Roadtrip i norra Roslagen – Gimo och Östhammar, okända orter inte långt hemifrån

Sommaren börjar lida mot sitt slut och vi vill inte riktigt avsluta resan runt Sverige utan att ha besökt några riktiga pärlor runt Upplandskusten. En söndag i slutet av augusti tar vi bilen och kör lite norrut i Uppland. Vi  lämnar Vallentuna, Upplands Väsby och ser Arlanda i backspegeln innan vi kör vidare mot Uppsala. Målet för dagen är norra Roslagskusten och strax öster om Uppsala tar vi av mot Gimo och Östhammar.

Gimo

Efter ett par mils bilkörning kommer vi fram till Gimo. Vid första anblicken ser inte Gimo så märkvärdigt ut, men så ser vi en skylt där det står Gimo Bruk och Gimo Herrgård samt badplats. Eftersom det är hög tid att sträcka på benen och att vi faktiskt blir lite nyfikna kör vi förstås dit.

Vi blir riktigt imponerade av den fina herrgården och tar en liten promenad runt den lilla bruksorten och den parkliknande trädgården.

Gimo bruk och herrgård ligger vackert vid Gimo sjön.

Gimo Herrgård

Vi parkerar bilen utanför herrgården och går genom den grönskande trädgården på både fram- och baksidan. Gimo Herrgård är idag hotell med spa och restaurang, vilket betyder att vi kan smita in och titta lite, åtminstone i entrén och receptionen. Den vitputsade herrgården i sten är från 1700 – talet. Huvudbyggnaden uppfördes 1760 och är i två våningar med två sammanbyggda flyglar. De finns även ett par mindre hus på slottsgården där vissa av rummen ligger.

Herrgården verkar trevlig och här skulle vi absolut kunna övernatta. Nu har kanske inte Gimo så mycket att erbjuda när man har väl har tittat runt i den vackra naturen och varit runt bruket, men som ett stopp för att äta lite god mat och sova i över en natt hade nog inte varit så dumt.

Gimo Bruk – Lite historia

Bruket anlades redan 1615 som järnbruk och som kom att utarrenderades till holländarna Willem de Besche och Louise De Geer 1625 – 1627. 1643 köpte Louise de Geer bruket och verksamheten expanderade snabbt. 1649 anlades den nedre hammaren och vid invigningen kom elden lös och halva Gimo brann ner. 1651 återuppbyggdes hammaren och 1666 anlades ännu en hammare på den plats där smedjan stod kvar ännu på 1960 – talet.

Efter att bruket funnits i släkten De Geer fram till 1756 såldes det till Jennings & Finlay, men när firman upplöstes tillföll bruket Finlay. Gimo Bruk såldes 1762 vidare till direktören vid Ostindiska kompaniet och Jernkontoret. Under 1800-talet ägdes Gimo av släkten Reuterskiöld och nu fick järnhanteringen mindre betydelse medan jordbruk och sågverksrörelsen expanderade. 1894 bildades Gimo bruks AB och 1916 Gimo – Österby bruks AB. Stångjärnssmidet flyttade till Österby och Gimo blev huvudort för sågverksdriften. När masugnen släcktes 1936 övertog Korsnäs AB bruket, i dag är Sandviken Coromant största industri i orten.

Öfre hammaren

Här lades grunden till Gimo Bruk redan 1616 av kronofogden Hans Sigvardsson. 1795 uppfördes här en hammarsmedja av bergsrådet Jean Le Febure – Lilienberg. Smedjan utvidgades år 1887 av kammarherre Carl Leonard Reuterskiöld. När driften upphörde 14 juli 1917 fanns två ånghammare, en hopslagningshammare, och en skafthammare som drevs med vatten samt två räckhärdar och fyra smälthärdar.

På Knutmassomuséet ställs karnevalsmasker i jätteformat ut efter att de använts av bygdens invånare vid firandet av tjugondedag Knut. Detta är en gammal tradition som går ut på att klä ut sig och gyckla genom bruksgatan.

Östhammar

Efter ett litet stopp i Gimos brukssamhälle kör vi vidare mot Östhammar som ligger alldeles vid havet. Vi har inga direkta förväntningar på Östhammar mer än att vi är lite nyfikna på vad som kan finnas i denna kustnära ort, därför blir vi lite förvånade över hur mysigt och fint det är i den charmiga lilla stadskärnan med sina pittoreska kvarter med trånga små gator och lummiga trädgårdar.

Lite historia

Östhammar fick stadsprivilegier redan 1368 och hette då Hamar. Landhöjningen vållade stora problem under 1400 – talet därför flyttades staden till Öregrund, men kom så småningom tillbaka till sin ursprungliga plats igen. Under 1800 – talet blomstrade Östhammar som bad- och semesterort.

I Östhammar spelades även författaren och regissören Lars Molins film Badjävlar från 1971 in. Filmen blev uppmärksammad för sin dräpande satiriska beskrivning av hur bofasta invånare och sommargäster hämningslöst råkar i luven på varandra. Filmen fick ligga i karantän innan den kunde sändas.

På det pittoreska rådhustorget ligger några butiker, restauranger och caféer. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × två =