Krapperup slottsträdgård – En gömd parkskatt inte långt från Helsingborg

Krapperup slottsträdgård är en prunkande grön park med en blandning av stora träd, exotiska växter och rhododendron. Slottet och parken ligger i Nyhamnsläge mellan Höganäs och Mölle, inte långt från Kullabergs naturreservat och bara tre mil norr om Helsingborg. Under våra år som Helsingborgsbor åkte vi ofta till Krapperup slottspark, vi dissade det mer kända slottet Sofiero som givetvis också är väl värt ett besök och som vi  även lite då och då stannade till vid, men vår favoritpark var och förblev Krapperup. I den mysiga trädgården kan man ströva omkring på slingrande stigar, njuta av rosor och fantastiska rhododendron när de blommor men även av stora lummiga träd som skyddar mot solen under varma sommardagar.

Under en weekendresa i slutet av september till bland annat Helsingborg passar vi på att besöka Krapperup slott. Vi hade haft ösregn under nedresan mot Skåne men som på beställning sprack molntäcket upp och en liten solglimt visar sig på himlen när vi äntligen får återse och ta en efterlängtad promenad genom Krapperups slottspark. Det blir en liten nostalgitripp samtidigt som det är spännande att se om några förändringar skett i parken sedan vi var här för kanske fem, sex år sedan.

Krapperup slott är ett av Skånes äldsta slott med anor från 1300 – talet. Jag har aldrig varit inne på slottet men har alltid undrat vad som döljer sig bakom dess väggar. Slottet är dock privat, sedan 1967 drivs Krapperup som en stiftelse och visas endast i begränsad omfattning för förbokade grupper och att då är inte fotografering tillåtet. Det går heller inte att titta genom fönstren eftersom slottet skyddas av ett par rejäla vallgravar. Parken är däremot öppen för allmänheten året om och är gratis.

Krapperup är omnämnt redan på 1200 – talet, den första dokumenterade ägaren var Stig Pedersen Krognos  år 1353. Under århundraden har slottet haft många olika ägare som har satt sin prägel på slottet. På 1550 -talet uppfördes det stora tegelhuset som fortfarande är Krapperups huvudbyggnad i renässansstil.

På 1600 – talet byggdes slottet om i barockstil av den nya ägaren grevinnan Maria Sophia De la Gardie som köpte slottet 1667, hon anlade en barockträdgård. Slottet fick ännu en ny ägare 1702 när köpmannen Henrik Jakob Hildebrand köpte det och byggde om slottet, exteriören avviker inte mycket från dagens utseende.

Nya ägare tog över slottet och under 1750- och 60 – talen lät Petter Gotthard von Kocken restaurera slottet i rokokostil. Efter hans död 1809 gick slottet vidare till hans brorson Christoffer von Kochen och dennes arvingar och en av dem var svärsonen Carl Christoffer Gyllenstierna  gift med Antoinette von Kochen. Deras son Nils Christoffer Gyllenstierna byggde upp trädgården på Krapperup, flera exotiska växter och träd planterades in.

Nils och hans hustru Ellen Gyllenstierna lät anlägga den park som finns än i dag och självklara inspirationskällor var bland annat Sofiero och Norrvikens trädgårdar. Man tog hjälp av den danske trädgårdsarkitekten Edvard Glaesel som anlade rosengården  och rhododendrongången. Hans trädgårdselev Jens Peder Andersen fortsatte sedan arbetet med att anlägga bland annat nyckeldammen och  den stora gräsmattan.

Från 1841- och än idag ägs Krapperup av ätten Gyllenstierna. Idag drivs slottet som en stiftelse – Gyllenstiernska Krapperupstiftelsen.

I slottsparken finns en fin rosodling med olika rossorter, det är alltid kul att se nya sorter som jag åtminstone förr blev inspirerad av för att försöka odla hemma i den egna trädgården. Kanske är rossäsongen inte riktigt i sin fulla prakt nu i slutet av september, rosorna såg lite tunna ut och de är inte lika många som jag vill minnas från förr. Klart att vissa förändringar sker i parker och trägårdar men en liten besvikelse var årets rosodlingars kvalité.

I den den gröna parken som ligger sydväst om slottet ned mot Öresund finns spännande, slingrande gångar, runt den vackra dammen växer både kända och mer okända lite exotiska växter. Det är inte mycket folk som har hittat hit denna soliga  höstlördag men klart att det är betydligt fler besökare en vacker majdag då rhododendron blommar med sina praktfulla blommor i de mest fantastiska färger.

Slottshundarnas begravningsplats – Jag minns att vår dotter då bara fyra eller fem år gammal alltid ville gå hit. Hundarna har fått ett fint vilorum i en vacker skogsdunge. Som gammal hundägare fick jag en liten stund till reflektion över mina egna fina änglahundar, önskar att även de fått en så fin gravplats.

 

Välklippt buxbom pryder den storslagna slottsparken.

Efter en härlig trädgårdspromenad blir man kanske lite söt och kaffesugen. På stallplan finns en liten kaffestuga – Krapperups Café, perfekt att stanna till vid innan man åker vidare mot någon annan av Kullens alla sevärdheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två + sjutton =