Örenäs slott med vy över Ålabodarna och havet

Att bo på slott har länge varit en önskan och under en vårresa genom södra Sverige lyckas vi hitta ett bra pris för en övernattning på slott med trerättersmiddag samt frukost. Trevliga Örenäs slott i Glumslöv mellan Helsingborg och Landskrona är ett  slott från tidigt 1900 – tal, alltså ett ganska nytt slott.

Tyvärr är det lite med andan i halsen som vi anländer efter en lång och händelserik dag där jag, tidsoptimisten, tror oss hinna med allt på en och samma dag. Vi hinner nätt och jämt checka in innan det är dags för middag. Den vill vi givetvis inte missa, allt är ju lite tidigarelagt nu när restaurangerna måste stänga redan 20.30

Örenäs slott i Glumslöv

Middag på slottet

Klockan 18.00 är det dags för middag. Den intas på den inglasade verandan, det är ju annandag påsk och ganska mycket gäster. Borden är placerade med ordentliga mellanrum så trots att det är ganska många gäster känns det coronasäkrat.

För kvällen är det en meny som gäller för samtliga gäster och vi blir inte besvikna. Det är en välkomponerad och spännande trerättersmiddag, även om jag inte skulle valt kött som varmrätt om jag fått välja själv. Visst äter jag kött men föredrar fisk, särskilt när man äter den på restaurang. Nu har man röding till förrätt och kalv till varmrätt. Kanske känns potatispurén en smula enkel i sammanhanget men när efterrätten kommer in blir vi nöjda.

God mat med vacker vy bjuder Örenäs slott oss på.

Lite historia och fakta

1867 köpte Häradshövding August Anderberg tomten Nedre Glumslöv nr 7 som är platsen där Örenäs slott idag ligger. Han lät uppföra byggnaden Mariehild efter sin hustru. Efter Anderbergs bortgång 1883 förvärvade Grevinnan Constance Wachtmeister Mariehild. Hon var änka till utrikesminister Greve Carl Wachtmeister, och dotter till en fransk markis.

Hon lät bygga ut parken. Mangårdsbyggnaden pryddes med balkonger, veranda och torn, dessutom genomförde hon ett namnbyte från Mariehild till Maryhill. Grevinnan sålde Maryhill till Greve Fredrik Posse i början av 1890 – talet och flyttade utomlands.

Fredrik Posse var mycket omtyckt av ortsbefolkning och blev folkhjälte när han fick avtjäna tre månaders fängelse på Landskrona fästning för att egensinnigt ha byggt ett järnvägsspår över en konkurrens järnväg. Äreportar restes för honom vid hans hemkomst vid Ålabodarna efter avtjänat straff.

Samtidigt hade kung Oscar II ankrat upp på redden nere vid Ålabodarna, invigt den nya hamnen och intagit middag hos grevparet i Maryhill. Fredrik Posse byggde inte bara järnvägar, han drev också bomullsfabrik och köpte malmfält i Norrland. Fredrik Posse avled 1897, familjen Posse förlorade en stor del av sin förmögenhet i en process om malmfälten i Norrland och Maryhill såldes vidare till “Sockerkungen”, Carl Tranchell.

Ett slott likt Versaille

Tranchell hade stora planer om att bygga ett slott liknande det franska Versaille, men till sist byggdes med start 1914 Öresnäs slott som förstås var bra mycket mindre än Versailles. Barockslottet  stod klart 1918 och kom att kosta en miljon kronor som förstås var mycket pengar på den här tiden. Carl Tranchell dog 1919 och slottet köptes 1924 av Greve Fredrik Bonde som bodde här fram till 1939. Fredrik Bonde blev uppvaktad av nazistiska bulvaner som ville köpa Örenäs och göra det till rekreationsställe. Bonde avböjde dock inviterna och sålde istället till Skånes fackliga organisationer.

Örenäs slott som hotell och konferensverksamhet

År 1943 öppnade Örenäs som semesterhotell och kursgård. Reso ansvarade då för driften och förvärvade sedermera anläggningen. Under Andra världskriget hade etniska och danska flyktingar en fristad i slottskällaren. Reso ägde och drev Örenäs slott fram till 1992, under dess år genomfördes omfattande renoveringar och tillbyggnader. Bland annat uppfördes nya hotellrum och en helt ny konferensbyggnad. Idag är det LO som driver verksamheten på Örenäs slott.

Frukost på Örenäs slott

Vårt boende på slottet blir tyvärr i annexet som ligger intill slottet. En sen bokning utan eftertanke samt en alldeles för sen ankomst gör att rummen på slottet är fullbokade och vi får ta det som finns i anläggningen i anslutning till slottet. Det är ett trevligt rum med balkong och utsikt mot Öresund men visst hade det varit roligt att haft ett rum på själva slottet. Däremot får vi gärna ta del av slottets utrymmen som är spännande och intressanta att strosa runt i.

Vi är som vanligt ganska tidiga till frukost, det finns ingen tid att ligga och dra sig när jag och maken är ute och reser. Dagarna är fyllda med både planerade och spontana upplevelser, så det gäller att sätta fart. En bra start på dagen är en god frukost i fin miljö och att äta frukost på Örenäs slott ger oss allt man kan önska.

Slottsträdgård med vy över Ålabodarna

När vi bodde i Helsingborg tog vi ofta en tur med bilen och en av våra favoritplatser var fiskebyn Ålabodarna. Örenäs slott ligger precis ovanför den lilla byn och efter vår slottsmiddag behöver vi ta en liten promenad. Vi går genom slottets park och kommer fram på en liten stig som leder oss ned till havet och den gulliga fiskebyn.

Skymningen börjar lägga sig över oss men vi hinner traska gatan fram mellan husen som ligger tätt här i Ålabodarna. Under sommaren är det populärt att stanna till i fiskebyn, kanske gästa hamnen eller äta en bit mat på Ålabodarnas Hamnkrog. Nu är det bara april månad och ganska ödsligt men vyn är underbar oavsett årstid.

Örenäs slottspark ligger vackert med vy över Öresund.

Lanskrona skymtar i söder.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

tjugo − 8 =