Sveriges 290 kommunerVästerbotten

Skellefteå – Staden som överraskar

Sent på eftermiddagen rullar vi in i Skellefteå. En stad jag hört talas om en hel del under senaste året, men aldrig besökt. Nu passar en övernattning bra att göra här. Vi bokar in oss på det mycket trevliga hotellet Victoria mitt på torget i centrala Skellefteå. Härifrån har vi möjlighet att uppleva Skellefteå på kort tid.

Utsikten från sjätte våningen är inte alls så dum. 

Lite historia

Skellefteå är beläget vid Skellefteälven i Västerbottens län och landskap. Man har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan under stenåldern levde människor i området, något som arkeologiska fynd vittnar om.

Det strategiska läget vid älven gjorde platsen till en naturlig samlingspunkt för både jakt, fiske och handel. Under medeltiden började kristendomen få fäste, och Skellefteå landsförsamling bildades. En viktig symbol för denna tid är Skellefteå landskyrka, vars historia går tillbaka till 1500-talet. Den står kvar än idag som ett kulturellt och historiskt landmärke.

Kyrkans ursprung sträcker sig tillbaka till 1330-talet och var då i trä, men dagens byggnad är den fjärde i ordningen. Den nuvarande sten- och träkonstruktionen är ombyggd i nyklassicistisk stil. Den invigdes omkring år 1800, med delar av den tidigare stenkyrkan från 1507 bevarade i sakristia och murar.

Skellefteås moderna utveckling tog fart under 1800-talet när industrialiseringen nådde norra Sverige. Skogsbruket blomstrade, och älven användes för att transportera timmer från inlandet till kusten. Det lade grunden för en växande träindustri.

Ett avgörande skede kom 1921 när Skellefteå fick stadsrättigheter. Bara några år senare, på 1920-talet, hittades guld i området, vilket ledde till att Boliden-gruvan öppnade, en händelse som förändrade stadens framtid och gjorde Skellefteå till ett centrum för gruv- och metallindustri.

Under 1900-talets andra hälft fortsatte staden att växa och utvecklas. Samtidigt som industrin dominerade, gjorde sig Skellefteå också ett namn inom idrottens värld, framför allt genom hockeylaget Skellefteå AIK, som blivit en stark symbol för staden.

Under senare år har etableringen och nedläggningen av Northvolts batterifabrik satt Skellefteå på kartan både nationellt och internationellt.

Vårt besök i Skellefteå

De första dagarna av vår resa i norra Sverige är ur vädersynpunkt inget vidare. Det regnar mestadels men i Skellefteå håller regnet upp under ett par timmar, men däremot är det kallt. Känns mer som en höstmånad än juni månad. Vi bor perfekt mitt i Skellefteå centrum och efter middag på traktens förmodligen sämsta restaurang, åtminstone vad det gäller service, tar vi oss ut på stan.

Sara Kulturhus
Ett av Europas högsta trähus, med en höjd på 75 meter är ett riktigt landmärke i centrala Skellefteå. Sara Kulturhus rymmer bland annat Västerbottenteatern, Skellefteå konsthall, bibliotek, hotell och flera restauranger. Huset är döpt efter författaren Sara Lidman och symboliserar stadens starka satsning på hållbar arkitektur och kultur. Men kanske är det The Wood Hotel by Elite som profilerar sig sig mest och bäst när vi spanar ut över torget från vårt betydligt mindre, men mycket trevliga ”Hotel Victoria”.

 

Kommunhus är stadshuset

Skellefteå centrum är inte så stort och bara ett par fotsteg från hotellet där vi bor ligger stadshuset. I stadshuset har kommunen sin administration och besökscenter för Skellefteås invånare som är 78 150 invånare. Dessa siffror borde efter Northvolts nedläggning säkert bli lägre så småningom.

Stadsparken är en grön oas mellan torget och älven.

Det behövs inte många steg förrän vi hamnar utmed Skellefteälven. Här får jag en stark känsla tillbaka till Umeå där vi vistades för bara ett dygn sedan. Igenkänningen är slående. Umeälv och Skellefteälven påminner starkt om varandra. Liksom i Umeå slingrar sig älven genom stan och binder ihop det moderna med de äldre delarna av stan. Kanske har Umeå en mer bebyggd älvstrand. Här i Skellefteå är det lite lugnare men ändå med moderna inslag precis som i Umeå.

Mycket trevlig älvpromenad mitt i stan.

Här och där finns plats för härligt älvhäng.

Älvpromenaden

En av sevärdheterna i Skellefteå är älvpromenaden, en promenadslinga som sträcker sig cirka nästan 10 km längs Skellefteälven, från Älvsbackabron i öster till Lejonströmsbron i väster. Slingan följer älvstranden på båda sidor med olika sevärdheter längs vägen.

Följande morgon blir vi rekommenderade att följa promenaden mot Nordanå och så vidare mot Bonnstan.

Nordanå
Ganska snart når vi ett av stadens populära kulturella hjärtan, Nordanå. Här finns museum, konsthall, teaterscen, kafé och vackra promenadområden vid älven. Perfekt för familjer eller kulturintresserade eller bara sådana som vi, som strosar runt i området för att lära känna Skellefteå lite bättre.

Skellefteå museum

Vi springer förbi Skellefteå museum men det har ännu inte öppnat. Här erbjuds en rik blandning av kulturhistoriska upplevelser, från historievandring över 10 000 år till hantverks- och byggnadskunskap. Utomhus finns smakprov från 1700-talet och olika evenemang året om. Perfekt för den historieintresserade, familjer eller nyfikna på lokal byggnadstradition och kultur.

Skellefteå kyrkstad – Bonnstan

Vi fortsätter längs älven och kommer så småningom fram till Skellefteå kyrkstad eller ”Bonnstan” som den kallas för, i dagligt tal. Namnet kom till för att skilja kyrkstaden från ”Borgarstaden” Skellefteå som grundades 1845. Bonnstan är en av landets bäst bevarade kyrkstäder och har behållit mycket av sin karaktär från 1800 – talet.

Här finns idag 114 hus med 376 kammare på området, samt tre stallar. De enskilda kamrarna är fortfarande i privat ägo.

Under medeltiden fanns det en kyrka väster om område och den första kyrkstaden i Skellefteå kom troligen till under 1600 – talet. Den äldsta kända anteckningen om kyrkstaden är från 1629. På 1700 – talet skriver Carl von Linné att kyrkstaden bestod av 400 hus med tillhörande bodar och stallar. De flesta brann dock ner eller revs senare.

Bonnstan i Skellefteå tycker vi är en mycket fin sevärdhet. Rader av små timrade stugor i svart, brunt och grått är välbevarade och ser precis ut som de gjorde på 1800-talet. Mellan husen går vi runt på gräsbeklädda grusvägar. Idag i lättare duggregn råder stillsamhet. Det är lite som att gå in i ett vykort från förr. Dessutom ligger det i direkt anslutning till centrum, Nordanå och älven.

På kort tid upplevde vi flera trevliga platser i Skellefteå. Givetvis finns mycket mer att uppleva men Skellefteå lyckas ändå ge det där lilla extra för att kanske få oss att återkomma vid senare tillfälle.

Läs mer om vår kommunbesök på sidan:

“Vi besöker Sveriges 290 kommuner”

Antal kommuner: 254 / 290

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + fyra =