Ödeshög, Jönköping, Vaggeryd och Värnamo – 4 trevliga kommuner utmed E4:an i södra Sverige

Att färdas utmed E4:an är kanske inte alltid det roligaste. Men under våra många år som bilister har vi de senaste åren gjort ett par avstickare i flera av städerna utmed motorvägen. Här finns många trevliga sevärdheter och mycket att upptäcka och jag kan varmt rekommendera att stanna till för att titta närmare på vad som gömmer sig bakom skyltarna vid avtagsvägarna vid E4:an till några av städerna.

För ett par år sedan fick vi upp ögonen för Jönköping som är en fantastiskt fin stad där både gammalt och nytt möts i den mysiga stadskärnan. Innan man kommer fram till Jönköping passerar man norrifrån Ödeshög kommun, en kommun med spännande natur inte minst för sitt läge vid Vättern och berget Omberg.

Förr innan E4:an var fullskalig motorväg körde man genom flera av de små samhällena strax söder om Jönköping. Det var trevligt men väldigt tidsödande, ibland när vi har gott om tid brukar vi fortfarande köra den vägen, som jag kallar “Nostalgivägen”. Här ligger bland annat tätorten Skillingaryd i Vaggeryds kommun. Och ett par mil söderut ligger Värnamo kommun där det även finns en nationalpark.

Häng med på en tur i i fyra trevliga kommuner utmed E4:an!

Ödeshög kommun

Många gånger har vi passerat Ödeshög ute på E4:an. Sedan ett par år tillbaka när vi började upptäcka mer av Sverige har vi då och då gjort lite avstickare från motorvägen för att se närmare på flera av Ödeshögs många fina sevärdheter.

Vi har ibland kört “Turistvägen”, en bilväg som lockar många turister med vacker natur och historiska lämningar längs Vättern. Förutom Omberg omfattar vägen även Gränna, Ödeshög, Rök och Tåkern.

Alvastra Klosterruin

En annan intressant sevärdhet som ligger vid Ombergs södra fot är Alvastra klosterruin. Klosterruinen ligger vackert precis bredvid Vättern. Vi besökte Alvastra en solig vårdag där vi kunde promenera runt bland de nästan tusenåriga och mycket spännande ruinerna.

Under medeltiden var trakten runt Alvastra ett område som hade stor betydelse för Sveriges framväxt. Här levde den mäktiga Sverkerätten med Sverker den äldre, känd som östgötarnas konung och senare kom att bli svearnas härskare.

I nära 400 år blomstrade Alvastra kloster. Med reformationen upplöstes klostret och jordinnehavet drogs in till kronan. Alvastras egendom blev då Alvastra kungsgård. Sedan 1898 har klosterruinerna restaurerats och konserverats i flera omgångar.

Inte långt från Alvastra klosterruin ligger Ellen Keys Strand. Ett vackert hus som tidigare har varit hem åt den världsberömda författaren, pedagogen, kvinnosakskämpen och visionären Ellen Key. Numera är huset ett museum och hem för stipendiater under sommartid. Också värt ett besök.

Rökstenen

Cirka 8 kilometer öster om Alvastra kloster ligger Rökstenen i Ödeshög. Det är Sveriges äldsta längre bevarade skrift och är från tidigt 800-tal. Den är världens längsta runinskrift och har kallats Sveriges första dikt. De allra flesta av de nästan 800 runorna är läsliga och på de första raderna står det:  ”Till minne av Vämod står dessa runor. Men Varin skrev dem, fadern, till minne av den döde sonen”.

Mycket intressant att besöka den kända “Rökstenen” vid Röks kyrka.

Runstenen står intill Röks kyrka. Här finns en fast utställning som är öppen året runt. Utställningen är mycket intressant och visar bland annat vikingarnas färder ut i världen men också tolkningar av skriften på Rökstenen.

Jag besöker givetvis Ödeshögs kommunhus som ligger i ortens centrum. I hela kommunen bor det endast 5 309 invånare.

Jönköpings kommun

En av mina favoritkommuner är Jönköping som ligger så vackert vid Vätterns södra strand. En stad som jag tycker har allt. Förutom sitt vackra läge är det geografiska också nära till flera andra städer i alla väderstreck.

Gamla rådhuset ligger vid Hovrättstorget, före detta Stora torget i Jönköping. Byggnaden är stadens tidigare rådhus. Sedan Jönköpings nya rådhus invigts 1914 blev byggnaden i stället museum

Lite historia

När kung Magnus Birgersson Ladulås grundar Jönköping år 1284 fanns det redan ett mindre samhälle här. Det var en bra plats att bo på eftersom det fanns sjöar och utmärkt odlingsjord. Bäst av allt var att det också fanns järn som kom att lägga grunden för staden. Det geografiska läget vid Vätterns sydspets var också en bra plats för en stad att utvecklas, många vägar möttes här. Handeln utvecklades och så småningom började samhället att växa. Kungen, Magnus Birgersson Ladulås ville då ha kontroll över handeln och skrev därför sitt privilegiebrev den 18 maj 1284.

År 1612 brinner staden ner. Kung Gustaf II Adolf, bestämmer då att staden ska flyttas österut. Han säger att den ska ligga mellan Munksjön och Rocksjön. Det är ingen riktigt bra plats eftersom platsen är sank. För att husen inte ska sjunka ner i den fuktiga marken så byggs det timmerkistor och det grävs också en kanal. Kanalen har idag blivit Kanalgatan. Det grävs också en hamnbassäng på den plats som idag är Östra Torget. Under 1600 – talet när Sverige var inblandat i många krig tillverkades det vapen och uniformstyg som staden kunde leva gott på.

På 1700 – talet sker stora förändringar i Jönköping. Århundradet börjar bra med stora rikedomar men det slutar med att staden brinner ner vintern 1790. Krigsindustrin övergår då till hantverk inom bland annat kruk- och kakelugnsmakeri. För den vanliga befolkningen förblev odling och djurskötsel viktigt.

Under 1800 – talet sker det nya förändringar när fabriker byggs och järnvägen når Jönköping. De största fabrikerna som anläggs är Jönköpings Tändsticksfabrik, Jönköpings Mekaniska Werkstad och Munksjö Pappersbruk. I området där Jönköping låg under medeltiden byggs den nya stadsdelen, Förstaden upp.

Begreppet Smålands Jerusalem börjar användas. Kristendomen, och framförallt frikyrkorörelsen, har ett starkt fäste här i Jönköping. Den kristna verksamheten har stor betydelse och staden betraktas som Sveriges mest kristna stad

Under 1900-talet utvecklas industrisamhället allt mer i Jönköping. Den kommunala och statliga förvaltningen, hälso- och sjukvården byggdes ut och A6 regemente bidrog till att nya yrken etablerades.

Från år 1971 finns inte längre Jönköping som stad utan Jönköping blir istället centralort i en kommun med flera tätorter och vidsträckt landsbygd. Under 1900-talet byggs centrum ut med flera varuhus i staden. Idag bor det cirka 143 579 invånare i kommunen.

Rådhuset ritades av arkitekt J F Wijnblad 1863 och byggdes ursprungligen som stadens nya elementarläroverk. Från 1913 omdisponerades byggnaden till stadens rådhus.

Rådhus och kommunhus

Jönköpings kommunhus ligger i stadens tjusiga rådhus. Vi tar oss givetvis dit på ett av våra besök i Jönköping. Vid rådhuset ligger i rådhusparken, en grön oas för stadens invånare.

Våra besök i Jönköping

Jönköping består ju av mer än själva tätorten och kanske är det den charmiga polkagrisstaden Gränna som är mest känd och besökt. Där har vi stannat till mer än en gång genom åren. Även Huskvarna som ligger granne med Jönköping tillhör samma kommun och som också är trevligt att besöka, särskilt om man tar sig en bit upp över staden där man har fin utsikt över bägge städerna och Vättern.

Vy från utsiktsplats i Huskvarna.

Övernattning i Jönköping

För oss som bor i Stockholmstrakten kan det ibland vara praktiskt att stanna till i Jönköping för att fortsätta därifrån söderut. Stadens läge, “lite mitt i” åtminstone av södra Sverige är perfekt om man inte vill köra hela sträckan till exempelvis Skåne. Förutom att det finns många utmärkta hotell i staden finns det också ett bra restaurangutbud.

Vi har testat tre hotell i Jönköping och vi var nöjda med dem alla. Elits Stora hotellet ligger nära järnvägsstationen. Här trivdes vi fint i ett alldeles nyrenoverat rum med utsikt åt två håll. Frukosten var den allra bästa med ett stort och varierat utbud.

Clarions Collection Hotel Victoria är det senaste hotellet vi bott på när vi besökt Jönköping. Här trivdes vi också mycket bra inte minst för den prisvärda middagen som ingick i priset. Tyvärr var det helgafton och mycket folk, det var svårt att hitta gratis parkeringsplats utanför, men hotellet erbjuder plats i parkeringsgarage, då mot en kostnad.

För något år sedan bodde vi på John Bauer Hotel, även det ett mycket trevligt hotell med utmärkt frukost. Alla tre hotellen ligger i själva stadskärnan men på lite olika platser av stan.

Sofia kyrka invigt 1888.  Sitt namn har kyrkan fått efter drottning Sofia, Oscar II:s gemål.

Brahehus och Gränna – Trevligt att besöka i Jönköpings kommun.

Gränna

Vaggeryds kommun

Vi lämnar Jönköping och fortsätter en bit söderut längs E4:an och hamnar i Vaggeryds kommun. Först tror jag att kommunhuset bör finnas i tätorten Vaggeryd men så är det inte. För att hitta Vaggeryds kommunhus måste man bege sig till Skillingaryd. Genom Skillingaryd har vi kört många gånger innan motorvägen byggdes utanför tätorten. Det var först 1994 som motorvägen blev klar och förmodligen mycket skönt för de boende i kommunen.

Kommunhuset i Vaggeryds kommun.

Lite historia

När Vaggeryds kommun bildades vid kommunreformen 1971 av Vaggeryd och Skillingaryds köpingar samt delar ur Klevshult och Virgstads landskommuner kunde man inte enas om den nya kommunens namn. Det blev en kompromiss. Kommunen fick namnet Vaggeryd men det administrativa centrumet skulle ligga i Skillingaryds samhälle.

Tillgång på vattendrag, skog, järnmalm och kommunikationer har haft stor betydelse för skapandet och utvecklingen i Vaggeryds kommuns historia. Redan under järnåldern fanns ett utvecklat samhälle med järnhanteringen. Järnbruken hade mycket stor betydelse för befolkningens försörjningsmöjligheter. I slutet av 1800 – talet började järnbruken dock slås ut. Andra industrier blommade upp med bland annat tillverkning av basmöbler, redan 1896 gick den svenska pinnstolen på export till England.

En ny epok inom industrin skedde genom att Munksjö AB mellan åren 1904 till 1984 hade tillverkning av pappersmassa i Vaggeryd. Ett minne som jag själv har från orten är att det onekligen doftade väldigt speciellt här.

Idag är Skillingaryd ett mycket omväxlande industrisamhälle och har cirka 14 746 invånare.

Skillingaryd är kanske mest känt för sin månghundraåriga militära övningsplats, den så kallade Slätten. Här övades soldater redan under 1600-talet och militär verksamhet pågår än idag.

Miliseum

Förutom att besöka kommunhuset vill vi gärna ha någon liten sevärdhet när vi besöker en kommun. Och självklart vill vi se lite av det militära övningsområdet som ligger strax utanför centrum i Skillingaryd. Vi hittar Miliseum som är ett militärhistoriskt museum i Skillingaryd. Här kan besökaren få veta allt om soldaterna och soldatfamiljernas liv samt ingenjörtruppernas verksamhet. Miliseum ligger inom det än idag aktiva militära övningsområdet i Skillingaryd.

Tyvärr är det stängt när vi besöker Skillingaryd tidigt i april månad, men under sommarmånaderna håller museet öppet.

Värnamo kommun

Vi fortsätter söderut på E4:an och mellan Skillingaryd och Värnamo är det cirka tre mil. Det går fort att köra de milen på motorväg men man kan givetvis fortsätta söderut på den “gamla vägen” som går parallellt med E4:an och som är betydligt trevligare om man inte har bråttom. Jag kallar vägen för “Nostalgivägen”. Här hade jag mina “hemliga” rastplatser när barnen var små. Det var inte lämpligt att stanna vid de “vanliga” rastplatserna, våra små, behövde betydligt mer yta att springa av sig på. Vi var då bosatta i Helsingborg och vi gjorde många resor upp och ned mellan släkten norröver och hemmet i Skåne.

Lite historia

Värnamo sågs redan på medeltiden som en viktigt knutpunkt. Namnet Värnamo kommer av värn, i ett gammalt ord med betydelsen hägnad. Ändelsen mo betyder sandig mark. Värnamo – ”Hägnad sandslätt” Ortnamnet Värnamo var först känt som Warnnamo och nämndes först i skriftliga källor 1236–1238.

Orten var under tidig medeltid tings- och marknadsplats. År 1620 bildades Värnamo lydköping då Värnamo var under inflytande av Jönköping, vilket innebar vissa rättigheter som handelsplats. År 1871 bildades Värnamo köping. Tätorten blev då en egen administrativ enhet och inflytandet från Jönköping upphörde. År 1920 bildades Värnamo Stad vilket innebär att Värnamo gavs stadsrättigheter med en egen administrativ enhet. År 1947 blev Värnamo stad och socken en gemensam administrativ enhet.

År 1971 bildas Värnamo kommun vilket innebar att Värnamo stad blir en administrativ centralort. Idag bor det 34 661 invånare i kommunen.

Mitt i centrala Värnamo ligger det moderna och tjusiga kommunhuset.

Värnamo kyrka 

Värnamo är ett mysigt lite samhälle med utpräglad villabebyggelse.

Vårt besök i Värnamo kommun

Vi har ju kört igenom även Värnamo under de år som E4:an inte hade motorväg här. Nu var det dock länge sedan och i år när vi besöker Värnamo i egenskap av kommun blir det ett relativt kort besök. Vi hinner ändå se att Värnamo består till stor del av trivsam villaidyll med naturen nära inpå.

Ett trevligt naturområde som kanske är den mest kända platsen här i centrala Värnamo är Apladalen. Det är en naturpark med lummiga stigar och orörd natur. Även Bruno Mathsson Center finns i Värnamo, där besök kan göras på Bruno Mathssons gamla kontor som är anslutet till en utställningslokal.

Store Mosses nationalpark i Värnamo kommun

Den allra största sevärdheten i kommunen måste ändå vara Store Mosses nationalpark i Hillerstorp cirka 16 kilometer nordväst om tätorten Värnamo. Vi besökte nationalparken förra året, ett absolut sevärt naturområde med många olika vandringsleder.

Följ oss “Besöka Sveriges 290 kommuner” Antal kommuner: (80 – 83/290)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 + 19 =