen adel men de fria och välbeställda bönderna tog inspiration från slott och herrgårdar från andra delar av landet. De byggde både boningshus och andra byggnader. Hela hus byggdes enbart för olika fester som bröllop, begravningar och storslagna middagar. Interiören smyckades med vackra målningar, många är mycket välbevarade trots att de är över 150 år gamla. Motiven inspirerades ofta av bibliska händelser men även hur man trodde att andra mer exotiska länder och miljöer kunde se ut.

UNESCOs världsarvslista

Hälsingegårdarna anses ha ett så stort kulturhistoriskt värde att de år 2012 hamnade på UNESCOs världsarvslista. Hela sju av Hälsingegårdarna finns med på listan. Det finns förstås flera intressanta och vackra Hälsingegårdar som inte är med på listan och två av dessa besökte vi samt en gård som finns med på UNESCOs  lista av världsarvsgårdar,  Bortom Åa,  som ligger i Fågelsjö i gränstrakterna mellan Dalarna och Hälsingland.

Stora Hälsingegårdars väg

Vår Norrlandsresa börjar lida mot sitt slut men vi vill gärna titta in i några av de vackra Hälsingegårdarna utmed den cirka 2,8 mil långa rundslinga som ligger mellan Alfta och Edsbyn. Vi kommer norrifrån och startar vår lilla tripp uppe i Edsbyn. Här hittar vi Mårtes Hälsingegård.

Mårtes i Edsbyn

Efter en liten sväng på bygden stannar vi till vid Ovanåkers hembygdsgård Mårtes som ligger mitt i Edsbyn. Vi parkerar bilen en bit bort och promenerar runt i en grönskande park bland fäbodar och gärdsgårdar innan vi kommer fram till den stora gården. Vi har tur eftersom det pågår en guidad tur och har möjlighet att komma in på gården för att titta närmare på de vackra målningarna som pryder väggarna.

Mårtes är en av landets största hembygdsgårdar med vackra brokvistar och många unika väggmålningar. Sammanlagt består 28 byggnader varav de äldsta är från 1600 – talet.

Mäkta imponerade blir vi av Mårtes gård som är så vacker och det är en fröjd att gå runt och beundra alla fina möbler som finns på gården. Och för att inte tala om de mest fantastisk målningar som finns på väggarna och i taken i de olika rummen.

Namnet Mårtes fick gården av den magnifika mangårdsbyggnaden som flyttades hit 1921 från gården Mårtes som låg på andra sidan vägen, nuvarande Hembygdsgatan. Mest känd är gården för det barockliknande 1700 – tals måleriet i herrstugan av hälsingemålaren Jonas Herman.

Vi kör vidare till nästa ort och vi bestämmer oss för att även titta lite närmare på Ol Anders gård i Alfta. Det är bara en kort sträcka att köra. Vi ser på kartan att även Hälsingegården Löka ligger i Alfta men vi är lite osäkra på om den är öppen. Däremot ser vi att Ol Anders Hälsingegård är öppen och det är även gratis att besöka gården.

Välkommen in hos Ol – Anders Hälsingegård

Gårdens ursprung kan spåras tillbaka ända till år 1575. Namnet härleds till bonden Olof Andersson som var född på 1640 – talet. Ol – Anders låg ursprungligen mellan Alfta kyrka och Åsabäcken, söder om landsvägen. Där fanns det från början åtta gårdar som var tätt byggda bredvid kyrkan.

1562 brann alla gårdarna ner efter ett blixtnedslag i kyrktornet. I slutet av 1700 – talet utbröt ännu en stor brand och alla gårdarna förstördes utom två. På Ol – Anders var det tio byggnader som förstördes och då beslöt familjen att bygga upp gården en bit från bebyggelsen och flyttade till Östra Kyrkbyn där gården står idag.

Mellan åren 1795 – 1878 föddes det totalt 14 barn på gården. Gården fanns i samma släkt i 400 år fram tills 1953 då släktledet bröts.

Fest på Hälsingegårdar

De vackra Hälsingegårdarna var byggda för fest och den största festen av dem alla var bröllopet. Det var viktigt att visa sin status och ställning och då sparades det inte på något. Bröllopen pågick gärna en vecka under stor pompa och ståt.

Mellankammaren

Vi lämnar matsalen och kommer in i mellankammaren där finfolket övernattade vid festliga tillfällen. Rummet användes även till att klä bruden  inför bröllopet och vid dödsfall stod gårdsfolket lik i rummet i väntan på begravning.

Tapeten i rummet är varsamt renoverat och att dekorera rum med tapeter på mitten av 1800 – talet var mer exklusivt än att dekorera med målningar. Det visade att gården var välbärgad.

Vackra entréer

Att snickra och dekorera farstukvistar eller brokvistar vackert och fantasifullt blev en helt egen folkkonst i Hälsingland. Alla socknar i har sin egen speciella detaljer. Många av brokvistarna är ofta ståtliga, färggranna och dekorerade med inspiration av stilen Empir även kallad kejsarstilen.

Ett litet utomhusbesök vid Bortom Åa gammelgård

När vi kör förbi den lilla orten Fågelsjö för en liten lunch vet vi faktiskt inte om att det ligger en Hälsingegård som finns med på världsarvslistan här. Det ser vi först när vi parkerar bilen vid skylten.

Tyvärr hinner vi inte vänta en hel timme för en guidad visning men vi kan titta in i det lilla museet där man kan titta närmare på livet på gammelgården.  Vi hinner också titta in på Café Amerikahuset.

2 svar på ”Hälsingegårdar och Stora Hälsingegårdars väg

 • Monika

  Vackra gårdar och som vanligt fantastiska och inspirerande bilder..
  Nu har vi bara besökt Stene Gård i Järvsö, men det kan nog bli fler.
  Ha det gott och hälsa Thomas.

  Svar
  • Tack så mycket! Det är verkligen så intressant att se Hälsingegårdarna och det finns fler att besöka. I Järvsö har vi ännu inte hunnit stannat till vid men det måste vi göra när tid ges. Hela landskapet Hälsingland har många fina platser.
   Ha det så bra!
   Många hälsningar
   Christina

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 5 =