Ungern

Pécs i Ungern- Härlig stad med byggnader i vacker arkitektur

Vi är på resa genom Ungern och letar efter någon trevlig stad att stanna till i. Egentligen har vi nog tänk att återvända till Budapest där vi gjorde ett snabbt besök för flera år sedan och som vi blev mycket förtjusta i. Även då var det en genomresa och vårt korta stopp i Ungerns huvudstad gav mersmak.

Dagens bilresa går dock snabbare än vi räknat med och vips har vi kört förbi Budapest och hamnar snart i de södra delarna av Ungern. Vi bestämmer oss lite på måfå för Pécs som ska vara en trevlig stad och som jag även har markerat i min karta för att göra eventuella besök.

Trots att vi kört ganska långt idag känns dagens bilresa inte alls särskilt ansträngande. Som alltid när jag bokar hotell spontant är det med lite vånda. Jag hoppas förstås att hitta ett bra och prisvärt hotell men det är förstås inte det lättaste att veta vilket som är det där perfekta hotellet som passar oss bäst.

När vi stannar endast en natt har jag några krav som jag tycker är viktiga. Viktigast är läget, vi vill gärna bo i stadskärnan om det finns en sådan. Sedan har ju priset viss betydelse, men huvudsaken är att det är hyfsat trevligt och att det finns möjlighet att få frukost. Vi är ju också behov av parkeringsplats till bilen och i städer brukar de flesta hotell tillhandahålla parkering i garage mot en kostnad.

Den här gången har vi tur när jag bokar in oss på det utmärkta, Palantinus Grand Hotel, mitt i stadskärnan i den trevliga staden Pécs.

Palantinus Grand Hotel

Boende i stadskärnan

Lite problem har vi trots bra vägbeskrivning att hitta fram till hotellet. Visst visar vår GPS rätt väg, men det visar sig att hotellet som jag bokat ligger på en gågata med mängder av folk och uteserveringar. Det är dessutom lördagseftermiddag och en massinvasion av folk som är ute på gatorna eftersom det pågår någon slags biltävling mitt på torget. Det är omöjligt att nå hotellet med bil.

Vi får parkera bilen på en annan gata där det inte är tillåtet att parkera, rusa fram till hotellet för att få information om var vi kan parkera. Hotellets parkeringsgarage ligger precis bakom hotellets huvudentré och för att komma dit när alla gator är enkelriktade får vi köra runt halva stan för att parkera. Lätt som en plätt om man vetat det från början, men en rejäl extra sightseeingtur får vi på köpet innan vi kan checka in.

Vi gillar Grand Hotel i Pécs. Ett utmärkt boende mitt i stadskärnan.

Vy från rummet som inte har balkong.

Pécs

När vi stiger ut på gatan från hotellet känner vi genast att det är något speciellt med Pécs. Kanske är det en av Ungerns vackraste städer. Staden ska vara känd för sitt behagliga klimat och sitt spännande kulturarv. Pécs har fått smeknamnet “vinet och druvornas stad”. Utanför staden odlas vindruvor och det produceras vin.

I den inre delen av stadskärnan är Pécs fylld av antika kyrkor, katedraler och andra monument. Staden har sina rötter sedan mer än 2000 år tillbaka i tiden. Den har varit en del av det romerska riket och historiens vingslag har naturligtvis lämnat sina spår.

Pécs är inte alls likt Budapest som vi tidigare besökt. Här infinner sig mer en känsla av en stad kring Medelhavet när vi strosar ut på Pécs vackra torg, och promenerar genom bilfria gator bland barock arkitektur.

Torget Széchenvi

Stadens hjärta är förstås torget Széchenvi. Vi bor endast ett par steg från torget och idag är det en slags biltävling som samlar mycket folk. Här ligger även flera mäktiga byggnader. Det tjusiga rådhuset är det första vi ser i folkvimlet men när vi vänder oss om ser vi den berömda Gazi Kaszim Pasha-moskén, även känd som Moskékyrkan. Den anses vara en av de allra vackraste i Europa. Byggnaden är en blandning av muslimsk och katolsk arkitektur.

Pasha Qasim moskén är ett minne från turkarnas tid. Den har ett välvt tak av koppar och påminner om det Ottomanska riket. Idag så används byggnaden som en katolsk kyrka.

Rådhuset i all sin prakt.

Rådhuset i Pécs. En fantastisk vacker byggnad.

Morgonstund har guld i mun

Morgonen därpå tar vi oss en morgonpromenad i ett folktomt Pécs. Det är söndag och även om klockan är nio är vi helt själva här på Széchenvi torget. Stadens stora sevärdheter kan fotas utan en enda person som stör bilden. Vi kan i lugn och ro titta närmare på Trefaldighetskolonnen, det resliga barockmonumentet som skapades för att hylla Gud efter en pestepidemi. Och även statyn över den ungerska befälhavaren János Hunyadi till häst, av skulptören Pátzy i syfte att högtidlighålla Hunyadis 500:e dödsdag. Ja, det är mycket man kan fira.

Här ligger även Zsolnayfontänen i porslin som skänktes till staden av Zsolnayfabriken 1892. Fontänen har fyra tjurhuvuden som är glaserat med eosin, ett ämne som används för att skapa en skimrande effekt.

Vid torget i Pécs ligger många praktfulla byggnader.

Tillbaka till kvällslivet i stadskärnan

I Pécs kan man gå i timmar. Det finns mycket att se och hade vi inte redan ätit middag på hotellet finns det många restauranger att välja på. Vi flanerar utmed gågatan, äter glass och strosar vidare mot Pécs katedral.

Pécs är Ungerns femte största stad men känns förhållandevis ganska lugn. Det är mycket folk en lördagskväll, säkert en del turister men många är av inhemsk befolkning. 

Visst håller sig Pécs med en egen blåsorkester.

Pécs katedral

Den kanske mäktigaste byggnaden i Pécs är nog ändå katedralen med sina fyra torn. Tyvärr är det en mässa som snart ska starta men jag lyckades smita in en kort stund för att se en mindre del av den så otroligt maffiga katedralen.

Den ursprungliga katedralen byggdes under 1000-talet under Peter Orseolos tid, Ungerns andra kung. På 1500-talet konverterade de turkiska inkräktarna sedermera kyrkan till moské, som sedan åter förvandlades till kyrka när ungrarna återtog kontrollen år 1686. Katedralens nyromanska fasad är utformad i slutet på 1800-talet av arkitekten Friedrich von Schmidt.

Till skillnad mot exteriörerna består katedralens interiörer huvudsakligen av gotisk arkitektur. Väggar och tak är utsmyckade med målningar som skildrar ungerska helgon och olika bibliska berättelser.

Otroligt vacker katedral.

Stadsmur och torn

Ovanför Pécs sträcker sig en mur som även består av flera torn runt om i staden. Vi tar oss först en bit utanför den äldsta delen av Pécs och får en fin vy över staden.

När vi går tillbaka stöter vi på ännu ett torn som man kan gå upp i och få lite utsikt över staden.

Pécs är en mycket sevärd stad

Vi är mer än nöjda med vårt besök här i Pécs. Det är en precis lagom stor stad med massor av fantastiska byggnader. Dessutom är det billigt att vistas i Ungern, det är prisvärt med både restaurangbesök och boende. Ungern vill vi gärna upptäcka mer av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 2 =