Årets sista dag – Färnebofjärdens Nationalpark

2019 och årets sista dag, vädret ser ut att bli underbart trots att det är den 31 december. Ingen resa är bokad över julledigheten men man kan alltid göra en liten resa inte så långt hemifrån. Ett av de mysigaste ställen vi vet för en liten, liten roadtrip är Färnebofjärdens Nationalpark, hit tar vi oss på bara dryga timmen och som passar alldeles utmärkt att göra i strålande sol.

Färnebofjärden är en nationalpark vid Dalälven, söder om Österfärnebo och Gysinge på gränsen mellan Uppland och Gästrikland. En del av parken ligger i Dalarna och Västmanland. De fyra landskapen möts på den lilla ön Tjuvholmen.

Nationalparkens totala yta är på ca 101 kvadratkilometer. Miljön vid Nedre Dalälven är verkligen speciell med fina sandstränder, älvängar, översvämningsmarker och gammelskogar. Det finns mer än 200 öar och skär och nationalparken är idealisk för den fågelintresserade med sitt rika fågelliv med över 100 regelbundet häckande arter.

“Huvudingången”, eller nationalparkens besökscentrum Naturum ligger i det gamla stallet i Gysinge Bruk. Här finns mer information om Färnebofjärdens flora och fauna samt för de miljöer man möter ute i Nationalparken.

När vi besöker Färnebofjärden gör vi endast några timmars promenad vid den delen som tillhör Uppsala län, strax utanför den lilla orten Tärnsjö. Omgivningen är vacker under alla årstider, men självklart känns det extra mäktigt att rå de vackra stränderna helt själva när sommargästerna lämnat sedan länge. Nåväl det finns en vintercamping – Östa som ligger perfekt för att utnyttja stränderna här runt omkring. Även några sommarstugeområden finns i nationalparken och för ganska länge sedan letade vi själva efter ett sommarställe i trakten men besinnade oss och började resa utomlands istället.

Härligt att äta medhavd lunch och dricka några koppar kaffe.

Som alltid avslutar vi vår härliga dag i Färnebofjärden med en tur till Sala som bara ligger knappa fyra mil nordväst om Tärnsjö. Tyvärr mörknar det snabbt men just Nyårsafton 2019 blev en strålande vacker dag och kändes ljusare än på länge.

Vi ser fram emot ett nytt härligt resesår 2020 där det planeras för fullt inför kommande resor.

Årets första dag bjöd på fantastisk solnedgång.

One thought on “Årets sista dag – Färnebofjärdens Nationalpark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem + tjugo =