Det handlar om minuter – Sol i december

Regnet öser ner och vi misströstar. Ännu en dag med regn, moln och mörker trots att det har utlovats sol under dagen. Men plötsligt så slutar det att regna och sakta men säker skingrar molnen sig. Vi sitter i bilen efter ett tidigt födelsedagsfirande ute i Gustavsberg när vi ser hur det blir allt ljusare. Ögonen som i veckor vant sig vid ett liv i ständigt mörker får sakta men säkert vänja sig vid lite ljus.

Det blir flera gnuggningar i ögonen innan vi klarar av att ta emot det fantastiska ljuset. Tänkt att något så självklart kan vara så magiskt. Efter mer än tre veckor kommer solen tillbaka, så himla härligt.

Slottsparken vid solnedgång

Istället för att köra av österut på E4 mot Vallentuna fortsätter vi någon mil norrut mot favoritplatsen Rosenbergs slottspark. Oavsett årstid är parken härlig för både kortare och längre promenader. Det finns promenadslingor för alla smaker och behov. Ett måste är förstås att ha bil eller åtminstone cykel om man tar sig med tåg från Rosenbergs pendeltågsstation. Från stationen är det nästan 3 kilometer till Rosenbergs slott på en ganska tråkig promenadväg, klart att cykel då vore att föredra för denna transportsträcka. Kanske är det svårt att medföra cykel på pendeltåg, tror inte att det är möjligt faktiskt, så bil är nog det bästa alternativet för att besöka vår favoritpark.

Slottsparken vid soluppgång

Det är julaftonsmorgon, nja kanske förmiddag då. Eftersom det inte finns ett bättre sätt att starta den stundande och långa julhelgen, trotsar vi morgontröttheten och hoppar in i bilen och kör de dryga två milen ut till Rosenbergs slottspark. Morgonmolnen börjar lätta och vi börjar ana att solen tänker kommer fram idag.

Vi är för årstiden ganska tidigt ute, ännu har solen inte orkar upp över trädtopparna. Vi startar vår promenad genom den djupa skogen för att möta solens uppgående vid precis rätt ögonblick när vi passerar en av promenadens vackraste platser, vid Mälarens strandremsa.

Nu kan julaftonen starta. Vi får en stärkande promenad i sagolikt vackert landskap, innan, klappar, mat och dryck ska brukas i mer än hälsosamma mängder. Vi är verkligen lyckligt lottade som har våra så många och vackra naturområden inpå knuten och som ger oss balans både i vardagen och till storhelger.

Soluppgång vid Mälarens skogsstigar i december.

Bokskogens nakna trädstammar stoltserar praktfullt oavsett årstid, kanske är de som allra vackrast i decemberljusets enkelhet.

God Jul & Gott Nytt År!

2 thoughts on “Det handlar om minuter – Sol i december

 • december 29, 2020 kl. 4:27 e m
  Permalänk

  Gott Slut och Gott Nytt 2021!
  Rosersbergs slott och park gillar vi skarpt, även caféet är godkänt. Vi upptäcker något nytt varje gång, det gäller bara att ha ögonen med sig.
  Det har ni också, så vackra foton!
  / H&M

  Svar
  • december 31, 2020 kl. 7:36 e m
   Permalänk

   Stort tack och hoppas att 2021 blir ett riktigt bra år!
   Många hälsningar Christina

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju + nio =