Den mysiga fiskebyn Råå med närhet till den ljuvliga stranden vid Rydebäck i Helsingborg

Egentligen behöver man inte lämna Helsingborg för att njuta av strand och hav eller promenera utmed kajen. I Helsingborg finns ju allt men ibland vill vi ha lite variation och när vi besöker Skåne brukar vi nästan alltid åka ut till den gamla fiskebyn Råå med sin långa och dramatiska historia.

Råå

Alldeles vid havet, bara några kilometer söder om de centrala delarna Helsingborg ligger den pittoreska fiskebyn Råå. Den lilla fiskebyn är präglat av närheten till havet, och även byns våldsamma historia. Skåne och Råå var danskt ända fram till 1658. Danskarna ville dock ha tillbaka sitt Skåne, och satte 1676 in dryga 300 fartyg och hela 15 000 danska soldater in mot Råå för att återta Skåne. Svenskarna svarade med att bland annat bränna ner stora delar av Råå vilket skulle försvåra danskarnas intåg.

Råå förblev svenskt, men danskarna hade svårt att ge sig och gjorde ytterligare några försök med det sista 1709. När Magnus Stenbock 1710 lyckades vinna slaget om Helsingborg och mota bort danskarna över sundet en sista gång. Karl den XII gav order om att befästa Råå och då byggdes Råå vallar upp som ett skydd mot främmande makt. Idag ligger vallarna som en mindre mur längs Råå strandremsa.

I slutet på 1800-talet och i början på 1900-talet var Råå Sveriges största fiskeläge. Det sägs att båtarna inte enbart kom in med fisk under långa tider var smuggling av öl och sprit varit en minst lika stor inkomstkälla som fisket.

Idag är Råå med sin trevliga hamn, fiskebodar, kulturhistoriska hus på kullerstensgator och sin strandremsa ett mycket trevligt utflyktsmål.

Bebyggelsen på Råå är en charmig blandning av gammalt och nytt. Att strosa runt ibland de pittoreska husen är både mysigt och uppfriskande. Vinden från havet kan vara ljummen men ibland riktigt kall, vid husen är det oftast lä, men vintrarna kan vara rejält blåsiga och ganska jobbiga.

När vi bodde i Helsingborg besökte vi alltid Råå julmarknad, idag känns det långt till jul men snart är vi där.

Kullerstensgator pryder gatorna i Råå.

Råå Museum

Ett sjöfartsmuseum finns även i Råå. Museet öppnade redan 1937 och flyttade in i byggnaden vid Råå 1980. Sjöfartsmuseet berättar om fiskarnas och sjömännens historia, finns vid Museiplanen på Råå. Jag har aldrig varit inne på museet och när vi är här denna kyliga sommardag hade klockan inte hunnit bli 11.00 då de flesta museum öppnar. Konstiga tider, då har ju halva dagen gått.

Matställen på Råå Hamn

Piren är en ny restaurang sedan sist vi var här. Det finns en blandad meny med mycket fin utsikt mitt på piren vid hamninloppet. Det finns flera ställen för en matbit, som Kajplats 1 (gamla Råå Wärdshus). Inget är dock öppet denna förmiddag. Nej man får inte vara för tidigt ute.

Promenad på Piren, perfekt för att känna sundets salta stänk.

Stranden ligger nära på Råå. När barnen var små åkte vi hit lite då och då, som omväxling från min favoritstrand som ligger i Rydebäck.

I Skåne är blommorna alltid lite vackrare och rabatterna är ordentligt rensade från ogräs. Något att ta efter hemma i den egna trädgården.

Rydebäck – Min favoritstrand i Sverige

Underbara, härliga och bästa Rydebäck gjorde min sommar, min och mina barns bästa dagar under flera år  som Helsingborgsbor. Visst kunde vi åka ner till stadstranden i centrum eller strax norr om Helsingborg, vid Pålsjöbad, Laröd eller Hittarp men inget gick upp mot den härligt, vita och mjuka stranden i Rydebäck.

När vi var Helsingborgsbor på 80- och tidigt 90 – tal, (verkligen längesen), var Rydebäckstranden vår Mallorcaplaya. När alla våra vänner och släktingar uppe i Stockholm pratade om Mallis och charter, hade vi underbara dagar ute på Rydebäck. Ja så var det då, nu är det förstås annorlunda, nu måste jag erkänna att det nog räcker att stanna här någon timme, för helt klart börjar jag längta allt mer ut i världen.

Den fina bryggan fanns inte  här i Rydebäck när vi bodde i Helsingborg, men den är verkligen ett tillskott till en av Sveriges bästa stränder. Kanske är jag nog lite sugen på att flytta tillbaka ibland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 2 =