GotlandSverige

Gotland – En weekend i september

Äntligen fredagseftermiddag och en efterlängtad weekend till Gotland väntar. Under många år har vi tänkt att vi måste åka till Gotland, inte minst för att jag och maken faktiskt träffades där. Detta var för så många år sedan, men känns ändå som igår.

Vi väljer flyget över till Visby, dyrt men väl värt pengarna för den tid man sparar när det bara tar 45 minuter från start till landning. Så här i slutet av veckan brukar jag känna mig lite trött efter veckans jobb, men att få göra en liten minisemester ger bra energi.

Väl framme i Visby är det strålande sol. Vi har fixat hyrbil hemifrån och på några minuter är vi framme vid vårt boende på hotell Almedalen. Det är ett supertrevligt hotell alldeles vid havet och ringmuren med bra rum och nära till parkeringsplats.

    Vi checkade in och begav oss genast ut för att se Visby.

Det är en helt perfekt kväll för middag utomhus, solen lyser fint på Stora Torget här finns det många restauranger. Vi hittar vårt bord och avnjuter en god fiskmåltid.

Det blir förstås en liten rundtur innanför ringmuren efter middagen och Visby är absolut så underbart vackert som jag minns det.

Lördagsmorgon lämnar vi Visby och kör norrut mot Fårösund. Här är det extra roligt att stanna eftersom vi har många skojiga minnen härifrån. Mycket har ju förändras men ändå var det sig likt. Efter lite sightseeing upp på norra Gotland tar vi gratisfärjan över till Fårö. Nu under höstsäsongen går färjan bara två gånger i timmen men det är ingen väntetid alls, vi kommer över med färjan direkt.

Hyrbil, typ enklaste varianten, men den gick fint.

Vårt första mål är att se raukarna och vi stannar till vid Langhammars naturreservat och får se de häftiga stenformationerna.

Efter en strålande solig förmiddag blir det framåt lunchtid mulet och när vi kommer upp till Fårö fyr är det riktigt grått och ganska blåsigt, men inget regn.

På hela Gotland finns många fina murar. Vilket jobb det måste ha varit att lägga all denna sten.

Dagen rusade iväg och vi lämnar vackra Fårö för Gotland igen. Vi kör ner på den östra sidan och passerar Slite, det blev ett kort stopp vid Cements.

Det tar längre tid än man tror att köra runt på Gotland och vår ambition var att ta oss runt hela ön på en och samma dag. Tyvärr blev det eftermiddag alldeles för snabbt och vi insåg att det var bäst att köra tillbaka till Visby och njuta av denna fantastiska stad. Vi ville förstås se mer av innerstaden alltså innanför ringmuren.

Solen kommer tillbaka och vi får sommarlikt väder. Blommorna har väl sett sina bästa dagar, men rosorna blommar vackert i de mysiga gränderna.

Vi besöker även Visby botaniska trädgård. Det är en fin och lummig trädgård med mängder av blommor, buskar och träd.

Trots att hösten snart är här känns det som att sommaren fortfarande har sitt grepp över Visby. Det är en så härligt att vara här.


Vi äter god mat här på Gotland och vill gärna komma tillbaka.

Söndag förmiddag är det tyvärr dags att bege sig till Visby flygplats för att ta oss de 45 minuterna till Arlanda. Innan hemresan hann vi med en rejäl promenad runt ringmurens insida, bara en helg här på Gotland är alldeles för lite, men det är ju bättre än inget besök alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × fyra =