Bosnien och Hercegovina

Sarajevo – Vi besöker Bosnien & Hercegovinas huvudstad

Att köra med egen bil genom Europa är en underbar lyx. Vi har besökt fantastiska korsvirkesstäder i Tyskland och stannat till i vackra och spännande städer i både Tjeckien och Ungern. Den ena dagen är inte den andra lik. Nu har vi kommit fram till Bosnien & Hercegovina och det finns så mycket för oss att se och upptäcka på Balkan. Länderna här är ganska okända för oss.

Tidigare har det inte funnits någon direkt längtan att komma hit men när vi besökte norra Kroatien sommaren 2018 fick vi verkligen mersmak för vad Balkanländerna har att erbjuda. Under ett par års tid har jag gått och funderat på att göra en bilresa genom några av de länder som ligger i forna Jugoslavien. Och nu är vi här.

När vi lämnar Ungern och kör in i norra Kroatien hamnar vi på lite okänd mark. Redan när vi kör in i Kroatien känns det som passpolisen är mer noggrann här. Både pass och bilens registreringsbevis (original), går man igenom ordentligt. Tur att det inte är många bilar före oss, allt tar sin tid. Däremot är det desto värre kö från den kroatiska sidan in i Ungern. Skönt att vi slipper den i alla fall.

Vi kör ett par mil genom Kroatien och lämnar sedan landet och kör in i Bosnien & Hercegovina. Passpolisen kollar våra pass återigen men är inte lika noga här som i Kroatien. Vägarna i de norra delarna av Bosnien & Hercegovina är betydligt sämre än i både Ungern och Kroatien. Det är inga problem att köra men det är mestadels landsväg och då går det inte så fort. Det är ändå riktigt trevligt att åka bil här, inte alls mycket trafik, det är vackert och stillsamt.

Sarajevo

Vi har siktet inställt på Sarajevo som är en av de få platserna som jag känner till i Bosnien & Hercegovina. Jag förmodar att det är något sedan förr som lever kvar i mina tankar. Jag har alltid haft en bestämd önskan att om vi kommer till Balkan då måste vi besöka Sarajevo.

En av de mest kända händelserna som ägt rum i Sarajevo är “Skotten i Sarajevo” då Österrikes tronföljare Franz Ferdinand och hans hustru mördades när de besökte staden, den 28 juni 1914. Som en följd av attentatet utbröt första världskriget. Händelsen ägde rum precis intill Latinska bron, en av de äldsta ottomanska broarna i staden.

I februari 1984, stod Sarajevo som värd för de olympiska vinterspelen. Och så sent som på 1990 – talet kunde vi med fasa följa rapporteringen om kriget i forna Jugoslavien. Många städer och historiska platser totalförstördes under kriget. Mycket har hänt under de år som gått sedan kriget avslutades och idag har Sarajevo åter byggts upp och utvecklats till en mycket fin stad med många sevärdheter.

Jag har bokat hotell i de centrala delarna av staden, så nära Gamla stan som möjligt. Priserna för hotell och restaurangbesök är riktigt låga här i Bosnien och även i Sarajevo där jag hittar ett mycket bra hotell för cirka 600 kronor inklusive frukost.

Förvisso är hotellet beläget på minsta möjliga gata och jag som lovat mig själv att inte boka hotell i trånga gränder i år.  Men hur det än är, blir det ändå så. Kanske är jag besatt av att vara skräckslagen när vi ska köra ska in och ut ur stan. På vissa ställen är så galet smala gator och när man kör en större bil här i gränderna är det med minsta möjliga marginal för att inte skrapa i bilen utmed någons husvägg. Men maken tycker att jag är larvig, han tycker att det går hur bra som helst, kanske är det lite trångt och får man möte, ja då får man backa! Jag blundar och lovar mig återigen att det måste vara slut med att boka hotell som ligger på nästan obefintliga vägar.

Hotell högt över Sarajevo

Vid första anblicken tror jag att det är ett skämt. Ett 4 – stjärnigt hotell som inte alls ser så roligt ut på utsidan, men insidan är något helt annat. Ett helt nytt hotell i mycket modern stil dock utan hiss, men man ska ju inte packa mer än man orkar bära. Och jag har ju en stor och stark man med mig så allt går bra. Tyvärr är den utlovade balkongen inget som man vill kännas vid på hotellet. Det finns helt enkelt inga balkonger på det här hotellet trots att hotellsajten utlovat en sådan. Nu gör det inget eftersom det är så varmt att det knappt går att vistas ute och än mindre på en balkong i sydväst läge.

Fin vy från hotellrummet.

Kullerstensgator i trånga gränder i mysiga Sarajevo.

Vi bor en bit upp på sluttningen, nedför är det inga problem, på bara fem minuter når vi den gamla stadskärnan. Uppför är det förstås betydligt jobbigare att gå.

Nere i Gamla stan ligger shoppinggator med mängder av småbutiker, restauranger, caféer och barer. De smala gatorna är spännande att strosa runt, här ligger både kyrkor och moskéer, sida vid sida. På torget Baščaršija trängs folk bland basarer och restauranger. Vi börjar bli hungriga och har blivit rekommenderade ett ställe intill floden som går genom stan. Floden är mer eller mindre uttorkad men det går att ana att våren kan vara en fin tid att besöka Sarajevo.

Middag utmed floden Miljacka

I stadskärnan finns många spännande gränder att flanera runt i.

Mitt i Gamla stan springer vi på Sveriges ambassad. Det känns tryggt!

Rådhuset Vjećnica i Sarajevo

Ett av de vackraste byggnaderna är rådhuset som vi passerar flera gånger på vår promenad genom stan. Byggnaden stod klar kring 1898 men har genomgått renovering efter kriget. Under renoveringen kopierades varje detalj från den exakta originalritningen. 

Gazi Husrev-beg-moskén

En annan spännande sevärdhet är moskén Gazi Husrev-beg från år 1532 i ottomansk stil, en stil man kan se på många ställen i staden. Det är den största historiska moskén i Bosnien och centrum för stadens islamiska samfund. 

Den öppna innergården som omger moskén går bra att besöka utan att betala för. Mitt på gården står en fontän. Huvudentrén är dekorerad med invecklade islamiska mönster och mönster. Stora delar av moskén skadades under inbördeskriget, men 1996 började återuppbyggnaden ha hög prioritet då den var central för stadens kultur. Idag står den åter på plats och pryder trädgården.

I den inre delen av stadskärnan ligger flera byggnader och kyrkor som imponerar med sin storlek och tjusighet.

Linbanan

Det är förstås mycket som vill hinna att se när vi besöker Sarajevo på en kort genomresa. Tyvärr är det grymt varmt och orken tryter när vi vandrar runt i den centrala delen av Sarajevo. Vi beslutar oss för att ta oss tillbaka till hotellet men först vill vi gärna testa linbanan som går högt över staden. Linbanan ligger dessutom ganska nära hotellet och det passar perfekt att ta en tur innan vi är helt utmattade.

Linbanan är inte billig, men det är helt klart värt att ta den upp till berget Trebević. Egentligen ska man nog göra en vandring här uppe, det finns fler leder att välja på. För oss blir själva resan upp med linbanan den bästa upplevelsen.

På toppen

Väl uppe kommer vi fram till stationsbyggnaden som bland annat innehåller ett café. Här kan man se ut över skogen nedanför men egentligen är det ingen vidare utsikt härifrån eftersom skogen skymmer en hel del.

Tanken är att besökaren ska välja någon av de vandringsleder som finns här uppe. Vi stannar en stund men tar oss snart tillbaka ner med linbanan även om det finns en gångväg för den som vill promenera. Men varför ska man det? Vi gillar att åka linbana och tillbakavägen gav oss en mycket fin vy.

Vad tyckte vi om Sarajevo?

Att bara göra Sarajevo som ett stopp vid genomresa är i kortaste laget. Det finns mycket mer att se av staden även en bit utanför själva stadskärnan. Vi är ändå glada att vi hann upptäcka så pass mycket av staden på den lilla tid vi var här. Sarajevo är även prisvärt, människorna är trevliga och hjälpsamma.

En weekendresa är nog ett bättre sätt att besöka staden och inte under sommarmånaderna även om det rekommenderas att göra det. Väder är ju väder och det ena året är inte det andra likt, men förmodligen är de bästa förhållandena i staden tidig eller sen sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 − 6 =