GästriklandSveriges 290 kommunerUppland

Gävle och Älvkarleby – Två kustnära kommuner

Vi befinner oss något norr om Stockholm när vi tar oss via E4:an för två kommunbesök. Idag besöker vi Gävle och Älvkarleby. Det är två mycket olika grannkommuner som ligger nära kusten. I Gävle möter vi storstad med småstadskänsla och i Älvkarleby är det naturen och Dalälven som dominerar. 

_____________________________________________________________________________________

Gävle ligger dryga 16 mil norr om Stockholm. Med bil tar det cirka 1.40 om man kör E4:an via Uppsala. Det gör vi och kommer lagom fram till Gävle i strålande solsken. Det är en lördag i augusti månad och helt perfekt för att besöka Gävle. Vi har faktiskt varit i Gävle någon gång tidigare och övernattat men då var det vinter och iskallt. Vinden från Bottenhavet kan vara besvärlig, åtminstone i mitt tycke.

Gävle

Att besöka en större kommun med bil brukar innebära problem med parkeringsplats. Vi är ju lite sparsamma och vill inte gärna betala för parkeringsplats om det finns någon gratis. Det visar sig vara svårt att hitta gratis parkeringsplatser så vi får snällt använda parkeringsappen. Det är dock ingen större summa och med parkerad bil hittar vi dessutom en karta “Hälsans stig” som passar perfekt för vårt besök i Gävle.

De allra flesta av de sevärdheter vi är intresserade av ligger kring Gävleån/Gavleån. Vi avviker från Hälsans stig nästan direkt när vi istället traskar in på gågatan mot centrum för att shoppa lite.

Mindre städer brukar ha ett trevligt centrum mitt i stadskärnan där de flesta butikskedjor finns samt ett systembolag givetvis. Biograf och ett gäng restauranger. Så är det även i Gävle stadskärna. Här finns Gallerian och en del butiker runt stadens torg.

Rådhuset

Ganska snart når vi Gävle rådhus på vår promenad. Det har stått flera rådhus på platsen men de har förstörts i olika bränder under 1700 – talet. Nuvarande byggnad från 1790 drabbades återigen av en storbrand 1869 då rådhusets tak och lanternin skadades och även övervåningen. 1871 – 1872 renoverades rådhuset och förändrades en del då byggnaden försågs med rikt dekorerade putsfasader.

I byggnaden har det genom åren funnits bland annat fängelse, polis och rådhussal där rådhusrätten hade sina sammanträden. Även stadsingenjör och stadskassören har huserat i byggnaden. 1970 flyttade stadsförvaltningen ut ur byggnaden och 1993 lämnade även tingsrätten sina lokaler här.

Stadshuset – kommunhus

Stadshusets äldsta delar var från början en privatbostad till köpmannen Per Ennes (1756 – 1829) och hans familj. Han var ägare till en av stadens stora handelsfirmor P Brändström och C:o. Ennes skapade en stor förmögenhet på sin verksamhet och hans hem stod färdig 1805 och kallades för Enneska palatset. Det är en pampig byggnad och huvudentrén var vänd mot Rådhustorget som på den tiden ramades in av de förnämsta bostadshusen i staden.

1848 köpte Gävle stad fastigheten av Per Ennes dödsbo för att använda det till stadshus. Byggnaden kom även att användas som restaurang, kafé, poliskontor och apotek. Vid 1869 års storbrand skadades byggnaden svårt men byggdes åter upp och stod färdigt 1874. Nu placerades huvudingången längs Drottninggatan och efter ha inhyst både hotell och andra verksamheter flyttade till sist stadens ämbetslokaler från rådhuset till stadshuset 1902.

Lite historia

År 1446 fick Gävle stadsprivilegier av kung Kristofer av Bayern. Han var kung i Sverige under en kort period (1441-1448) han avled år 1448, endast 31 år gammal och utan arvingar. Under sin korta tid som kung hann Kristofer även ge stadsprivilegier till Hedemora, Lidköping och Sölvesborg samt stifta Kristofers landslag.

Med sitt läge vid havet fungerade Gävle som utskeppningshamn för norra Bergslagen och tidvis hade fiskarna i Gävle kungligt monopol på fiske längs en stor del av Norrlands kust. På 1600 – talet var Gävle Sveriges tredje största hamnstad.

Staden har drabbats av ett flertal stadsbränder bland annat 1603, 1645 och 1776. År 1669 brann nästan hela staden ned och den senaste branden 1869 lade större delen av staden norr om Gavleån i aska.

Gävle är Norrlands äldsta stad och även Norrlands enda medeltida stad. Det skulle dröja nästan 140 år efter det att Gävle fått sina stadsprivilgier innan någon annan ort i Norrland fick sina. Staden hade även tur då de undgick ryssbränderna som drabbade många av Norrlands kuststäder mellan åren 1718 och 1721.

År 1642 blev Gävle residensstad i det dåtida Västernorrlands län, från 1776 i Gävleborgs län. Stadsprivilegierna gav gävleborna makt och den lilla byn började sakta växa. Runt 1900 var Gävle rikets femte största stad.

Under slutet av 1800-talet blev Gävle en betydande industristad. De främsta näringarna var pappersmasseindustri. Idag bor det 103 493 invånare i Gävle kommun.

Sevärda platser i Gävle

Det finns en hel del intressanta platser i Gävle och när vi gör kommunbesök brukar vi välja ut endast någon eller några av de sevärdheter som ligger närmast till hands. I Gävle blir det svårt att endast välja ut några enstaka, vi tillbringar ändå ett par timmar i Gävle och hinner se en hel del, men självklart finns det så mycket mer att se och göra för att göra en kommun rättvisa. Vårt besök är i alla fall en bra start och som senare kan utvecklas till flera spännande äventyr i kommunen.

Gävle slott

Det finns förstås ett slott i Gävle. Det första slottet anlades av Johan III år 1583 med torn och spiror. Några dagar efter påsken år 1727 härjade en stor eldsvåda och då totalförstördes slottet. Man beslöt att återuppbygga det men i betydligt enklare stil som residens åt landshövdingen. 1754 flyttade den första landshövdingen in på slottet. Slottet har sedan dess genomgått flera renoveringar.

Gävle slott ligger fint en bit upp från ån med utmärkt läge för promenader i området. 

Gamla Gefle

En mysig stadsdel att besöka är Gamla Gefle. Alldeles intill ån och den centrala stadskärnan ligger ett område som redan på 1600 – talet var bebyggt. Här fanns små fiskarstugor och sjöbodar som nådde till ån. Området var då betydligt mindre än det som idag kallas Gamla Gefle.

På 1700 – talet fanns det planer på att modernisera området men detta förverkligades inte. Under 1800 – talet drogs Södra Strandgatan fram och då miste de strandnära gårdarna kontakten med ån. I kvarteren närmast ån uppfördes hus till mer förmögna invånare. En stor del av den södra stadsdelen revs i samband med den så kallade “Södersaneringen” under 1950 – talet. Tack vare en bred folklig opinion räddades dagens Gamla Gefle från rivning och de kulturhistoriska värdena skyddades.

Det är verkligen en fröjd att strosa runt i Gamla Gefle på kullerstensgatorna och njuta av blomster och små söta hus. 

Gå på museum

Det finns flera muséer i Gävle. Några av dem verkar vara mycket spännande, både Sveriges Fängelsemuseum och Sveriges Järnvägsmuseum finns här i Gävle. Jag skulle jag nog vilja besöka bägge, men inte sommartid.

Strosa över Gammelbron

På väg tillbaka till bilen tar vi oss över en bro som går över Gavleån. Det är Gammelbron och vi kan läsa att platsen runt bron har varit strategiskt betydelsefull sedan tiden då Gävle blev stad 1446. Före 1580 var Gammelbron den enda broläget i innerstaden och den viktiga knutpunkten som band samman Gävles norra och södra delar. Bron korsade ån vid det äldsta vadstället och här passerade landsvägen från Stockholm upp mot det norrländska kustlandet. Den nuvarande bron är uppförd efter stadsbranden 1869.

Besöka Trefaldighets kyrka

Jag som är förtjust i kyrkor blir lite besviken då det visar sig att Gävles fina kyrka Trefaldighets kyrka är stängd på helger. Är det inte då kyrkan ska vara öppen?

Kyrkan ligger mitt i stan och uppfördes i mitten av 1600-talet på grunden av en medeltida Trefaldighets kyrka som förstördes av brand.

Boulognerskogen

Vi har haft en härligt solig dag i Gävle men på bara några minuter drar ett riktigt regnoväder in i stan. Vi har tänkt fortsätta vår färd till Boulognerskogen, vilket vi också gör, men det blir dock en snabbvisit i den fantastiskt fina parken. Här kan man säkert tillbringa mer än en eftermiddag, vi tar oss till parkens kafé.

Parken kom till cirka 1865 då Stadsträdgården utökades med det som idag kallas Boulognerskogen, Det är en härlig grön oas och tillsammans med Stadsträdgården är en av Sveriges största stadsparker. Här finns olika trädslag med både lövträd och höga tallar. Parken ligger intill Gavleån och här finns även ett fint café, minigolf och möjlighet till picknick.

Mysigt café i den fina parken Boulongerskogen. 

Gasklockorna

Innan vi lämnar Gävle vill vi såklart se lite av havet. På lite håll kan vi se de berömda gasklockorna åtminstone berömda på det sätt att vi följt tv-programmet Mästerkocken som har Gasklockorna i Gävle som inspelningsplats.

Gasklockorna som gasverket kallas av Gävleborna är ett område som funnits här sedan 1893 då gasverket uppfördes. De påkostade byggnaderna visade anläggningens betydelse för Gävles utveckling. Platsen har blivit en symbol för Gävle.

Här tillverkades först lysgas till stadens alla gaslyktor och lampor. Men på 1910 – talet konkurrerade det nya elljuset snabbt ut gasbelysningen inomhus. Istället började man tillverka värmegas till industrierna och till hemmen, t ex gasspisar. Efterfrågan på gas minskade och när den sista gaslyktan släktes för gott 1964 lades gasverket ned.

Idag är marken sanerad efter att gasverket föroreningar som uppstått vid gastillverkningen. Gasklockorna används till olika evenemang och hela industri- och varvsområdet intill havet har utvecklats till en trevlig tillgång för kommunens invånare.

Gävle hamn

Gävle har historiskt varit en viktig plats för sjöfartshandel, inte minst för sitt läge vid mynningen av Bottenhavet. År 1491 fick Gävle sin stapelrätt, det vill säga bedriva import och export och har sedan dess varit en viktig handelsplats.

När försvarsanläggningen Fredriksskans avvecklades 1863 anlades en ny hamn längre ut till sundet mellan Inre- och Yttre fjärden. Den gamla hamnen kallas numera Inre hamnen.

Älvkarleby

Vi lämnar Gävle och kör söderut på E4:an. Ganska snart når vi grannkommunen Älvkarleby. Det är inte heller så svårt att veta var vi ska köra av då den mycket fascinerande byggnaden Dragon gate visar oss vägen. Dock ser vi att Dragon Gate åter är igenbommat, frågan är vad som kommer att hända med detta spökliknande palats?

Älvkarleby är en ganska liten tätort i Älvkarleby kommun, Uppsala län. Trots namnet är Älvkarleby inte centralort i kommunen, det är Skutskär. Här ligger kommunhuset och ett samhälle med butiker och stor industri.

Mitt inlägg om Dragon Gate – Ett Kinapalats vid E4 utanför Gävle

Skutskär är en läns-, landskaps- och kommungränsöverskridande tätort, huvudsakligen belägen i Älvkarleby kommun i Uppsala län i nordligaste Uppland. Harnäs är ett område i Skutskär som ligger i Gävle kommun och tillhör då Gästriklands landskap och Gävleborgs län.

Besök på kommunhuset i Älvkarleby.

På 1500-talet fanns det ett skeppsvarv i Skutskär som byggde båtar åt flottan. Skutskär växte under 1800-talets senare del fram som betydande industriort strax sydväst om Dalälvens mynning. Vid sekelskiftet 1900 hade orten en folkmängd på närmare 6 000 invånare.

Skutskärs bruk

En av de större arbetsgivarna i Älvkarleby är Skutskärs bruk. Bruket har ungefär 375 anställda. Med sina tre produktionslinjer är Skutskärs bruk ett av de större pappersmassabruken i Sverige.

Skutskär är ett litet samhälle med bostäder och närhet till Gävle och även till Uppsala. 

Skutskärs kyrka eller Johanneskyrkan är från 1906. 

Vårt besök i Älvkarleby

När vi besökt kommunhuset i Skutskär är det dags att ta oss till tätorten Älvkarleby. Här ligger Älvkarkeby kraftverk en av kommunens kanske mest intressanta platser. Genom Älvkarleby flyter Dalälven och bildar Älvkarlebyfallen innan älven mynnar ut i havet.

Laxön

När vi besöker Älvkarleby ser vi skyltar till Laxön. Vi blir lite nyfikna och tar oss dit via en gullig liten träbro. Laxön visar sig vara en populär ö med olika aktiviteter i fin natur. Fram till 1880 – talet var ön mest känd för laxen. Både kronan, kyrkan och allmogen ville ha sin del av fisket. Sedan blev ön ett militärläger, i över hundra år övade sig militären med att slå broar över Dalälvens strömmande vatten.

Ute på Laxön ligger ett flertal mycket välrenoverade byggnader som militären uppfört. De flesta byggdes i slutet av 1800 – talet. När vi kör genom på ön kan vi se att det finns både vandrarhem, café och utställningar.

Trevlig tur nära Stockholm

Efter en riktig heldag med besök i både Gävle och Älvkarleby är vi mycket nöjda över att få uppleva två havsnära kommuner med både småstadsidyll och härliga landskap.

Att vi kommer att besöka Gävle fler gånger känns givet nu när vi har förstått hur många fina sevärdheter staden har att erbjuda. Och för oss som bor i norra delarna av Stockholm är det faktiskt inte så långt.

Följ oss “Vi besöker Sveriges 290 kommuner” 

Antal kommuner 176 – 177 / 290

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta − 6 =