Reseåret 2019 – Ett fint år med många härliga resor

2019 – Ett fantastiskt resår men som dock startade tråkigt när vår fina nästan fjortonåriga goldenretriver Filippa strax in på det nya året gick bort. Stort tack till våra barn som tagit så väl hand om henne under årens lopp när vi rest runt ute i världen.

Årssammanfattning reseåret – 2019

Vintern 2019 – Oman

Under vintern letade jag resor till varmare breddgrader, länge hade jag gått och tänkt på Oman som jag till sist bokade för en veckas semester under sportlovet. Egentligen var det nog Muscat, landets huvudstad i de nordligare delen av landet jag helst ville resa till, men efter en tids fundering om vad som egentligen passar oss bäst när vintern känns som jobbigast så föll valet på en bad och solresa. Därför bokade jag till sist Salalah i södra Oman, här hade vi perfekt väder för en badsemester men även för spännande utflykter med övernattning i den stora sandöknen.

Vi bodde underbart vid havet, hade vi haft några fler dagar än endast en vecka hade jag gärna tagit flyget upp till Muscat eller åkt hem via huvudstaden. Alltid kan man ändra på något men vi var ändå riktigt nöjda med härliga Salalah och kan nog tänka oss en resa tillbaka.

Våren 2019 – Roadtrip i Spanien

Påsklov och äntligen en ny resa. Vi köpte flygbiljetter till Barcelona och gjorde en härlig roadtrip utmed den spanska kusten ända ned till Almuñécar strax norr om Malaga och sedan snabbt tillbaka till Barcelona.

Vi besökte härliga Sitges där vi strosade runt i gränder, promenerade på strandpromenaden och åt god mat innan vi fortsatte mot Benidorm. Vi gjorde ett litet stopp för att se om jag kände igen mig efter mitt besök där för över fyrtio år sedan, då på sjuttiotalet var Benidorm det häftigaste resmålet man kunde tänka sig. Idag är jag inte lika överförtjust i Benidorm men ändå så roligt att komma tillbaka för en övernattning. Bäst på vår bilresa i Spanien var den mysiga badorten Almuñécar där vi hade två härliga dagar innan det var dags att vända tillbaka mot Barcelona igen.

Vi gillar Spanien och förstår alla de svenska som köper något eget här nere. Jag skulle också vilja ha en egen bostad i Spanien eller kanske någon annanstans i södra Europa. Tyvärr blir nog tiden då alldeles för knapp att hinna se resten av världen, man måste rimligtvis stanna mer än ett par dagar om man köper något eget, men kanske långtidshyra en lägenhet senare i livet eller varför inte skaffa husbil? Men de går ju så sakta, inte riktigt vår grej det heller!

Sommaren 2019
Singapore och  Australien

Årets stora resa gick till Australien och att hålla sin egen resebyrå kan ibland vara både svårt och jobbigt. Det gäller att hitta vettiga flygtider till hyfsat pris och göra en bra planering för att hinna se så mycket som möjligt av både Singapore och Australien.

I mitt bilresande är jag ofta en tidsoptimist, läser gärna bara av antalet mil vi ska köra per dag och mindre hur mycket vi egentligen kommer att orka, sedan lägger jag till ännu fler mil än vad jag borde. Som tur var hann jag stilla mig något inför vårt första besök i Australien, när jag i sista stund beslöt mig för att göra en “fly & drive- resa” istället för att bila alldeles för många mil.

Midsommarafton 2019 flög vi till resans första destination – Singapore. Jag som inte är någon storstadsmänniska föll pladask för denna så fantastiska storstad. Inte minst vårt boende på Marina Bay Sands gjorde Singapore till något alldeles extra.

Efter ett par dygn i Singapore flög vi vidare till Brisbane i Australien. Det blev en fantastisk resa med både flyg och bil på den australiska sydöstkusten och besök i storstäderna Melbourne och Sydney. Det blev även ett par dagars vila upp i nordöstra och tropiska delarna av Australien när vi stannade utmed kusten i norra Cairns. Vi åkte ut på Stora Barriärrevet och bodde på paradisön Fitzroy Island innan vi bilade ned utmed ostkusten och tillbaka till Brisbane. Vi avslutade denna riktigt fina resa med ytterligare två dygn i Singapore.

Mälaren runt

När sommaren började lida mot sitt slut gjorde vi en trevlig biltur – Mälaren runt, den har vi ännu inte hunnit avslutat. Jodå vi är absolut hemma igen men det finns så mycket mer att uppleva runt Mälaren att en helg eller två inte räckte till för att göra resereportaget riktigt slutfört. Ju mer vi stannade i alla trevliga Mälarstäder desto mer förstod vi det finns att se. Alltid något att se fram emot så nära hemmaplan.

Hösten 2019
Höga Kusten

Under hösten har vi tagit varje möjlighet till att även resa på helgerna. Under den tidiga delen av hösten gjorde vi en härlig roadtrip upp till Höga Kusten, så otroligt vackert, mitt främsta minne från denna helg var naturligtvis när vi besteg självaste Skuleberget, imponerande, eller hur? Både Sundsvall och Örnsköldsvik visade sig vara trevliga städer som helt klart är värda flera besök av oss.

Jönköping

Ett par veckor senare var vi sugna att köra söderut och som alltid längtar jag tillbaka till våra gamla hemtrakter runt Helsingborg. Tyvärr hinns inte allt med på en och samma helg, på nedresan stannade vi för första gången i Jönköping, men är det verkligen sant? Har vi verkligen aldrig varit i Jönköping? Nej faktiskt inte, mycket pinsamt med tanke på att vi säkert gjort ett par hundra resor via Huskvarna och Jönköping utmed E4. Jönköping som ligger så vackert vid Vättern är en jättemysig stad som förtjänar ett återbesök, gärna då i solsken.

Kullen och Mölle

Det är alltid härligt att besöka Kullen vid Kullabergs naturreservat. Vyerna är magiska och här var vi ofta när vi bodde i Helsingborg. Det finns fina vandringsleder om man vill vandra eller att bara åka hit för utsikten är inte illa det heller. Ibland har vi stannat till på den lilla mysiga restaurangen Ransvik Havsveranda som har ett läge i världsklass.

För att ta sig till Kullen bilvägen passerar man den pittoreska lilla fiskebyn Mölle med sina små söta hus som ligger vackert utmed Öresund. Hotel Kullaberg vakar högt över samhället med bästa utsikt över både Sverige och Danmark.

Polen

Konstigt att vi inte har varit i Polen tidigare, ännu mer konstigt är att vi inte heller hade testat Polenfärjan som är ett smidigt sätt för oss stockholmare att komma ned i Europa med ganska få mil med den egna bilen. Nu har vi äntligen testat både Polferries och besökt Polen som vi blev mycket förtjusta i, vi kommer gärna tillbaka till detta prisvärda och trevliga land. Gdansk är en supermysig stad och vi skulle gärna ha fortsatt att bila söderut i Polen om vi haft mer tid.

Malmö

Att stanna i Malmö  är något av det bästa jag vet. Tyvärr blir det bara någon gång per år som vi har haft möjlighet att besöka en av Sveriges bästa städer. Malmö har allt för att göra mig nöjd som besökare, en helg, en vecka eller till och med för att bo här. I år blev det bara en enda övernattning i Malmö när vi återvände från vår långweekend i Polen.

One thought on “Reseåret 2019 – Ett fint år med många härliga resor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 4 =