Vi besöker teplantage och tefabrik i Sri Lanka

Efter några dagars relax, bad och sol vill vi se lite mer av Sri Lanka. Vi hade hört att en kille utanför hotellområdet fixar resor och mycket riktigt när vi kom ut en kväll sprang vi på honom. Han vill förstås ordna med en organiserad gruppresa men det har vi ingen lust med, vi vill hellre åka bil med egen chaufför, det går lätt att fixa men blir såklart betydligt dyrare. Vi tror ändå att det är värt pengarna eftersom vi då kan styra resan efter våra önskemål och intressen.

Teplantage

Vi bestämmer oss att göra en tvådagars tur med besök på några intressanta sevärdheter och ett måste är ju förstås att besöka ett teplantage och även en tefabrik. Sri Lankas är ett av världen största teproducenter bara Kina, Indien och Kenya är större, för Sri Lanka är te den största exportvara och överallt av de inre delarna av landet växer det tebuskar.

Ett måste är förstås att besöka en teodling och vi stannar till på ett riktigt stort teplantage för att titta lite närmare på de gröna och frodiga tebuskarna som på många håll är över hundra år gamla. Vi kommer fram till teodlingen en bit in på eftermiddagen och då är det färdig skördat för dagen, tekvistarna skördas av lågt betalda kvinnor under förmiddagen, innan solen har blivit för stark.

Teplantaget är friskt och intensivt grönt, det är rent och fräscht, men det är ganska jobbigt att klättra upp för de branta sluttningarna som många teplantage odlas på. Jag tycker att tebuskarna påminner lite om krukväxten benjaminfikus. Tänk vad kul att hitta en tebuske som kunde passa för vårt klimat hemma i Sverige och odla sitt eget te.

Härligt gröna tebuskar i branta sluttningar.

Tefabriken

Vi lämnar teplantaget sätter oss i bilen och åker vidare ett par mil bort för ett besök på en tefabrik. Vi blir tilldelade en guide som visar oss runt i fabriken och förklarar hur det går till att tillverka te, från teblad till färdigt te.

Att tillverka te är en ganska stor process där man använder riktigt gamla maskiner men som verkar fungera fint för ändamålet. Vi får bland annat veta att från skörd till färdigt te tar det ungefär fyra dagar och det mesta som tillverkas i Kadugannawa tefabrik exporteras utomlands.

Processen vid tillverkning av te.

Vi fick lära oss att tebladen måste genomgå en process på fyra steg innan det kan användas som te. Först ska tebladen torkas och förlorar då en del av sin fukt, sedan ska bladen rullas och delas så att den kvarvarande fukten kan reagera med luften. Därefter är det dags för oxidering då bladen genomgår en rad kemiska processer när fukten reagerar med syre och de blir mörkröda. Till sist värms bladen upp så att oxiderings- processen avbryts och bladen torkas till att de innehåller endast tre procent fukt. Sedan förpackas teet och går till försäljning.

Den fantastiska ugnen som används till torkning har många år på nacken. Man använder sig av gummiträd som bränsle.

Silver tea, black tea och green tea tillverkas i denna fabrik.

Provsmakning och inköp av te

Efter den guidade turen i tefabriken blir det provsmakning av te. Kanske är jag ingen riktig tefanatiker men  en viss skillnad kan jag ändå känna mellan te och te. Det smakar himmelskt gott när vi äntligen får sätta oss och njuta en stund av Kadugannawas egentillverkade te. 

Vi passar även på att köpa med ett par olika tepaket, det finns massor av olika sorter och kvaliteter att välja på men till sist hittar vi ett bra och prisvärt te som jag hoppas ska smaka bra när vi kommer hem till Sverige igen.

Teet kan provsmakas med en liten sockerbit, som inte ska läggas i teet utan stoppas i munnen när man dricker sitt te.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 14 =