Ungern

Budapest på fem timmar (och en natt)

Efter några funderingar över vilken väg vi ska ta hemåt blir planen att köra mot Budapest i Ungern. Det är ju inte optimalt att göra ett lands huvudstad på en eftermiddag och kväll, men å andra sidan är det bättre att se lite än ingenting alls. Vi startar redan klockan åtta från hotellet i Pula och som på beställning när vi kör i det mycket vackra landskapet nordost i Kroatien mot Ungern kommer regnet, stundtals ösregnar det.

Frihetsbron – Budapest

Vägen fram till Ungern är inga problem men vi ser dock lite längre köer i tull och passkontrollen söderöver. Resan mot Budapest, cirka 61 mil, går helt enligt Gps:tid och strax efter femtontiden rullar vi in i de centrala delarna i Budapest. Lite problem får vi när vi anländer Budapest innerstad där Gps:n visar in oss på vägar man inte får köra, alltså promenadstråk.

Jag har bokat in oss på ett hotell mitt på Váci Utca som är huvudgatan för shopping och restauranger i Budapest. Hm…! Vi ser gatan men kan inte komma dit, ja det blir några extra varv tills vi lyckas komma över en parkeringsplats på en av sidogatorna och promenera fram till hotellet och samtidigt tickar klockan oroväckande snabbt.

Vi checkar in på hotellet, fixar med parkeringsplats, lassar ur bagaget och letar efter växlingskontor då parkeringsautomaten endast tar mynt men till sist kommer vi äntligen ut på stan. Vad ska vi prioritera då klockan redan är halv fem på eftermiddagen?

Ut på sightseeing

Ett stenkast från vårt hotell ligger den Stora Saluhallen, Här kan man hitta mängder av försäljningsstånd med  ungerska delikatesser, men just denna eftermiddag finns inte tid att strosa runt bland mat, kläder och andra prylar. Vi hastar vidare någon kilometer på Váci Utca, mot Kedjebron över floden Donau som skiljer Buda och Pest åt. Trots att den stora shoppinggatan inte är så lång tar det ändå lite tid för att ta sig i genom då det finns mängder av butiker, caféer, restauranger och turister.

Stora Saluhallen i Budapest – mycket vacker byggnad!

Váci Utca – Den stora gågatan.

Kedjebron

Läckra Kedjebron eller Szécheyi láchíd och ett av de två lejonen som vaktar bron. Bron stod klar 1849 och är den äldsta förbindelsen över Donau. Eftersom jag är förtjust i broar var detta naturligtvis en sevärdhet i sig. Det finns hela nio broar i Budapest varav sju är för biltrafik och två för tågtrafiken.

Slottet Buda i bakgrunden.

Floden Donau

Maken hoppar in i bergbanan.

Buda

När vi kommer över på Budasidan ser vi genast linbanan, vi köper oss en varsin glass och bestämmer oss för att åka upp mot slottet. Vi kan läsa att den är 95 meter lång och stiger med 51 meter i höjd. Bergbanan öppnades 1870 men förstördes under andra världskriget, öppnades på nytt så sent som 1986.

Vi köper biljetter för cirka 50 kronor per per person och står i kö en stund men behöver inte alls vänta länge innan det är dags att stiga ombord på tåget som tar oss upp på högre höjder.

Vy från bergbanan –  Kedjebron och Pest.

Väl uppe på slottshöjden ser vi slottet, här finns flera fina byggnader att se.

Budaslottet

Budasidan vid slottet.

Fina vyer i Budapest

Vi ser slottet Buda men beslutar oss för att gå vidare mot den vackra Matthias kyrkan som är uppkallad efter Kung Matthias “den rättvise” och som levde mellan 1443 – 1490. Han ska ha gift sig två gånger i denna kyrka och därför blev den så småningom uppkallad efter honom. Officiellt heter den “Vår frus kyrka”, kyrkan har anor ända sedan år 1050. När turkarna invaderade Ungern och tog över slottsområdet och kyrkan blev det ett muslimskt bönehus men användes även som stall för sina hästar. 1686 lyckades man övervinna de turkiska styrkorna och staden kom åter i kristna händer. Den vackra arkitekturen gör kyrkan till en utmärkt sevärdhet.

Det så otroligt vackra taket klätt i färgglad keramik tillkom under slutet på 1800-talet på denna magnifika kyrka.

Fiskebastionen

Bara några meter från denna så vackra kyrka ligger ännu en sevärdhet – Fiskebastionen så förtjusande söt. Den ligger som en yttre skyddande mur längst med slottshöjden och byggdes så sent som 1895 – 1902 i neo-gotisk stil, förstördes under andra världskriget men restaurerades och öppnades åter. Sitt namn har fiskebastionen fått från fiskarskråets män som under medeltiden var ansvariga för att beskydda den delen av slottshöjden.

Parlamentet

Fina vyer

Absolut bästa vy för att se bland annat Parlamentet måste vara från Fiskebastionen. Tyvärr räcker inte tiden till för att även ta oss dit men bara att få se denna läckra byggnad på håll är ju inte heller så dumt. Vi har köpt en returbiljett för linbanan men man kan absolut om vi vill gå nedför mot floden igen.

Vi vandrar tillbaka och tänker ta den kända spårvagnen 2:an som går parallellt med Donau, men vi inser att vi inte har en aning om var man kan köpa biljetter. Orken börjar dessutom tryta, det är dags att hitta ett matställe, och det är inte svårt eftersom det finns mängder med restauranger i Budapest.

Mat och dryck

Vi är inte så pretentiösa utan stannar till lite på måfå vid ett ställe på Váci Utca där det vimlar av restauranger i olika prislägen. Jag kan inte säga att jag är speciellt förtjust i ungersk mat men ölen är god.

Efter en välbehövlig middag och lite vila går vi åter ut på stan, vi har blivit rekommenderade att besöka de judiska kvarteren för kvällsdrinken. Förutom att Europas största synagoga ligger i dessa kvarter ska även Pest hetaste nöjesdistrikt finnas här med mängder av barer, caféer och restauranger.

Budapest en underbar stad
Vi flanerar runt en stund i de judiska kvarteren men känner att dagen varit intensiv och lång. Det skulle inte varit dumt att åtminstone haft ännu en dag i Budapest, vi har ju flera sevärdheter ogjorda. Det skulle  naturligtvis ha varit roligt att besöka det fantastiska  utomhusbadet Széchenyi och titta närmare på parlamentet, åka spårvagn och äta på flera restauranger. Budapest är både prisvärt, trevligt och en lagom stor stad att besöka, men det får bli en annan gång, jag är säker på att vi nog kommer ha vägarna förbi på någon annan resa genom Europa.

Det finns så många vackra byggnader i Budapest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton + tolv =