AsienSingapore

Singapore – Perfekt stopp för en resa till Australien

Singapore har funnits på min bucket list så länge jag kan minnas och som passar perfekt att stanna till vid under ett par dagar innan vi flyger vidare till Australien. Det blir inte bara ett stopp i häftiga Singapore även på tillbakavägen från Australien stannar vi ytterligare två dygn. Och jag faller pladask för denna så fantastiska stad som har allt även för en lantis som mig. Nej, jag känner mig inte helt bekväm i storstäder, men Singapore längtar jag nästan dagligen tillbaka till.

Vid vårt första besök till Singapore anländer vi ganska trötta, vi har precis gått på semester och har fortfarande “jobbhuvud” samt en cirka sexton timmars lång flygresa i bagaget. Redan på flygplatsen känns Singapore som något alldeles extra, så lugnt och skönt, ingen stress trots en del kö i passkontrollen som ändå klaras av inom en halvtimme.

Vi plockar upp resväskorna, hittar en taxi och dryga tjugo minuter senare är vi framme på världens häftigaste hotell – Marina Bay Sands. När vi hittat upp till poolen på 57 våningen är tröttheten som bortblåst. Livet känns härligt, äventyret har börjat.

Mitt inlägg Marina Bay Sands

Vid vår andra ankomst till Singapore fyra veckor senare, känns det lite som att komma hem igen. Då är vi betydligt mer utvilade eller väldigt mycket mera loja efter att ha rest runt i Australien under ett par veckor.

Nu när vi varit hemma ett par månader kommer jag ofta på mig själv att gå och tänkta på våra fantastiska dygn i Singapore, en stad som har allt och lite till. Är det någonstans i världen som jag vill resa tillbaka till är det nog Singapore som lockar allra mest just nu.

Här kommer några av våra bästa upplevelser i Singapore.

Raffles Hotel

Long Bar på Raffles Hotel och Singapore Sling

Det är varmt i Singapore och visst är vatten det bästa sättet att släcka törsten men är man i Singapore kan jag varmt rekommendera ett besök på Raffles hotel, Long Bar för en drink och den mest berömda drinken är Singapore Sling.

Vi hittar till Raffles, får ett bord på Long Bar och medan vi väntar med stor spänning på vår Singapore Sling äter vi nötter och kastar skalen som brukligt på golvet. Drinken är i dyraste laget, ca 260 skr betalas per styck men såklart värd varenda öre, så himla god.

Promenera runt Marina Bay och  Merlion Park

Singapore är ju som gjort att promenera i, ja åtminstone där det är bilfritt. När vi bor på Marina Bay Sands passar vi på att gå runt Marina Bay och förutom att fota hotellet Sands från olika positioner kommer vi ganska snart fram till Merlion Park. Här ligger den berömda statyn Merlion, en av de stora sevärdheterna i staden. Härifrån kan man även ta sig utmed Singapore River till Clarke Quay, en trevlig promenad på nästan bilfria promenadstråk.

Clarke Quay

Under vårt andra stopp bor vi nära Clarke Quay eller bara något kvarter därifrån. I området runt Clarke Quay finns allt man kan önska i matväg, här kan man strosa runt bland barer och restauranger, läsa menyer och självklart äta något gott. Det är mycket turister särskilt kvällstid, härifrån kan man ta en båttur från på Singapore floden ned till Marina Bay.

Mitt inlägg om Clarke Quay

Fort Canning Park

Inte långt från vårt hotell i Clarke Quay ligger Fort Canning Park. Vår första morgon och tidiga förmiddag efter det att vi kommit tillbaka från Australien tillbringar vi i denna lummiga och härliga stadspark. Vi har dock inte räknat med värmen och den luftfuktighet som man har i Singapore när vi gladeligen springer uppför backen från Clarke Quay för att komma in i parken. En hel del pustande blir det och ett par vätskestopp är vi tvungna att ta. Parken är en trevlig oas med många exotiska blommor och växter.

Åka tunnelbana MRT

Ett lätt sätt att snabbt ta sig till de olika delarna i Singapore är att använda sig av tunnelbanan. Promenader i all ära men efter väldigt många steg i det varma Singapore är det ganska skönt att ta sig fram till sevärdheterna med tunnelbanan.

När vi väl får kläm på vilken linje som vi ska åka är det lätt att köpa biljett ur automaterna som finns vid stationerna. Det är dessutom extremt rent, fräscht och lugnt, när tunnelbanan anländer till stationen är det bakom väggar och endast dörren till vagnen blir synlig för passagerna. Vi testar att åka tunnelbana till bland annat Little India, Chinatown och tillbaka till Clarke Quay.

Här gäller det att ha koll på vad man inte får göra, annars kan  det bli dyrt. 

Little India

Vi kliver av tunnelbanan vid stationen med samma namn och hamnar i en färgsprakande stadsdel helt annorlunda än de delarna vi hittills sett i Singapore. I Little India finns flera tempel som man kan ta sig en titt i eller strosa runt och titta på grönsaker och blommor som hänger i vackra färguppsättningar.

Det finns många butiker med läckra guldiga smycken.

Chinatown

Vi vill såklart även se lite av Chinatown också. Vi hoppar åter på tunnelbanan och kliver av vid stationen Chinatown, även här är kvarteren något helt annorlunda än områdena runt Marina Bay och Clarke Quay. Här trängs småbutiker med mat- och fruktmarknader samt flera häftiga tempel som är intressanta att besöka.

Gardens by the Bay

En av Singapores stora höjdpunkter är den fantastiska trädgården Gardens by the Bay som förstås är ett måste att besöka både under dag och kvällstid. Vi får en härlig men varm förmiddag i denna häftiga och vackra park, senare på kvällen går vi tillbaka för att beskåda den häftiga ljus- och ljudshowen som drar mängder av turister i cirka 15 minuter.

Mitt inlägg om Gardens by the Bay

Jewel Changi airport

Det blir ett storslaget avslut på vår hemresa när vi besökte den alldeles nya och lyxiga flygplatsgallerian Jewel. Vi blir tipsade av vår taxichaufför som kör oss till flygplatsen, han föreslår ett besök på Jewel, eller snarare kommenderar oss, ni måste gå dit, säger han, vilket vi också gör så fort vi checkat in våra resväskor.

Vi blir mäkta imponerade när vi stegar in på Jewel Changi airport som binder samman tre av flygplatsens terminaler. Den runda och enorma byggnaden är otroligt påkostad, den lär ha kostat cirka 11,6 miljarder att bygga. Glasrutor täcker byggnadens stålkonstruktion, som rymmer flera våningar både under och över jord, sammanlagt har den en yta på 130 000 kvadratmeter.

Det första vi ser är nautruligtvis den stora kupolen som leder vattenfallet ned mellan våningsplanen. Vattenfallet är världens högsta inomhusvattenfall med ett fall på 40 meter. Runt vattenfallet brer en stor parkliknande trädgård med vandringsstigar och restauranger ut sig i den gröna växtligheten. Det är en riktigt wow – känsla att se hur vattenfallet byter färg och man glömmer nästan bort att man befinner sig i en shoppinggalleria med över 280 butiker. Högst upp ligger en 50 meter lång hängbro med glasgolv, till denna måste man dock betala inträde.

Ja, inte konstigt att vi blir så förtjusta i Singapore när till och med flygplatsen håller med bästa möjliga avslut. Trots fyra veckor på resande fot vill vi stanna mycket längre och kanske gör vi det nästa gång vi reser till Asien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 5 =