Bjärehalvön, en idyll i norra Skåne – Bilresa genom södra Sverige

Vi lämnar Västkusten som vi absolut måste återkomma till. Så obeskrivligt vackert att man nog skulle kunna stanna här betydligt längre än de få dagar vi gör på vår resa genom Sverige. Efter en övernattning i Uddevalla kör vi in i Halland och här finns ju trevliga Varberg och Falkenberg.

Mycket folk på populära sommarorter på nedresa mot Skåne

Det måste vara ett skämt, jag tror jag aldrig sett så mycket folk någonsin på någon semesterort i Sverige än vad vi gör när vi kör in i Varberg. Bilar överallt och klungor av folk som flanerar runt ned mot Varberg badhus och fästning. Nä, sånt gillar inte jag, men jag gillar Varberg så vi får återkomma någon annan gång.

I Falkenberg är det bättre, vi kör ut till Skrea strand och tar en promenad utmed havet medan vi funderar var vi ska övernatta. Vi bestämmer oss för att stanna några dagar i vår favoritstad Helsingborg, därifrån kan vi sedan göra utflykter i Skåne.

Skrea Strand i Falkenberg

Den härliga stranden – Skrea, ligger någon kilometer utanför centrum, stranden är över 2 kilometer lång med höga sanddynor. Skrea strand är en av Hallands mest populära stränder, man når den via gång- och cykelväg från centrum eller med bil. Här finns gott om parkeringsplatser som ligger i direkt anslutning till stranden. Det finns även ett rikt utbud av matställen, kiosker, minigolf och andra aktiviteter. Förutom de klassiska badstugorna finns det både camping och hotell här och ett myller av folk förstås.

Stranden sväljer många semesterfirare och jag kan tänka mig att när sommaren återkommer med lite varmare väder är det säkert mer än fullt här. Själva tar vi en liten fikapaus innan vi fortsätter ner till Helsingborg.

Båstad

Trots att vi bott i Skåne har vi inte varit i Båstad många gånger. Nu är vi tillbaka en tidig förmiddag innan alla semesterfirare hunnit ut. Vi startar med ett besök vid Båstads stolhet, centercourten. Båstad är tennis till 100 procent, så många fina matcher som vi sett härifrån. Idag är det förstås bara morgonmotionärer som tränar. Vi tar oss upp på läktaren och härifrån har vi en fin vy.

Blundar man en stund och bara lyssnar på studsen från bollen kan jag faktiskt se både Björn Borg och Stefan Edberg i min fantasi. Åh vad jag saknar dem!

På torget hittar vi denna tidiga förmiddag en gratis parkeringsplats för att kunna ta oss runt genom mysiga Båstad.

I hamnen börjar dagen så sakta komma igång. Det är verkligen skönt att vara tidigt ute innan alla andra turister är på fötter. Nu kan vi strosa runt i hamnen och njuta av lugnet och om vi inte redan hade ätit en god hotellfrukost i Helsingborg skulle vi kunnat ätit den här på någon av alla restauranger som ligger fint utmed havet.

Staty av Birgit Nilsson

En av 1900 – talets mest kända klassiska sångerskor, en legendarisk Wagner tolkare och ledande sopran. Birgit Nilsson växte upp på släktgården i Svenstad på Bjärehalvön. Konstnärsparet Ulla och Gustav Kraitz har skapat skulpturen “Birgit”. Skulpturen avtäcktes den 17 maj 2013.

Norrvikens Trädgårdar

Är man intresserad av trädgård och blommor är ett besök på Norrvikens Trädgårdar intressant. Trädgården är skapad av Rudolf Abelin mellan åren 1906 – 1921. Jag har varit här förut och då var det minsann gratis att gå in. I år kostade det 120 kr per person så vi hoppade över besöket den här gången.

Hovs Hallar

Efter vårt besök i Båstad tänker vi att vi måste kolla in Hovs Hallar, där vi aldrig varit tidigare. Många fina vandringsleder utgår ju härifrån. Det har redan hunnit komma en hel del bilar på den stora parkeringsplatsen vid Hovs Hallar som ligger mellan Båstad och Torekov.

Det verkar vara ett omåttligt populärt att starta sin vandring härifrån. Det finns flera vandringsleder med varierande längd som utgår från Hovs Hallar. Och givetvis hade det varit trevligt att göra en vandring i denna fina miljö, men vi är inte riktigt utrustade för det idag.

Klockan har hunnit bli lunchdags och vi har ingen matsäck med oss men vill ändå se oss omkring lite, det blir till att bita ihop och ta den kortare promenaden. Det är fint att vandra längst havet men vi vänder om och tar oss vidare mot Torekov.

Torekov

Den mest perfekta idyllen påstås vara Torekov och visst är det mysigt. De smala och pittoreska gränderna pryds av små gulliga hus i milda pastellfärger och dess läge vid havet gör förstås den lilla fiskebyn till något extra. Orten Torekov i Båstad kommun är ju känt för att vara lyxigt semesterboende åt de mer välbärgade.

Jag tycker inte att Torekov är så märkvärdigt men det finns en rik historia om Torekov som turistmagnet sedan slutet av 1800 – talet då de första badgästerna dök upp, kanske för att man föredrog Torekovs stillhet än det mera glamourösa Marstrand och Båstad. Kanske har även Hallands Väderö ett finger med i spelet när Torekov snabbt fick ett rykte om sig att man kunde ta sig med ortsbefolkningens segelbåtar över till denna så natursköna ö. Torekov blev populärt för de mer välbeställda som lockades av fina rekreationsmöjligheter.

Under sekelskiftet (1900-tal) fanns en hel konstnärskoloni i Torekov. Inte så konstigt när Torekovs solnedgångar i norr ska vara något alldeles speciellt. Turismen har under århundraden förändras från konstnärstiden till en mer allmän turism. Kanske hörde vi väldigt mycket mer stockholmska här än på någon annan plats vi besökt under sommaren.

Sjöfartsmuseet i Torekov

För första gången som jag är i Torekov håller Sjöfartsmuseet öppet. Det är ett litet skepp som egentligen är ihopsatt av två båtar, Hoppet av Länna och Fram av Brantevik. Båda hade kommit till Torekov för att huggas upp på 1930 – talet, men istället sparades Hoppets kajuta och Frams akterskepp. Tillsammans blev de Torekovs Sjöfartsmuseum

Museet är öppet under sommarmånaderna och är ett intressant besök, även om det är relativt trångt i hytten och nu i coronatider får vi skynda på för att inte komma alltför nära andra besökare. Jag har till en början turen att vara helt själv och hinner titta lite på hur livet ombord var förr i tiden innan ett helt gäng besökare vill trängas med mig, så jag ger mig av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 4 =