Vår i Skåne

“Slussa” med bil

Äntligen några dagars extraledighet och vi tog en liten bilsemester ner till Skåne. Då jag länge velat färdas på Göta Kanal men ännu inte haft möjlighet, så vek vi av från E4 strax efter Linköping för att istället bila utmed Göta Kanal. Denna fantastiska Kristihimmelfärdsdag var som gjord för att se slussarna vid bland annat Berg, Borensberg och även Motala.

Vid Borensberg kom solen och det blev över tjugo plusgrader. Dags för lite medhavd matsäck.

Borensberg & Borenshult

Vid Borensberg kom solen och det blev över tjugo plusgrader. Dags för lite medhavd matsäck. Helt fantastiskt att se dessa slussar men ännu roligare hade det förstås varit att se de gamla fina Göta Kanalbåtarna och kanske även få åka med någon av dessa fina gamla båtar.

Mot Vadstena

Vår resa gick vidare från Motala mot Vadstena.  Många gånger har vi kört E4:an och bara sett skylten Vadstena. Vi hade aldrig kört in i den så otroligt vackra staden, men nu var det dags och vi blev inte besvikna.

 

Vi bokat in oss på Hotell Horisont, strax söder om färjeterminalen.

God mat på Mollbergs

Äntligen blev det dags för middag och maken som ofta är i Skåne rekommenderade Mollbergs. Och javisst här serverades helt underbara musslor i en helt perfekt sås, denna riktigt mumsiga måltid kan jag leva länge på. Efter den goda middagen tog vi oss en liten fin promenad och njöt av försommar.

Magnolia i blomning.

 

 Vackra Helsingborg i kvällssol

Förmiddag i Rydebäck

Strax före klockan nio på fredagmorgonen körde vi söderut. Ett måste är att alltid besöka vår fina favoritstrand Rydebäck strax söder om Helsingborg. Sedan ett par år tillbaka finns en mycket fin brygga att ta sitt bad ifrån och faktiskt träffade vi på ett äldre par som redan startat badsäsongen, usch vad det verkade vara kallt, inget för mig.

Skanör & Falsterbo

Efter detta korta stopp var vi lite sugna på att se en annan fin badort där vi ofta badade när vi bodde i Malmö (för miljoner år sedan), nämligen Skanör och även Falsterbo. Det var med andra ord så länge sedan vi var där, men kul att återse mysiga Skanör, där sanden är så mjuk och vit att man nästan tror att man befinner sig på exotiskt strand om det inte varit för kylan.

Inget badläge i Skanör, så vi drog norrut mot Malmö istället.

 I Malmö var det fullt av liv och rörelse och klart det märktes att det snart är Euro Song Contest.

Malmö

I Malmö var det lunchdags och därefter blev det lite sightseeing från Stortorget, Lilla torget och shoppingstråket på gågatan mot Gustav adolf torg och vidare mot Triangeln. Efter storstaden kändes det skönt att åka ut till den skånska bokskogen och Torups Slott, som ligger en dryg mil sydost om Malmö.

 Lite fikasugna blev vi och vi passade på att njuta av kaffe med tillbehör på Torups slottscafé.

Efter lite extra kalorier var det absolut dags för promenad runt slottet. 

Just denna helg var det så magsikt vackert, hela naturen fullkomligt exploderade av skir grönska. Det var mer än magiskt att få återse vackra Torup och det hade förstås varit roligt att även gå på visning inne på slottet. Vi har faktiskt varit där en gång i början av 80-talet och jag minns att slottet verkligen var riktigt  fint även inomhus.

 Vi tackade för oss och kom på att vi hade missat en del  i Malmö som vi vill återse innan det var dags att återvända Helsingborg.

Vi hade ju missat gamla fina Pildammsparken som vi tillbringat så mycket tid i, under våra studieår i Malmö.

Kväll i Helsingborg

Tillbaka till Helsingborg var det bara att svida om och dra ut på stan och leta middag. Det blev kött ikväll men inte riktigt så gott som de där musslorna vi åt på Mollberg. Efter middag är det alltid promenaddags och det är ju extra skönt att bo centralt, så att man når allt utan att behöva plocka ut bilen igen. På vår lilla promenad hittade vi denna trevliga butik, Zoegas Kaffe. Lite festligt att vi en stund senare, när vi var på väg hemåt, sprang på Carlos Zoegas gravplats. Två nätter rusade iväg och det var verkligen härligt att komma ner till Skåne dessa sköna majdagar. Om bara några dagar så kommer förmodligen Rhododendron blomma för fullt. 

En annorlunda hemresa

Lördagmorgon var det dags att bege sig hem till Stockholm igen, men vi hade inte så bråttom. Vi tog en omväg på dryga 17 mil och körde via Kristianstad, Sölvesborg, Karlshamn och vi kikade lite extra på Karlskrona. Det är alltid trevligt att upptäcka nya städer och Karlskrona verkade vara en mycket fin stad, vi skulle absolut vilja stanna här och se lite mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + arton =