SödermanlandSveriges 290 kommuner

Nyköping – Stor stad, i litet format

Nyköpings kommun, en kommun vi ofta har susat förbi ute på E4:an mellan Stockholm och södra Sverige. När vi tar oss bort från motorvägen och besöker Nyköping blir vi positivt överraskade. Vi får uppleva en vacker och ganska stor kommun med många intressanta sevärdheter. Kort sagt, en stor stad, men i litet format.

Vi har turen att ha dotter med familj boende en bit utanför Nyköping och som gärna vill visa oss runt på stadens bästa sevärdheter. Dessutom är det lördag i mitten av september och strålande solsken. Nyköping har nog aldrig varit vackrare eller härligare än just idag.

Nyköpings hamn

Vi träffas vid Nyköpings hamn. Här finns det utmärkta parkeringsplatser och det är bara att vandra ut mot Nyköpingsån där allt känns både nytt och mycket promenadvänligt. En strålande höstdag som denna är ett par uteserveringar fortfarande öppna. Folk sitter och njuter av en god lunch eller tar en glass vid någon av kaféerna som finns utmed hamnens promenadstråk. Sommartid är det säkert mycket populärt att strosa runt här då det erbjuds olika aktiviteter med bland annat konserter.

Promenadstråk

I området runt hamnen låg tidigare trista industribyggnader men som så många andra städer har även Nyköping satsat på restaurering av hamnområde med både restauranger och bostadshus. En och annan gammal industrilokal finns förstås kvar men har ändå fräschats upp för att möta dagens Nyköping.

Vi blir mycket förtjusta i området och även lite överraskade över den fina vy som möter oss. Dottern berättar att man kan promenera runt hamnen en bra bit ut mot inloppet från Östersjön. Här går även Hälsans stig, som är hela 6 kilometer lång och tar motionären till många av Nyköpings mest intressanta platser.

Mycket trevlig promenadslinga går utmed Nyköpingsån och vidare mot Östersjön. 

I en ombyggd silos har man gjort härliga lägenheter utmed Nyköpingsån och hamnen. 

Apropå promenadslingor ligger även etapp 45 av Sörmlandsleden här i stan. Sörmlandsleden är en mycket lång vandringsled som består av hela 100 olika etapper.

Nyköpingshus och slott

Nyköping är en av Sveriges äldsta städer och närheten till Östersjön och Nyköpingsån har haft stor betydelse för stadens utveckling. Men kanske är det ändå borgen som redan på 1200 – talet  blev Nyköpingshus som är navet i stadens historia. På Nyköpingshus har många historiskt viktiga händelser utspelat sig. Allt från ond bråd död till konungafödslar och kungliga giftermål.

En av historiens kanske mest dramatiska händelser, “Nyköpings gästabud” hölls här år 1317. Den dåvarande kungen Magnus Ladulås tre söner skulle göra upp om makten. Julen 1317, ville den ena brodern Birger hämnas sina två bröder Erik och Valdemar och låste in dem i Nyköpingshus fängelsehåla och kastade nyckeln i Nyköpingsån. Lite oklart är, om bröderna blev mördade eller om de svalt ihjäl. Bägge dog, vilket skulle ha skett runt januari eller februari, 1318. Vintern blev nog inte särskilt roligt för de bägge bröder.

Nyckeln är en viktig symbol i Nyköpings historia. 

En annan viktig historisk händelse på Nyköpingshus var år 1396 då undertecknandet av Nyköpings recess. Det var viktigt både för Sverige och i Norden och var en förutsättning för bildandet av Kalmarunionen året efter.

Renässansslottet

Karl IX, byggde upp Nyköpingshus till ett renässansslott under 1500-talet. Mellan åren 1568-1622 var staden och Nyköpingshus centralpunkter i det hertigdöme som styrdes av Karl IX och senare hans son Karl Filip. Under denna tid var Nyköping en av Sveriges större städer och blev 1634 residensstad för Nyköpings län, sedermera Södermanlands län.

Staden drabbades av en stor brand sommaren 1665. Branden förstörde stadens träbebyggesle och de båda kyrkorna som fanns här då. Även Nyköpingshus brann ned och det innebar slutet för slottets storhetstid som kungligt hem och skådeplats för ett händelserikt slottsliv.

Det som blev kvar av Nyköpingshus användes som fängelse under en tid. Idag finns endast Kungstornet och den mäktiga muren kvar.

Delar av slottet rustades upp på 1900-talet och inrymmer numera Sörmlands museums permanenta utställningar i Kungstornet. Det är öppet för besök på söndagar under lågsäsong.

För oss finns all anledning att återkomma, det ska vara ett mycket intressant besök med olika utställningar, dessutom är det gratis. Trist att det inte var öppet när vi är här.

Det finns även en restaurangrörelse i Gästabudssalen och Drottningkällaren.

Upplevelser i centrala Nyköping

Förutom att uppleva delar av Nyköpingshus finns ett trevligt rekreationsområde runt slottet med stora grönområden i anslutning till en näckrossjö med vattenfontän. En promenadväg sträcker sig förbi området bort mot Nyköpingsån och vidare mot hamnen.

NK – villan

Strax intill ån ligger en lite speciell och vacker byggnad i nationalromantisk stil. Det är NK – villan. Varuhuset Nordiska Kompaniet i Stockholm ville öppna en egen möbelfabrik och valet föll på Nyköping. 1904 invigdes den nya fabriken på det gamla varvsområdet vid ån mitt emot Nyköpingshus. Under nära 70 år tillverkades möbler och inredningar. Nära 500 personer var anställda vid NK:s verkstäder när det gick som bäst. På 70 – talet lades verkstäderna dock ned.

Det som blev kvar är NK – villan som ritades av den berömde arkitekten Ferdinand Boberg till Konst- och industriutställningen i Norrköping 1906. Paviljongen visade NK:s exklusiva möbler som tillverkades i Nyköping. Efter NK – epoken i Nyköping skänktes villan till NK – verkstädernas arbetare. År 2006 öppnades huset för allmänheten och ägs av Nyköpings kommun, men förvaltas sedan 2009 av föreningen NK-villans vänner. Föreningen använder huset för bland annat utställningar och kafé.

Gamla bomullsspinneriet

I en gammal vacker tegelbyggnad som syns från Nyköpingsån låg AB Fors Ullspinneri som bildades 1886. Men redan hundra år tidigare hade det funnits en fabrik som tillverkade yllevävnader där både barn och vuxna arbetade. I slutet av 1800 – talet växte efterfrågan på ullprodukter och fabriken utökades med flera byggnader runt vattenfallet.

Verksamheten bedrevs mellan 1872 till 1964. I början av 1960 talet tog ett elföretag över byggnaden och bedrev verksamhet där till 1978. Idag är huset ombyggt till bostäder.

 

Storhusfallet

Vi tar oss över ån via en gammal stenbro och följer ån utmed en mycket vackert promenadstråk. Härifrån kan man följa åns virvlande vatten upp mot Storhusfallet. Ett vattenfall som är mer än fyra meter högt och har används som kraftkälla sedan medeltiden till kvarnar, stångjärnshammare och valsverk.

Storhusfallet

Storhusqvarn

Intill Storhusqvarn låg ett bruksområde med olika verkstäder. Det hade börjat med ett mässingsbruk i början av 1600 – talet som växte sig allt större under 1800 – talet. Området fick flera verkstäder som sträckte sig hela vägen ner till varvsområdet. Det fanns även en bruksherrgård och arbetarbostäder. Bruket var Nyköpings största arbetsgivare och när det gick i konkurs 1866, blev 353 personer utan arbete vilket var en tiondel av hela befolkningen i staden.

På den gamla brukstomten etablerades så småningom olika verksamheter men först trettio år senare togs metallhanteringen upp igen och man började tillverka pumpar, tändkulemotorer och jordbruksmaskiner av olika slag.

Tekniken utvecklades från ett hjul i vattnet till en mer avancerad teknik. När elektriciteten gjorde sitt intåg började en hel ny tid. Fabrikerna var inte längre beroende av att ligga intill ån utan kunde ligga lite var som helst. En lampfabrik placerades på Kungsgatan centralt i stan och där öppnade även Wedholms mejerikärlsfabrik som försåg Sverige med mjölkflaskor och andra kärl.

Kvarndriften vid Storhuskvarn började på 1400-talet och pågick till 1971 då byggnaden restaureras till ett företagshus med restaurang.

Folkkungabron

En mycket fin stenbro fångar vårt intresse när vi står och tittar över Nyköpingsån. Det är Folkungabron som byggdes 1914 för att ersätta en äldre utsliten träbro, Mejeribron, som  Folkungabron angågs vara alltför pampig och onödig för biltrafik. Bron står kvar än idag och används för både biltrafik och gångtrafikanter.

Kullerstensgator

I de gamla kvarteren i Nyköping finns det riktiga kullerstensgator av den gamla sorten. Här ligger även ett par av stadens äldre bebyggelse i charmiga kvarter.

Östra torget

Vid Alla Helgona kyrka ligger en söt liten gård som är “Prosten Pihls gård”, den har anor från 1700 – talet. Östra torget ligger i de kulturhistoriska kvarteren ganska nära Nyköpingsån. På gården finns ett litet kafé.

Även om Alla Helgona kyrka är en mindre kyrka, är den sevärd. Den brukar vara populär för mindre bröllop och dop, får vi veta av tjänstgörande präst.

Klocktornet

När vi står vid Nyköpings vattenfall och blickar upp mot skyn ser vi det fina klocktornet stoltserande på en kulle mitt i stan. Det är ett ganska nytt klocktorn visar det sig, men uppe på kullen har hela fem klocktorn varit uppförda. Det första tornet uppfördes redan 1625 men brann ner bara ett par år senare.1648 byggdes ett nytt men brann ner vid den stora stadsbranden 1665.

Tio år senare var det dags igen, ännu ett nytt torn uppfördes men brändes ner av ryska galärflottan 1719. Det fjärde klocktornet uppfördes 1725 och fick stå kvar ända till den 2 juni 2017. Då det totalförstördes i en brand, troligen orsakad av ett elfel. Den 29 september 2019 stod till sist dagens klocktorn klart och förhoppningsvis får det stå här många år till.

Tjusiga byggnader

När vi närmar oss Stora torget går vi på Nyköpings gågata som sträcker sig genom flera intressanta kvarter. Vi passerar bland annat Riksbankens tjusiga byggnad från 1901. Även Sörmlands sparbank inryms i en fin byggnad alldeles intill ån.

Sparbankshuset

Vid Stadsbron och Nyköpingsån ligger ännu en tjusig byggnad, Sparbankshuset. Huset stod färdigt 1898 och utsågs 2001 av Södermanlands Nyheters läsare till Nyköpings vackraste byggnad.

Stadsbron är fint dekorerad med blomster och bekväma bänkar för en stunds vila i solen. 

S:t Nicolai kyrka

Den mäktigaste kyrkobyggnaden är S:t Nicolai kyrka där de äldsta delarna är från 1200 – talet. Kyrkan brann flera gånger fram till 1719, då den totalförstördes. Efter branden startade ett restaureringsarbetet där kyrkan återställdes. I början av 1920 – talet genomfördes en ny restaurering genomfördes med dagens planlösning av kyrkan. Dagens kyrkan har plats för cirka 600 besökare på sina 1300 kvadratmeter.

Västra klockstapeln

Uppe på ett Borgarberget, ganska högt över Stora torget ser vi en klockstapel från 1692. Det är Nyköpings äldsta träbyggnad, den är en av de få byggnaderna i Nyköping som lyckades undkomma rysshärjningarna år 1719.

Residenset uppfördes mellan åren 1806-1810.

Stora torget

Snart kommer vi fram till hjärtat av Nyköping, Stora torget. Här ligger flera historiska byggnader. Den gula byggnaden är Nyköpings rådhus och byggdes 1723. Det ska finnas en mycket fin rådhussal med vackra målningar på väggarna. När vi besökte rådhuset kunde vi bara titta in i den lilla utställning av författarinna Maria Gripe. Rådhussalen är en populär plats för borgliga vigslar.

Residenset, den vita byggnaden som också står på Stora torget har använts som bostad åt landshövdingar och övernattningsbostad för medlemmar i den kungliga familjen. Idag har länsstyrelsen sina lokaler här.

Rådhuset

Stadshuset

Nyköpings stadshus

Man skulle kunna tro att Nyköpings kommun kunde ha nöjt sig med att ha sin administration i rådhuset. Men, nej då! Här har man slagit på stort och satsade redan 1969 på ett riktigt häftigt och modernt stadshus  i italiensk marmor med koppartak. Huset kostade hela 24 miljoner kronor att bygga.

Idag bor det 58 200 invånare i hela kommunen.

Vad tycker vi om centralorten, Nyköping?

Att vi blir mycket förtjusta i de centrala delarna av Nyköping är ingen överdrift. Nyköping visar sig från sin allra bästa sida den här fina septemberlördagen. Det är lätt att ta sig till fots i de centrala delarna och det finns mycket att uppleva i den lilla staden.

Med Nyköpingsån slingrande genom staden och det imponerande Nyköpingshus, har historien satt ett märkbart avtryck i Nyköping, in i vår tid.

Andra sevärdheter i Nyköpings kommun

Nyköping är förstås mer än ett trevligt stadscentrum. Kommunen har en härlig skärgård strax runt knuten. För bara något år sedan besökte vi naturreservatet Stendörren. En oförglömlig naturupplevelse på gångbroar vid klippor och hav som bästa sällskap.

Stendörren hittar man strax norr om Nyköping.

Vårt besök vid Stendörren

Nynäs slott

Jag gillar ju slott och finns det ett slott i kommunen vill jag gärna att vi tar oss dit. Strax norr om Stendörrens naturreservat utmed “Utflyktsvägen” ligger det gyllengula, Nynäs slott.

Slottet har anor sedan 1300 – talet då Bo Jonsson Grip var en av de första ägarna. Fram till 1500 – talet var slottet i familjen Grips ägo tills  slottet genom giftermål hamnande hos släkten Gyllenstierna.

År 1769 såldes slottet till ryttmästaren David Henrik Hildebrand. Han var en av de rikaste privatpersonerna i 1700-talets Sverige. Han lät göra omfattande restaureringar både på byggnaderna och tomten. Slottet övergick till ätten Bonde 1808.

Kring 1850 – talet tog stadsrådet Johan August Gripenstedt över jordbruket och förnyade slottet och även parken fullbordades med fontäner och växtlighet enligt dåtidens ideal.

Orangeriet från 1907. Här finns restaurang och kafé samt växthus med försäljning.

Gripenstedt var den sista familjen som huserade i godset innan de 1967 sålde merparten av ägorna till Södermanlands läns landsting, idag “Region Sörmland”. 1984 sålde de även resterande egendom till landstinget och Nationalmuseum.

Idag är det Sörmlands Naturbruk som tar hand godset och ägorna, en verksamhet som tillhör Region Sörmlands kultur- och utbildningsförvaltning.

Vårt besök på Nynäs ägor

Vi har en liten stund över en sen eftermiddag och svänger av motorvägen för att ta oss vidare till Nynäs slott. Det är tyvärr stängt men mycket annat på gården är öppet, bland annat orangeriet med sitt kafé. Förutom den fina parken finns en liten gårdsbutik som är öppen och där kan man köpa biljetter till guidad visning som sker vissa dagar i veckan mellan juni och augusti.

Växthus vid Orangeriet.

Gårdsbutiken är öppen en lördagseftermiddag i september månad.

Slottsparken

Strax intill slottet ligger en fin slottspark. Så här tidigt i september månad finns fortfarande en del vacker blomster att njuta av. Även en del ätbart finns att beskåda i parken.

Nöjer man sig inte att strosa runt i parken finns även ett av Sörmlands största naturreservat med nära 4000 hektar att vandra igenom.

Nyköpings kommun – Vi återvänder mer än gärna

Nyköpings kommun imponerar med många intressanta platser. Att utforska mer än den del av Nyköping som ligger närmast motorvägen har gett oss en helt annan bild av kommunen. Dessutom har kommunen egen flygplats, inte illa!

Att vi gärna återkommer till Nyköping för att upptäcka mer är givet. Kanske göra en guidad visning på slottet Nynäs eller vandra någon av Sörmlandsledens alla etapper.

Läs mer om våra kommunbesök, på sidan:  “Vi besöker Sveriges 290 kommuner”

Antal kommuner: 234/ 290

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 + 19 =