Bosnien och Hercegovina

Sol och bad i Neum – Bosniens enda kuststad

Det är varmt och längtan till havet är större än att köra vägen genom de mer nordostliga och inre delarna genom landet för färd vidare söderut. Vi bestämmer oss istället för att ta oss kustvägen och lägga några dagar på sol och bad. Det var så länge sedan vi badade i havet. Vårt senaste dopp i ett hav tog vi i Sri Lanka och Indiska oceanen precis innan pandemin slog till.

Inte konstigt att vi längtar att få kasta oss i havet efter så lång tids frånvaro från ett riktigt havsdopp. Förvisso har vi pool där hemma, men inget är som ett bada i havet och gärna ett varmt sådant.

Lång kö för inresa i Bosnien

Vi lämnar Sarajevo och kör efter GPS:n som ska ta oss snabbaste vägen till Neum, Det innebär att vi måste köra ut ur Bosnien och in i Kroatien och sedan tillbaka in i Bosnien, Allt har gått bra ända tills vi är knapp en mil från gränsen då är det tvärstopp. Det tar evigheter innan vi når passkontrollen och kommer in i Bosnien igen.

Neum

Vi har siktet inställt på Neum som är beläget vid landets 24 kilometer långa kuststräcka. Det är Bosnien och Hercegovinas enda kuststad och är givetvis en populär turistort. Neum anses vara en relativt billig semester- och shoppingort. Förbindelserna till resten av Bosnien och Hercegovina går via en ganska krokig och smal väg och därför väljer vi att köra via Kroatien vilket vi inte är ensamma om att göra. 

Under tiden som vi väntar i bilkö letar jag efter hotell så nära havet som möjligt. Jag hittar vad jag tycker är ett prisvärt hotell med halvpension, alltså frukost och middag inkluderat. Dessutom bokar jag in hela två nätter för att vi ska få lite möjlighet till återhämtning efter många dagar ute på vägarna.

Hotel Sunce

Vi kommer till sist fram till hotel Sunce och checkar in. Det är ändå ganska tidigt på eftermiddagen så vi hinner ta flera dopp i det underbara Adriatiska havet. På hotellområdet finns det både solstolar vid stranden och bryggan med stege ner i vattnet. Kanske är det inte det mysigaste hotellkomplexet men vi hittar snabbt semesterkänslan med sol, bad, promenader och mat.

Rummet

Jag har bokat ett dubbelrum Delux med balkong och havsutsikt samt halvpension. För två nätter betalar vi cirka 2500 kronor. Då ingår även parkeringsplats.

Rummet är cirka 25 kvadratmeter och har givetvis luftkonditionering. Ett stort badrum finns det också. Tyvärr är det så varmt att vi inte kan vara på balkongen förrän solen går ner och det blir mörkt.

Strand och solstolar

Stranden består av smågrus och är långgrund. Vi väljer att få några soltimmar vid badbryggan och oavsett var man väljer sina solbäddar får man betala 10 euro för två solsängar och ett parasoll.

Fin strand och äntligen får vi bada i havet. 

Halvpension

Vi tycker att det kan passa bra med halvpension. Då ingår frukost och middag, dryck får man köpa till. Matsalen är stor, den ska svälja många gäster som gärna äter så fort som möjligt. Bäst är att vänta någon timme för att få det lite lugnare till bords. Maten är helt okej, det finns flera varmrätter att välja på och vi blir mätta.

Frukosten är i enklaste laget men jag är ändå ingen större entusiast av frukost. Klart att jag uppskattar den svenska hotellfrukosten som knappt går att jämföra med den frukost vi äter här i Bosnien. Vi blir mätta men det är inte mer.

I två dagar solar, äter och promenerar vi här i Neum. Det räcker gott och väl. Orten är ganska charmlös men det känns bekvämt att få lata oss lite innan vi fortsätter söderut mot Montenegro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton − 2 =