Nuwara Eilya till Ella i Sri Lanka – Världens vackraste tågresa?

Tågsträckan Kandy till Ella omnämns som att vara en av världens vackraste och vi vill givetvis testa tågresan när vi gör en liten rundresa i Sri Lanka. Egentligen ska man kanske göra hela tågresan det vill säga från Kandy till Ella, men den sträckan tar hela sex timmar och skulle ta alldeles för mycket tid i anspråk så vi väljer en mellanväg och hoppar på tåget i Nuwara Eilya för att ta oss till Ella. Den sträckan ska bara ta tre timmar och känns mer lagom nu när tiden är begränsad.

Reservera plats – behövs det?

Vi har redan gjort upp med researrangören vilken färdväg som ska köras och allt ska enligt dem ingå. Lite orolig är jag eftersom jag inte tror att de har bokat några platsbiljetter trots att jag tjatat hela förmiddagen om att detta borde göras.

Chaufförens engelska är inte den bästa, han gör sig till viss del förstådd men mycket mer än så är det inte, men det kommer att ordna sig ändå. När tåget tuffar in en dryg kvart försenat på parrongen Nanu Oya som är fylld av väntande resenärer och som alla försöker att kasta sig på tåget har vår chaufför ett eget litet trix för att skaffa sittplatser åt oss. Han tar hjälp av sin kompis som jobbar som stationsvärd, han vet förstås var de bästa platserna finns i andra klass. När tåget anländer hoppar han blixtsnabbt in i en vagn och paxar två bra platser åt oss för en resa på tre timmar.

 

 

 

Ombord på tåget

Väl ombord har vi perfekta platser med stort fönster som såklart är neddraget, tåget tuffar ut från Nuwara Eilya. Det är mer än överfullt så vi är glada att vi slipper stå, det är många backpackers och svenska röster hörs lite överallt. Jag och maken sitter prydligt på våra säten men det gör inte de unga backpackerserna, de hänger med halva kroppen utanför tåget, det ser livsfarligt ut tycker jag. Tåget går i och för sig inte så snabbt men lite dumdristigt känns det ändå, men ganska snart tuffar även jag till mig och vågar ta mig fram till den öppna dörren.

På tåget kan man välja tre klasser, första, andra och tredje klass. Vi väljer andra klass där fönster och dörrar är öppna, det finns två platser bredvid varandra. I första klass finns det luftkonditionering men med stängda fönster, så jag tror vi gör ett bra val, även om vi inte bokat platser.

Många som är ombord har egen matsäck med sig, men det går runt försäljare ombord och säljer vatten, läsk, godis, och lite småplock.

Tåget tuffar på i maklig takt över vackra teplantage och risfält. Små byar passeras, då och då stannar tåget till vid en station, folk hoppar av och folk hoppar på.

 

På alla stationer finns det givetvis en stins.

Vi stannar till vid många vackra stationshus.

Tåget passerar flera vackra broar. Efter någon timme på tåget törs även jag hänga lite i dörren för att fota.

Här och där står små tempel.

Även ett par vattenfall kan beskådas på håll.

Längst bak på tåget hänger en lite annorlunda vagn med ett gäng som jag förmodar jobbar utmed rälsen. De åkte inte med till Ella men hänger med där bak åtminstone halva resan.

Världens vackraste tågsträcka?

Underbar resa, vyerna vi passerar är på vissa sträckor magiska, men världens vackraste? Våra erfarenheter av tågresor måste anses som väldigt begränsade om man inte räknar med dem vi gjorde för länge sedan och då främst i Sverige på sträckor som inte ens var värda att ha fönsterplats för. Men under det senaste året har vi gjort hela två tågresor utöver det vanliga; Kuranda i Australien och så nu på Sri Lanka. Två resor väldigt olika varandra men bägge absolut otroligt vackra.

När jag sökte efter vilken tågresa som anses vara världens vackraste dök varken Kuranda eller Sri Lankas  Kandy till Ella upp bland de tio vackraste, kanske beroende på var man letar. Nog platsar Sri Lanka- tågresan i mitt tycke som en av världens vackrast tågresor men det beror förstås på vad man önskar att se. Trots en resa på hela tre timmar går tiden ombord på tåget otroligt snabbt, det blir aldrig långtråkigt och när vi är framme i Ella känns det nästan lite synd att tågresan var över.

 

2 thoughts on “Nuwara Eilya till Ella i Sri Lanka – Världens vackraste tågresa?

  • mars 20, 2020 kl. 3:49 e m
   Permalänk

   Stor tack, ja det var en riktigt härlig resa som vi verkligen längtar tillbaka till. Sri Lanka har ju så många fina sevärdheter och även underbara stränder, dessutom är det varmt i havet!
   Christina

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 5 =