Bosnien och Hercegovina

Mostar – Vi besöker bron Stari Most

En av höjdpunkterna på vår genomresa i Bosnien och Hercegovina är att besöka Mostar eller egentligen den ikoniska gamla bron “Stari most” som har blivit en slags symbol för kriget i forna Jugoslavien.

Vi lämnar Sarajevo och kör söderut genom landet. Till en början är det motorväg men sedan tar den slut. Vi ser att ett stort vägprojekt är på gång i Bosnien & Hercegovina med broar som sträcker sig genom bergssluttningarna. Den nya vägen genom södra delen av landet kommer att avsevärt förkorta restiden, på gott och ont. Det är förstås bra att landet får bättre och snabbare vägar. Men det är alltid trevligt att åka på lite mindre vägar när man inte har så bråttom. Än så länge kan man fortfarande njuta av väg i stilla takt och som går genom vackert landskap

Lite bråttom har vi nog ändå om vi vill hinna göra ett besök i Mostar innan vi fortsätter resan mot havet och kuststaden Neum.

När vi lämnar Sarajevo är det trots måndagsmorgon ganska lugnt i trafiken. Kanske har man inte riktigt den infartstrafik till stan som vi är vana vid i Stockholm. Vi kommer snart ut på landsbygden och när motorvägen tar slut blir landskapet riktigt vackert.

Det är cirka 13 mil mellan Sarajevo och Mostar, en färd som tar dryga två timmar. Vi stannar då och då till i det vackra landskapet men så småningom kommer vi fram till Mostar.

Ny väg byggs mellan Sarajevo och kusten.

Det är inte svårt att bli förtjust i Bosnien och Hercegovina. Vissa platser är sagolikt vackra.

Framme i Mostar

Som alltid när man besöker en turistdestination får man räkna med mycket folk. Det är inga svårigheter att hitta fram till Gamla stan då det är mycket väl skyltat inne i Mostar där den berömda bron Stari Most ligger. Vi hittar även en parkeringsplats strax intill för 10 euro. Bara att betala och stiga ur den svala luftkonditionerade bilen. I Mostar ligger temperaturen på nära 38 grader.

Vi bestämmer oss att göra besöket snabb, men det är inte lätt. Det mycket folk som trängs i de smala gränderna mot bron och då är det ännu inte lunchtid. Förmodligen kommer det komma ännu fler senare under dagen när turistbussarna från kusten hinner fram.

Gamla stan är pittoresk med kullerstensgator och massor av souvenirbutiker, barer och restauranger. Tyvärr är det alldeles för varmt för att gå runt någon längre tid här i gränderna.

Stari Most

Så kommer vi fram till Stari Most “den gamla bron”. Bron byggdes av ottomanerna på 1500 – talet. Den ansågs länge vara ett av de finaste exemplen på balkan-islamisk arkitektur.

Bron korsar floden Neretva och förbinder de två delarna av staden. Bron är förmodligen en av de största sevärdheterna här på Balkan. I 427 år stod “Den gamla bron” här tills den 9 november 1993 då den sköts sönder under inbördeskriget i före detta Jugoslavien av bosnisk-kroatiska stridsvagnar. Den raserade bron kom att bli en symbol för kriget.

Efter kriget rekonstruerades bron och kunde återinvigas den 23 juli 2004. Bron är 4 meter bred och 30 meter lång och är som högst 24 meter över floden. Två befästa torn, Helebija och Tara, beskyddar bron och kallas mostari. Idag finns bron med på UNESCOS världsarvlista.

Hoppa då!

Nja, det är nog inget som en turist ska våga sig på. Men det har länge varit en tradition bland de mest våghalsiga lokalborna att hoppa från bron ned i Neretvas kalla vatten.

Jag stod och väntade en liten stund för att se om killen som satt på räcket tänkte hoppa, men det var tydligen inte en sån dag i dag. Kanske väntar de in en slant för att sedan göra sitt hopp.

Vi fortsätter istället över till den andra sidan bron där det är finns ett litet museum. Vi följer floden en bit bort för att även kunna se bron från ett annat håll.

Snabbt men sevärt besök

Sedan jag såg den sönderbombade bron för första gången och sedan följt återuppbyggnaden av den har jag velat besöka Mostar. Nu när vi är här känns det lite högtidligt att plötsligt befinna sig vid platsen. Och allt känns igen från de bilder jag sett genom åren, kanske är bron lite mindre i verkligheten än vad jag trott.

Tyvärr tar värmen udden av besöket och det känns skönt att hoppa in i bilen efter någon timme här i Mostar. Jag skulle mycket väl kunna tänkta mig komma tillbaka till Bosnien och Hercegovina, kanske vår eller höst. Det finns så många vackra platser här i trakterna kring Mostar som vi vill upptäcka mer av.

2 svar på ”Mostar – Vi besöker bron Stari Most

  • Monika

    Sagolikt vackert men så exploaterat!! Kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig att Mostar är så välbesökt av turister. Kunde ni avgöra/höra om besökarna var inhemska eller från utlandet? Bosnien/Hercegovina förknippas väl inte direkt med ett semesterdestination.

    Ha det gott, hälsa lillebror och njut av den vackra sensommarsöndagen.

    Monika

    Svar
  • Ja det är verkligen mycket vackert i Bosnien men även en hel del turister som särskilt besöker Mostar. Det är inte så långt ner till kusten där bland annat Kroatien ligger. Jag förmodar att många tar sig till Mostar från kusten och inte norrifrån som vi kom. Trots att det bara var juni månad när vi var där upplevde vi att det var ganska blandat med både utländska och även inhemska turister.

    Ha en fin höstvecka som verkar bli solig och vacker!
    Christina

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 18 =