En resa i ett tyst och tomt Sverige – Roadtrip på sportlovet

Vart ska man egentligen resa i Sverige när vi befinner oss i början av mars månad ? Det är inte det lättaste att få till en mysig roadtrip så som man kan göra under de lite varmare årstiderna på året. Klart att det beror på vad man vill ha ut av sin resa, och för oss, spelar det inte så större roll vart vi reser här hemma i Sverige. Huvudsaken är att vi får lite miljöombyte, se något nytt, bo på hotell och äta lite gott, ja helt enkelt bara glida runt lite och ha det bra. Självklart är vi tacksamma att vi kan resa runt i Sverige trots pandemi och uteblivna vaccindoser.

Resa tryggt och säkert

Det är inte heller kul att resa om man måste vara rädd för att bli smittad men vi håller oss alltid till de rekommendationer och riktlinjer som ges. Under sportlovsveckan träffar vi knappt en enda person, utom när vi äter middag och då är vi så få att smittorisken måste vara minimal. Att resa i egen bil känns tryggt och att bo på hotell åtminstone i södra Sverige känns också säkert. Jag tycker hotellen är extremt noggranna att hålla de riktlinjer som ges. Såklart är det svårt att skydda sig till 100 procent, men den lilla risk vi har utsatt oss för är jag ändå villig att ta för att få ett någorlunda vettigt liv.

Det är synd att säga, men det är väl kanske inte så himla roligt att resa runt i ett ganska ödsligt södra Sverige den här sportlovsveckan. Det kan nog vara att det är så här det ser ut i Sverige under vardagskvällar tidig i mars månad. Lugnt och stilla, fint på sitt vis, men kanske aningens tråkigt.

Kontrasten mellan sommar och vinterstad

Jag minns i somras att vi gnällde över att det var knökfullt överallt och jag höll på att bli galen för att vi inte hittade en enda parkeringsplats. I Motala som ligger så fint med Göta kanalsluss och allt, var det kö överallt och några parkeringsplatser orkade vi inte ens leta efter. Vi gav upp men lovade oss själva, att vi absolut måste komma tillbaka en annan gång, men inte under bästa semestertider. Och nu är vi här, snabbare än vi anat.

Göta Kanalbolags huvudkontor.

Motala Stadshotell

Det är den sista februari när vi anländer strax före klockan fyra på eftermiddagen till de centrala delarna av Motala. Det är ett tomt hotell Statt som vi checkar in på. Receptionen håller inte öppet, vi får istället checka in oss själva, vilket givetvis går bra. Statt ligger mitt på torget i Motala och vi får ett prisvärt rum med en liten söt balkong, fin utsikt över staden och även en glimt av Vättern och Motala ström.

Trevligt och rymligt rum på Motala Stadshotell.

Ett tomt och öde Motala

Vi ger oss genast ut för att se mer av Motala. Vi har tur med vädret, det är soligt och fint som gjort för en söndagspromenad. Vi letar oss förstås ned mot vattnet och går den trevliga strandpromenaden in mot staden och slussen. Samtidigt som vi gör en liten sightseeing letar vi efter något trevligt ställe att äta middag på. Vi har inte så många timmar att spela på eftersom Folkhälsomyndighetens senaste beslut gör att restaurangerna stänger redan 20.30

Många restauranger verkar inte ens vara öppna, förmodligen är det alldeles för få gäster för att det ska vara  lönt att hålla öppet. Vi kommer ned till hamnen och ser till vår glädje att självaste Hamnkrogen faktiskt är öppet. Vi läser menyn utanför och det riktigt vattnas i munnen, vi bestämmer oss för att gå in för att fråga efter ett bord. Men tyvärr, de ska precis stänga.

Lite så är det överallt den här fina men ensamma söndagskvällen i Motala. Vi lyckas till sist hitta ett ställe som ligger på torget där vi bor, men det är kanske inte riktigt vad vi tänkt oss för kvällens middag, men vi blir mätta och kan fortsätta en stund till i stadens kvarter innan mörkret sänker sig över Vättern och Motala ström.

En av Motalas mest populära sevärdheter är Motala Motormuseum. Tyvärr håller det också stängt denna söndagseftermiddag.

Kväll på torget

Vi promenerar av oss en del av middagsmaten och ställer oss en stund på balkongen för fin utsikt mot torget. Hotell Statt är en riktigt stor och anrik gammal byggnad från tidigt 1900 – tal. Tyvärr är inte ens hotellets restaurang öppet den här söndagen men övriga dagar i veckan är det öppet.

Tavla från en annan tid på Motala torg och hotell Statt.

Sportlovet börjar

Vi vaknar till en strålande solig måndag. Vi är själva i frukostrestaurang under bästa morgontimme och det känns riktigt lyxigt att nästan äga ett helt hotell på tu man hand. När vi lämnar Motala ser vi att det faktiskt finns invånare i staden, åtminstone några som skyndar mot sitt arbete.

Varamobaden i Motala

Min vana trogen oavsett arbetsdag eller ledighet så måste jag alltid ta en morgonpromenad. Det är lite som att ta en morgondusch, fast man känner sig mycket piggare. Det blir en tur till Varamobaden som ligger några kilometer utanför stadskärnan. Varamobaden är Nordens största insjöbad med hela 5 kilometer fin sandstrand. Stranden är långgrund och passar förmodligen bra för barnfamiljer.

Här passar utmärkt att promenera. Vi tar oss ut på den fina stranden, trots att det bara är den första mars kan vi känna att våren snart är här. Lite kallt så här på morgonen men härligt friskt.

Vadstena årets första vårdag

Vi fortsätter vår feel good resa söder ut på Vätterns östra sida. Vi vet inte riktigt vart vi ska, hit eller dit? Vi vet ju att Vadstena ligger nära och varför inte? Bara en liten bit att köra så är vi framme. Här var vi i somras men till Vadstena kan man åka många gånger. Jag har försökt hitta boende här på Klosterhotellet men typiskt nog är just natten mellan söndag och måndag fullbokat och idag vill vi komma vidare söderut på bilresan.

Ruinparken

Vi kommer fram till Vadstena klosterkyrka och ruinparken. Här utanför kyrkan finns murar efter byggnader som ingått i Vadstena kloster. De grävdes fram mellan 1926 – 1930 och har sedan dess legat öppna. Under åren har flera restaureringar gjorts, den senaste 2008.

Vadstena birgittinkloster invigdes 1384. Enligt heliga Birgittas klosterregel hade det 60 systrar och 25 bröder. De levde strikt åtskilda; norr om klosterkyrkan låg nunneklostret och i söder munkklostret.

Klosterkyrkan

Givetvis passar vi på att besöka den mäktiga klosterkyrkan nu när den är öppen. När jag läser på Svenska kyrkans webbsida står det att under sommartid besöker mellan 2500 till 3000 personer Klosterkyrkan varje dag. Otroligt många, men idag är vi helt själva här förutom en vaktmästare, men vintertid tycks hela Sverige gått ide.

Kyrkan är mycket imponerade och väl värd ett besök. Det finns flera intressanta medeltida inventarier där man som besökare kan läsa på faktablad vad de föreställer. Vi blir mycket förtjusta i de vackra glasen som pryder ett långsmalt fönster.

Kyrkan började byggas i slutet av 1300 – talet efter den Heliga Birgittas anvisningar. Enligt Birgittas föreskrifter skulle kyrkan vara av “slät gärning, ödmjuk och stark”, alltså utan onödigt prål. Efter ungefär 60 års byggnadstid och nästan lika lång tid efter Birgittas död invigdes kyrkan den 16 februari 1430.

Munkarnas biktnischar.

Birgittas altarskåp. Skåpet ska efter flera års försening ha varit klart kring år 1460.

Enligt Birgittas föreskrifter var det förbjudet med färgade fönster. De färgade fönster som finns i kyrkan är daterat till 1800 – talet. De vackra glasmålningarna föreställer drottning Philippa stående med en krona i händerna och den svenska tre kronors sköld och drottningens engelska fädernes vapen. Drottning Philippa var gift med Erik av Pommern under 1400 – talet.

Birgittas relikskrin i kortet innehåller såväl kvarlevor från Birgitta och hennes dotter Katarina.

Vadstena är alltid trevligt att flanera runt i, men klart att avsaknaden av liv och rörelse gör allt lite dött. Butikerna har knappt öppnat och det är tomt och ödsligt i de pittoreska gränder med sina pastellfärgade hus. Vi hinner snabbt springa in på Gamla Konditoriet för att köpa fikabröd och det är väl just här som vi träffar på en och annan Vadstenabo.

Omberg och Alvastra klosterruin

Vi lämnar Vadstena och kör i maklig takt vidare mot Ödeshög men när vi kommer fram till skylten mot Ekoparken i Omberg tar vi av och kör den trevliga och lite slingriga vägen med flera fina utsikter. Förvisso ser väl Vättern likadan ut lite överallt, men parken bjuder på vackra bokskogar och naturstigar. Det är en fin liten omväg att köra för vår fortsatta resa söderut.

Vi kommer fram till Alvastra klosterruin som ligger i strålande solsken. Här måste vi stanna för att göra ett besök.

Vättern i vårsol.

Alvastra klosterruin och kungsgård – Lite historia och fakta

Klostret grundades av cistercienserna 1143 och blev ett av landets främsta och rikaste kloster. Vid reformationen 1527 avvecklade kronan alla kloster och lade beslag på deras egendomar. Den katolska kyrkans makt skulle brytas. I Alvastra inkvarterades legoknektar och munkarna lämnade därför klostret snabbt. Kronan övertog klostrets gods; en jordegendom med 224 gårdar i Östergötland, Västergötland, Småland och Värmland.

Alvastra kungsgård bildades på en liten del av klostrets gods. Det var ett storjordbruk som början försåg krigsmakten med hästar och livsmedel. Sedan 1870 har driften skötts av arrendatorer. Idag drivs jordbruket med ekologisk inriktning av växtodling, nötkötts- och äggproduktion. Själva gården är privat men det ska gå att besöka äggboden i hönsstallet.

Har man gott om tid kan man ta en promenad på Sverkerstigen som går till Sverkergården och vidare till Sverkerkapellet. Fornlämningarna berättar om klostrets verksamhet och dess grundare kung Sverker den äldre och drottning Ulvhild. Här finns även Sverkerstenen som visar vad kungen mördades år 1156

 

Ännu ett besök i Helsingborg

Alldeles nyss var det morgon men plötsligt har det blivit eftermiddag och vi måste bestämma oss för vart vi ska fortsätta vår sportlovsvecka. Vi säger alltid att vi inte ska åka till Helsingborg men vi vet ju att vi hamnar där ändå.

Vi får sätta fart vi vill gärna ta våra vanliga promenader och äta något gott. Vi tar in på hotell Horisont lite av gammal vana, hotellet ligger strax söder om själva stadskärnan. Det är inte alls billigare än de hotell som ligger mer centralt, men med fri parkering kanske det blir aningens billigare till sist. Vi gillar ju att promenera och får en rejäl stadsvandring och kan avsluta vår dag med god mat på At Mollberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 4 =