SverigeUppland

Dragon Gate – Ett Kinapalats vid E4:an utanför Gävle

Inte ofta, men någon gång då och då har vi kört E4:an både till och från Gävle och passerat det lite mystiska hotellkomplexet och Kinapalatset – Dragon Gate som ligger utmed motorvägen mellan Gävle och Tierp.

________________________________________________________________________________

Palatset och hotellbyggnaden har stått klart ända sedan 2008 men är för det mesta stängt. Ibland har vi kört av motorvägen för att se om man möjligtvis har öppnat det lite speciella palatset. Men nej, det har alltid varit och förblivit igenbommat. Men så plötsligt, en fredagseftermiddag i början av september är vi på väg norröver för en weekend till Höga kusten.

Vi behöver stanna för en liten bensträckare med en kopp medhavd kaffe och ser då till vår stora förvåning att Dragon Gate är öppet. Eller öppet och öppet, fortfarande verkar hotellet vara stängt men det lär ha varit öppet tidigare i somras (2019) och när jag går in på Dragon Gates hemsida ser det åtminstone ut som om man tänker starta upp inom en snar framtiden.

För oss som bara ska ta en liten rast blir glatt överraskade när vi ser att man äntligen kan besöka byggnaderna, museet och det enorma Kinesiska torget.

Det är riktigt spännande att komma in på de stora torget och det palatsliknande byggnaderna som finns innanför den höga muren och som nog ska föreställa Kinesiska muren och som omger hela området. Det Kinesiska torget, förmodligen Himmelska fridens torg i miniatyr anlades 2007, mitt på torget står en staty av det buddhistiska helgonet Guanyin.

Lite konstigt ändå med denna enorma yta till ingen nytta, här skulle man kunna få in massor av folk men vad skulle de göra? En scen med någon skådespel eller någon trevlig show. Slöseri med plats kan man tycka om inte torget ska användas till något vettigt, men kanske finns det en tanke även för Himmelska fridens torg så småningom.

Man får lätt en lite konstig känsla av att befinna sig här i Dragon Gate, Kina eller Älvkarleby kommun?

Ointagligt från alla håll.

Museum

Vi går in på Dragon Museum och hittar de 200 kopierade terrakottasoldater i originalstorlek. Det finns bland annat bilder och en översikt över Kinas kulturella historia. Här kan man gå en bra stund för att studera och fundera över livet i Kina. Vi promenerar vidare för att se de fantastiska målningarna som pryder väggarna i den 150 meter långa arkadgången. Målningarna föreställer de kinesiska provinserna och dess skiftande landskap.

Rastplats väl värt ett besök

Dragon Gaten är en väldigt annorlunda rastplats där man kliver in i annan värld för en liten stund. Det är en märklig känsla att kika ut från palatset ner mot E4 där bilarna susar förbi och sedan vända sig mot de kinesiska skulpturerna, de buddhistiska symbolerna och det stora kinesiska torget, är vi verkligen i närheten av Älvkarleby? Ja det är vi, men så känns det inte.

Efter att tillbringat mer än en halvtimme inom området är vi tvungna att köra vidare men jag tror att vi ändå hinner se det mesta. Det hade varit roligt att kika in på hotellet som inte är öppet och det lär även finnas en restaurang på hotellet men även det är stängt. Däremot finns det restaurang eller cafeteria, butik samt obemannad bensinstation utanför det kinesiska palatset.

Öppettider för att besöka palats samt museum är 11 – 17 dagligen. (2019)

(Tack snälla TH för kvällsbild utanför Dragon Gate).

2 svar på ”Dragon Gate – Ett Kinapalats vid E4:an utanför Gävle

  • Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
    I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is great blog.
    A fantastic read. I’ll certainly be back.

    Svar
    • Thank you and I’m glad you like what you read. Welcome back!
      Christina

      Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton + nitton =