Singapore – Perfekt stopp för en resa till Australien

Singapore har funnits på min bucket list så länge jag kan minnas och som passade perfekt att stanna till vid under ett par dagar innan vi flög vidare till Australien. Det blev inte bara ett stopp för även på tillbakavägen från Australien stannade vi ytterligare två dygn. Och jag föll pladask för denna så fantastiska stad som har allt även för en lantis som mig, nej, jag känner mig inte helt bekväm i storstäder, men Singapore längtar jag nästan dagligen tillbaka till.

Vid vårt första besök till Singapore anlände vi ganska trötta, vi hade precis gått på semester och hade fortfarande “jobbhuvud” samt en cirka sexton timmars lång flygresa i bagaget. Redan på flygplatsen kändes Singapore som något alldeles extra, så lugnt och skönt, ingen stress trots en del kö i passkontrollen som ändå klarades av inom en halvtimme. Vi plockade upp resväskorna, hittade en taxi och dryga tjugo minuter senare var vi framme på världens häftigaste hotell – Marina Bay Sands. När vi hittat upp till poolen på 57 våningen då var tröttheten som bortblåst, livet kändes härligt, äventyret hade börjat.

Mitt inlägg Marina Bay Sands

Vid vår andra ankomst till Singapore fyra veckor senare, kändes det lite som att komma hem igen. Då var vi betydligt mer utvilade eller väldigt mycket mera loja efter att ha rest runt i Australien under ett par veckor. Nu ett par månader senare kommer jag ofta på mig själv att gå och tänkta på våra fantastiska dygn i Singapore, en stad som har allt och lite till, är det någonstans i världen som jag vill resa tillbaka till är det nog hit som lockar allra mest just nu.

Här kommer några av våra bästa upplevelser i Singapore.

Long Bar på Raffles Hotel och Singapore Sling

Det är varmt i Singapore och visst är vatten det bästa sättet att släcka törsten men är man i Singapore kan jag varmt rekommendera ett besök på Raffles hotel, Long Bar för en drink och den mest berömda drinken är Singapore Sling. Vi hittade till Raffles, fick ett bord på Long Bar och medan vi väntade med stor spänning på vår Singapore Sling åt vi nötter och kastade skalen som brukligt på golvet. Drinken var i dyraste laget, ca 260 skr betalades per styck men såklart värd varenda öre, så himla god.

Promenera runt Marina Bay och  Merlion Park

Singapore är ju som gjort att promenera i, ja åtminstone där det är bilfritt. När vi bodde på Marina Bay Sands passade vi på att gå runt Marina Bay förutom att fota hotellet Sands från olika positioner kom vi ganska snart fram till Merlion Park, här ligger den berömda statyn Merlion, en av de stora sevärdheterna i staden. Härifrån kan man även ta sig utmed Singapore River till Clarke Quay, en trevlig promenad på nästan bilfria promenadstråk.

Clarke Quay

Under vårt andra stopp bodde vi nära Clarke Quay eller bara något kvarter därifrån. I området runt Clarke Quay finns allt man kan önska i matväg, här kan man strosa runt bland barer och restauranger, läsa menyer och självklart äta något gott. Det är mycket turister särskilt kvällstid, härifrån kan man ta en båttur från på Singapore floden ned till Marina Bay.

Mitt inlägg om Clarke Quay

Fort Canning Park

Inte långt från vårt hotell i Clarke Quay ligger Fort Canning Park. Vår första morgon och tidiga förmiddag efter det att vi kommit tillbaka från Australien tillbringade vi i denna lummiga och härliga stadspark. Vi hade inte räknat med värmen och den luftfuktighet som man har i Singapore när vi gladeligen sprang uppför backen från Clarke Quay för att komma in i parken. En hel del pustande blev det och ett par vätskestopp var vi tvungna att ta, parken är en trevlig oas med många exotiska blommor och växter.

Åka tunnelbana MRT

Ett lätt sätt att snabbt ta sig till de olika delarna i Singapore är att använda sig av tunnelbanan. Promenader i all ära men efter väldigt många steg i det varma Singapore är det ganska skönt att ta sig fram till sevärdheterna med tunnelbanan. När vi väl visste med vilken linje vi skulle åka var det lätt att köpa biljett ur automaterna som finns vid stationerna. Det är dessutom extremt rent, fräscht och lugnt, när tunnelbanan anländer till stationen är det bakom väggar och endast dörren till vagnen blir synlig för passagerna. Vi testade att åka tunnelbana till bland annat Little India, Chinatown och tillbaka till Clarke Quay.

Här gäller det att ha koll på vad man inte får göra, annars kan  det bli dyrt. 

Little India

Vi klev av tunnelbanan vid stationen med samma namn och hamnade i en färgsprakande stadsdel helt annorlunda än de delarna vi hittills sett i Singapore. I Little India finns flera tempel som man kan ta sig en titt i eller strosa runt och titta på grönsaker och blommor som hänger i vackra färguppsättningar.

Det finns många butiker med läckra guldiga smycken.

Chinatown

När vi vandrat runt i Little India ville vi gärna se Chinatown också. Vi hoppade åter på tunnelbanan och klev av vid stationen Chinatown, även här är kvarteren något helt annorlunda än områdena runt Marina Bay och Clarke Quay. Här trängs småbutiker med mat- och fruktmarknader samt flera häftiga tempel som är intressanta att besöka.

Gardens by the Bay

En av Singapores stora höjdpunkter är den fantastiska trädgården Gardens by the Bay som förstås är ett måste att besöka både under dag och kvällstid. Vi fick en härlig men varm förmiddag i denna häftiga och vackra park, senare på kvällen gick vi tillbaka för att skåda den häftiga ljus och ljudshowen som drar mängder av turister i cirka 15 minuter.

Mitt inlägg om Gardens by the Bay

Jewel Changi airport

Det blev en storslaget avslut på vår hemresa när vi besökte den alldeles nya och lyxiga flygplatsgallerian Jewel. Vi blev tipsade av vår taxichaufför som körde oss till flygplatsen, han föreslog ett besök på Jewel, eller snarare kommenderade oss, ni måste gå dit, sa han, vilket vi också gjorde så fort vi checkat in våra resväskor.

Vi blev mäkta imponerade när vi stegade in på Jewel Changi airport som binder samman tre av flygplatsens terminaler. Den runda och enorma byggnaden är otroligt påkostad den lär ha kostat cirka 11,6 miljarder att bygga. Glasrutor täcker byggnadens stålkonstruktion, som rymmer flera våningar både under och över jord, sammanlagt har den en yta på 130 000 kvadratmeter.

Det första vi såg var nautruligtvis den stora kupolen som leder vattenfallet ned mellan våningsplanen, vattenfallet är världens högsta inomhusvattenfall med ett fall på 40 meter. Runt vattenfallet breder en stor parkliknande trädgård med vandringsleder och restauranger ut sig i den gröna växtligheten. Det är en riktigt wow – känsla att se hur vattenfallet byter färg och man glömmer nästan bort att man befinner sig i en shoppinggalleria med över 280 butiker. Högst upp ligger en 50 meter lång hängbro med glasgolv, till denna måste man dock betala inträde.

Ja, inte konstigt att vi blev så förtjusta i Singapore när till och med flygplatsen höll med bästa möjliga avslut, trots fyra veckor på resande fot ville vi stanna mycket längre och kanske gör vi det nästa gång vi reser till Asien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 − tre =