LapplandSveriges 290 kommunerVästerbotten

Fjällnära stillhet – Bilresa genom Malå och Norsjö

Djupt inne i Västerbottens inland, ligger Malå och Norsjö – två små kommuner med stora landskap. Kanske är det platser som inte gör så mycket väsen av sig, men för oss lite stressade storstadsbor ger det en lugnande inverkan. Här möts vi av gammal gruvhistoria, samisk kultur och orörd vildmark.

Vi har kört från Lycksele och anländer till centralorten, Malå efter drygt åtta mil. Det blir onekligen många mil och mycket åkande i bil under vår Norrlandsresa. Det är ju inte så många kommuner här i norr, men avstånden är långa och ibland önskar vi att vi kört med husbil istället för att bo på hotell.

Visst finns det något hotell här och där, men för att säkerställa även en bit god mat är det nog på de större orterna vi behöver slå läger för natten. Med husbil kan man ju ha egen mat med och även hitta natursköna platser för sitt boende, och även göra en mer stillsam resa än den som vi flänger runt på. Nu har vi dock ingen husbil så vi gör det bästa av vår situation. Alltså, vi bägge älskar ju att åka bil, så det går ingen nöd på oss alls.

Malå kommun

Malå kommun, ligger i södra Lappland och Västerbottens län. Det är en liten men naturnära ort med cirka 3 000 invånare. Området i Malå har starka samiska rötter, där Malå sameby fortfarande är aktiv. det är en av få kvarvarande skogssamebyar i Sverige. Området har länge varit en del av det samiska kulturlandskapet, där renskötsel, jakt och fiske varit centrala livsformer.

Under 1900-talet utvecklades Malå även som ett gruvsamhälle, särskilt under tiden då Boliden drev gruvbrytning i området.

Under 1900-talet kom gruvdriften igång. Malå växte till ett viktigt nav för Sveriges mineralutvinning, särskilt under 1950- och 60-talen, då gruvföretaget Boliden etablerade verksamhet i området. Det blev starten på en industriell era som påverkade både sysselsättning och samhällsstruktur. En del av gruvhistorien bevaras i Malmens Hus, ett litet museum i centrala Malå.

Under 1980- och 1990-talen började flera av gruvorna avvecklas. I takt med att lönsamheten sjönk valde Boliden att successivt lägga ner gruvverksamheten i området. En efter en stängdes gruvorna, och till slut lades även den geologiska avdelningen i Malå ner.

Vårt besök i Malå

Vi glider in i tätorten Malå på hukvudgatan i orten. Här råder lugn och stillhet. Bakom de regntunga molnen kan vi skymta fjäll men den största sevärdheten är sjön som ligger spegelblank.

Jag traskar in på kommunhuset men ingen tar någon notis om mig när jag bläddrar lite i kommunbroschyren. Vad finns det att göra i Malå?

I Malå är naturen en självklar del av livet. Många ägnar sig åt fiske, jakt, skoterkörning, längdskidor, svamp- och bärplockning. Det finns idrottsföreningar, elljusspår, ett badhus och vintertid anläggs preparerade skidspår.

Även renskötsel och samisk kultur lever vidare till vardags, med språk, mat och traditioner i Malå sameby.

Malå har endast 2 962 invånare. Det är en av Sveriges minsta kommuner vad det gäller invånarantal. Många arbetar invånarna arbetar inom kommunal verksamhet, som skola, äldreomsorg och administration, eller lokala småföretag samt inom områden som skogsnäring, tjänstesektor och viss kvarvarande mineralprospektering. Några pendlar till arbeten i angränsande kommuner, men då får man nog pendla väldigt många mil, Det är ju ganska långt mellan kommunerna här i norr.

Malå kyrka

Det är trots all vackra natur inte så lätt att snabbt hitta en sevärdhet i Malå, men ortens kyrka är riktigt söt. Det är en klassisk träkyrka som invigdes 1852. Kyrkan kom till efter lite tjat av tre bröder från byn Mörttjärn i slutet av 1830-talet. De hade tröttnat på det långa avståndet till närmaste kyrka och föreslog att en egen kyrka borde byggas. Det blev startskottet för kyrkobygget.

Norsjö kommun

Vi lämnar Malå och fortsätter på nya ödsliga vägar och hamnar efter drygt fem mil i kommunen Norsjö.

Norsjös historia går tillbaka till 1600-talet, då nybyggare började slå sig ner i området. Tidigare hade det framför allt varit samiskt kulturland, där samebyar och renskötsel varit dominerande.

Under 1700- och 1800-talet ökade inflyttningen, mycket tack vare tillgången på skog och vatten, resurser som möjliggjorde jordbruk, jakt, fiske och småskalig sågverksverksamhet. Skogen var länge ryggraden i det lokala näringslivet, och så är det delvis än i dag.

 

I början av 1900-talet kom Norsjö att bli en viktig plats för skogsindustri och gruvprospektering. Särskilt när Bolidenfältet, i grannkommunen Skellefteå började utvecklas under 1920-talet, ökade även betydelsen av Norsjö i regionen. Många invånare arbetade i gruvor, sågverk eller transporterade timmer och malm.

Järnvägen, mellan Bastuträsk och Malå, spelade också en central roll under denna tid, och bidrog till att knyta inlandet närmare kusten.

Idag är Norsjö en liten kommun, där näringslivet till stor del kretsar kring, skogsbruk och träförädling. Det finns även en del småföretagande inom hantverk, tjänster och livsmedel, samt inom vård, skola och kommunal service. Kommunen profilerar sig som en plats där man kan leva nära naturen, arbeta på distans och ha ett hållbart vardagsliv.

I kommunen bor det cirka 3 968 invånare.

Norsjö är hemort till flera författare och kulturpersonligheter, bland annat Torgny Lindgren, en av Sveriges mest välkända författare från Västerbotten. Han föddes i Norsjö 1938 och många av hans verk präglas av just det västerbottniska inlandets berättartradition, språk och ödesmättade landskap.

När vi tittar efter någon sevärdhet i orten hittar vi bland annat Norsjö hembygdsområde. Här får besökaren se gamla byggnader, föremål och berättelser om livet förr i tiden.

En annan byggnad som drar till sig uppmärksamheten är Norsjö kyrka. Den invigas den så sent som 1917. Exteriört har kyrkan en nationalromantisk träfasad i rött, med en stor takvolym inspirerad av både 1700- och medeltidskonstruktioner.

Kyrkan är dock präglad av flera bränder. Den första kyrkan som byggdes här var från 1811. Ett enkelt timrat kapell. I mitten av 1800-talet uppfördes en ny korskyrka, men den flyttades 1909 till sin nuvarande plats och förstördes av ett blixtnedslag 1912. Nästa försök slog också fel, en ny kyrka byggdes 1915 enligt samma ritningar som den tidigare, men även den brann ner bara en månad före invigning, av oklar orsak. Sedan dess står dagens kyrka stadigt kvar. 

Läs mer om vår kommunbesök på sidan:

“Vi besöker Sveriges 290 kommuner”

Antal kommuner: 252 – 253 / 290

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 + 6 =