Dragon Gate – Ett Kinapalats vid E4 utanför Gävle

Inte ofta, men då och då har vi kört E4 söderut från Gävle och passerat det lite mystiska hotellkomplexet och Kinapalatset – Dragon Gate som ligger utmed motorvägen mellan Gävle och Tierp. Palatset och hotellbyggnaden har stått klart ända sedan 2008 men inte öppnat. Ibland har vi kört av motorvägen för att se om Dragon Gate möjligtvis var öppet, men nej, det har alltid varit och förblivit igenbommat.

Men så plötsligt, en fredagseftermiddag i början av september var vi på väg norröver för en weekend till Höga kusten. Vi behövde stanna till för en bensträckare med en kopp medhavd kaffe och såg då till vår stora förvåning att Dragon Gate var öppet. Eller öppet och öppet, fortfarande verkade hotellet stängt men det lär ha varit öppet tidigare i somras och när jag gick in på Dragon Gates hemsida såg det åtminstone ut som om man tänker starta upp inom en snar framtiden.

Men för oss som bara skulle ta en liten rast blev vi glatt överraskade att man äntligen kunde besöka byggnaderna, museet och det enorma Kinesiska torget.

Riktigt spännande att komma in på de stora torget och det palatsliknande byggnaderna som finns innanför den höga muren, som nog ska föreställa Kinesiska muren och som omger hela området. Det Kinesiska torget, förmodligen Himmelska fridens torg i miniatyr anlades 2007, mitt på torget står en staty av det buddhistiska helgonet Guanyin.

Lite konstigt ändå med denna enorma yta till ingen nytta, här skulle man kunna få in massor av folk men vad skulle de göra? En scen med någon skådespel eller någon trevlig show. Slöseri med plats kan man tycka om inte torget ska användas till något vettigt, men kanske finns det en tanke även för Himmelska fridens torg så småningom.

Ointagligt från alla håll.

Museum

Vi gick in på Dragon Museum där vi genast hittade de 200 kopierade terrakottasoldater i originalstorlek. Det finns bland annat bilder och en översikt över Kinas kulturella historia. Här kan man gå en bra stund för att studera och fundera över livet i Kina. Vi promenerade vidare för att se de fantastiska målningarna som pryder väggarna i den 150 meter långa arkadgången. Målningarna föreställer de kinesiska provinserna  och dess skiftande landskap.

Rastplats väl värd ett besök

Dragon Gaten är en väldigt annorlunda rastplats där man kliver in i annan värld för en liten stund. Det är en märklig känsla att kika ut från palatset ner mot E4 där bilarna susar förbi och sedan vända sig mot de kinesiska skulpturerna, de buddistiska symbolerna och det stora kinesiska torget, är vi verkligen i närheten av Älvkarleby? Ja det är vi men så kändes det inte.

Efter att tillbringat mer än en halvtimme inom området var vi tvungna att köra vidare men jag tror att vi ändå hann se det mesta. Det hade varit roligt att kika in på hotellet som inte var öppet och det lär även finnas en restaurang på hotellet men även det var stängt. Däremot finns det restaurang eller cafeteria, butik samt obemannad bensinstation utanför det kinesiska palatset.

Öppettider för att besöka palats samt museum är 11 – 17 dagligen.

(Tack snälla TH för kvällsbild utanför Dragon Gate).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 5 =