StockholmSveriges 290 kommuner

Kommun med både slott och fin natur – Vi besöker Tyresö kommun

Tyresö kommun är en av de kommuner som ligger på södra sidan av stan. Alltså den sida av Stockholm som inte vi bor på och därför inte har besökt så många gånger.

En söndag i början av augusti är det dags att göra kommunbesök här i Tyresö. Vi får uppleva en kommun med både vacker natur, ett slott och givetvis kommunens centrum.

Tyresö kommun

När man som vi bor på den norra sidan av Stockholm är det sällan man sätter sin fot på den södra sidan av stan och förmodligen vice versa. Våra besök är väldigt sällsynta vilket är lite synd eftersom det finns många intressanta sevärdheter och mycket fin natur runt hörnet. Det har vi fått erfara när vi bland annat besökte Tyresta nationalpark och Tyresö slott för ett par år sedan när pandemin härjade för fullt och alla människor skulle helt plötsligt ut och vandra i naturen. Så, även vi och då upptäckte vi att det finns så mycket att uppleva i både de södra och östra delarna av Stockholm. Och genom våra kommunbesök blir vi medvetna om så många andra platser än de gamla invanda som är mer lättillgängliga för oss.

Lite historia

Redan på 600 – talet tror man att de första permanenta boplatserna bildades i Tyresö. Två gårdar lär ha funnits, en i Kumla och en i Näsby. Strax därefter började människor skapa boende på bland annat gårdarna, Uddby och Alby samt vid ett par andra gårdar runt om.

För att gå vidare i historien förflyttar vi oss till Tyresö slott som har haft stor betydelse för Tyresös utveckling.

Vårt besök i Tyresö

Vi vill förstås besöka några av de bästa sevärdheterna i Tyresö kommun. Och vi har ju faktiskt varit i kommunen tidigare och besökt Tyresö slottspark, och tyckte det var mycket fint och som passar utmärkt för ytterligare ett besök. Så vi kör dit tillsammans med ett riktigt oväder, som anländer nästan samtidigt som oss. Vi hinner att göra ett litet kort besök i både kyrka och slottscaféet innan ovädret brakar loss.

Nu är det inte så många år sedan vi besökte slottsparken nedanför slottet som är en riktigt fin oas att ströva runt i. I parken finns också ett kafé och sommartid går det säkert att bada här också. Tyvärr är dagens sommarväder inte det bästa, ens för att strosa runt i parken.

I april 2021 var det strålande solsken i Tyresö slottspark.

Tyresö slott

I början på 1300 – talet bildades flera gårdar och området där Tyresö slott nu ligger befästes. Området kallades då för “Tyrisedhe” och tros vara ursprunget för Tyresös namn. Det var förstås en strategiskt mycket bra plats med sitt upphöjda läge och nära till vatten.

I mitten av 1400 – talet byggdes Tyresö hus här, det var ett medeltida stenhus som ska vara föregångare till Tyresö slott. Tyresö hus brann dock ner 1613 och ersattes så småningom med en ny gård som kallades Lilla Tyresö. Riksämbetsmannen Gabriel Gustafsson Oxenstierna ärvde gården efter sin mors död år 1624. Tyresö slott uppförde han under åren 1630-1633. Han påbörjade även under denna tid förberedelserna för ett tegelbruk i området. Dessutom lät han även uppföra Tyresö kyrka mellan åren 1638 – 1640. Kyrkan ligger strax intill slottet. Det byggdes även en krypta under kyrkan för honom och hans familj, där de ligger begravda.

Oxenstierna bidrog till att Tyresö utvecklades med flera olika verksamheter i området. Slottet och kyrkan drog till sig rikare personer vilket utvecklade platsen alltmer. 1648 ärvdes Tyresö av Maria Sofia De la Gardie som var gift med Gabriel Oxenstiernas son. Hon anlade fabriker som gav bra resultat. Industrin drevs med hjälp av vattenhjul och var anlagt vid de tre forsarna Follbrinksströmmen, Ubbyfallen och Nyfors. Det kan man även se i dagens kommunvapen som består av en fors med tre vattenhjul.

Efter Maria Sofias död ärvdes godset av Maria Gustava Gyllenstierna. Hon är känd för att ha låtit riva tornen på slottet år 1719. Det räddade förmodligen slottet från ryska inkräktare då de trodde att slottet var ödelagt och lämnade det i fred. Slottet moderniserades på 1770 -talet. Sveriges första engelska park anlades och som finns kvar än idag.

På slottet finns café och presentbutik.

Alltid nära till vatten här i Tyresö i kommun.

Oavsett årstid ligger Tyresö slott med fint läge utmed vattnet. Det finns en stor slottspark med plats för många besökare. 

Tyresö kyrka

Innan vi lämnar Tyresö slott gör vi ett kort besök mellan två dop i Tyresö kyrka. Det gäller att passa på, under söndagar duggar dopen tätt i kyrkan.

Kyrkan invigdes 9 mars 1641 och den första gudstjänsten som förrättades i kyrkan var ironiskt nog självaste byggherren Gabriel Oxenstiernas egen begravning.

Det är en vacker och enkel kyrka. Jag tycker den känns lite kal eftersom det saknas målningar, vilket brukar ge kyrkan en mjukare inramning. Däremot hänger familjen Oxenstiernas familjevapen prydligt på väggen.

På utsidan däremot ger kyrkan ett imponerande intryck och det är svårt att motstå ett besök även på dess insida.

Tyresö kommunhus

Ett par kilometer från Tyresö slott och kyrka hittar vi Tyresö Centrum. Här finns även kommunhuset. Det första vi lägger märke till när vi anländer centrumet i kommundelen Bollmora är en hel del bostadshus, både höghus och mindre flerbostadshus.

Ett parkeringshus finns intill centrumet och där parkerar vi bilen för att kunna göra ett besök vid kommunhuset. Det är ett ganska litet centrum men med en hel del butiker i två plan.

Trevligt litet mindre centrum i kommundelen Bollmora.

Kommundelen Bollmora

Tyresös kommunhus ligger således i Bollmora. Tidigare låg det gamla centrumet i kommundelen Trollbäcken men kom att flyttas till den nya platsen då Bollmora gård som fram till 1950 – talet endast en liten by. Men kommunen behövde utvecklas och ett stort markområde köptes upp 1955 av kommunen där ett nytt centrum byggdes med 2000 lägenheter, 1965 invigdes Bollmora centrum, men bytte namn 1987 till Tyresö centrum.

Den nya kommundelen lockade många Stockholmsbor att flytta ut till en mer naturnära miljö och Tyresö började snabbt växa. Idag består kommunen av 49 173 invånare.

Alby Friluftsgård

Efter slott, kyrka och centrum behöver vi lufta av oss lite. Då passar det bra att ge sig ut i Tyresö vackra natur. Vi hoppar in i bilen och kör ett par kilometer ut på landsbygden. Här råder lugn och ro trots att det är ett stort och populärt friluftsområde.

Tyvärr har regnet tagit Tyresö i sitt grepp och det blir en ganska kort visit bland rödmålade ladugårdsbyggnaderna. I ett av husen finns naturum och i ett annat hittar vi ett kafé. En bit bort ser vi en badplats som verkar ligga öde idag när åska och regn drar in över oss. Det är ett riktigt trevligt och fint område.

Lantlig idyll på Alby friluftsgård.

Gulligt kafé med utsikt mot badviken.

Ingen verkar vilja sitta ute idag.

Tyresta nationalpark

Vi har ju besökt Tyresta nationalpark tidigare men då från Haninge kommun där huvudentrén finns vid Tyresta by och flera av de populära vandringslederna. Men nationalparken är stor och sträcker sig även in i Tyresö, där det också finns ett par entréer och vandringsleder.

Trevligt besök i Tyresö

Vi konstaterar att Tyresö kommun verkar vara en bra kommun med mycket natur nära inpå. Visst finns det en hel del höghusområden men någonstans ska ju folk ändå bo. När det finns mer tid vill vi gärna göra ett besök på slottet. Det hålls guidade visningar där under sommaren vilket skulle vara intressant att göra.

Läs mer om våra besök på sidan om:  Vi besöker Sveriges 290 kommuner”

Antal kommuner: 224/290

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 4 =